вівторок, 20 червня 2017 07:50

У селі 22 дитини мають алергію на хімікати

У селі Хатки Мостиського району на Львівщині мешканці виступають проти місцевої агрофірми. Кажуть, хімікати, якими обробляють поля, погано впливають на здоров'я дітей.

— Мій 8-річний Максим має бронхіальну астму з алергічними приступами. Проблеми почалася три роки тому. Здавали аналізи на алергени — має бути 60, а у нього 398,8. Не можемо визначити, на що. Аналізи робили на звичайні збудники. На хімікати не можемо. Не знаємо їхніх назв, — каже місцевий Ігор Возняк, 43 роки.

Поля агрофірми розташовані за 20 м від дому чоловіка.

— Обробляти поля мають не ближче, ніж за 300 метрів від житлових будинків. Це санітарна зона, якої не дотримуються. Кропили тричі за останній місяць. У селі 22 дитини. Після розпилення хімікатів майже у всіх закладені носи, ларингіти, кашель, — розповідає чоловік.

Земельні ділянки в селян агрофірма орендує майже 10 років.

— Торік моя дитина все літо кашляла. Горло червоне, нежить. Виросли аденоїди. Робили операцію. Минув рік і знову те саме, — обурюється мешканка села Алла Явдик.

Жителі Хаток написали три колективні заяви до поліції. Правоохоронці направили запити до райадміністрації та Держспоживслужби. Агрофірма відповіла, що використовують "малотоксичні препарати". Які саме — не вказали.

— Люди скаржаться, що діти хворіють. Але висновку лікарів ніхто не має. Може, то і не зв'язано з хімікатами, — каже сільський голова Володимир Демський, 40 років.

В агрофірмі "Агрокультура Мостиська" запевняють, що користуються лише сертифікованими препаратами. Скарги від місцевих отримують останні три роки.

Пестициди мають бути сертифіковані в Україні

В Україні зареєстровано 3,5 тис. пестицидів, якими користуються сучасні сільські господарства, каже еколог Андрій Сухораб, 47 років.

— Пестициди обов'язково мають бути зареєстровані й сертифіковані в Україні. Ці засоби дорогі. Є агрофірми, які використовують дешеві китайські аналоги. Вони можуть спричиняти алергії та отруєння. На запити про публічну інформацію кожна фірма має надати перелік засобів, якими користується. За день-два до обробки полів мають попереджати людей, будинки яких розташовані ближче як за 300 метрів. Пестициди можна використовувати не більше п'яти разів на рік. Є фірми, що й 10 разів кроплять, аби збільшити урожай, — говорить Сухораб.

Зараз ви читаєте новину «У селі 22 дитини мають алергію на хімікати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути