пʼятниця, 17 березня 2017 07:50

В Олександра Кучерявенка відібрали двокімнатну квартиру

— Коли мене назвали бомжом — образився. Потім заспокоївся: ну а хто я? Бомж. Четвертий рік не маю кутка. Недавно знайомий порадив написати книжку про моє життя. Каже: "Итальянская мафия будет рыдать от зависти, что у нас творится", — каже киянин 67-річний Олександр Кучерявенко. 2013 року Солом'янський райсуд столиці відібрав його квартиру.

З Олександром Васильовичем зустрічаємось у кабінеті Української Гельсінської спілки з прав людини. Її юристи опікуються справою чоловіка. Він одягнений у старий потертий піджак і сірі штани. Має довгі нігті, густу сиву бороду. Кисті рук сині.

— В останні холоди приморозив. Вийшов на вулицю з мокрими руками, — пояснює.

Олександр Кучерявенко до пенсії працював інженером в столичному інституті електрозварювання імені Євгена Патона. Одружений не був, дітей не має. Жив із тіткою Домінікою Кодій у двокімнатній квартирі на вул. Юліуса Фучика, 7. Жінка теж не мала родичів. 2006-го на 82-му році життя померла, квартиру заповіла єдиному племіннику.

— Я жив собі далі, нічого не підозрював. Але 18 жовтня 2013-го життя змінилося круто, — згадує чоловік. — До мене увірвалися міліціонери з автома­тами. Без пояснень забрали. Шість годин возили відділками Києва. Казали, перевіряють мою причетність до квартирних афер. Мовляв, є скарга. Вимагали підписати якісь документи. Я відмовився. Відпустили.

До квартири потрапити чоловік не зміг.

— Ледь не впав. Стояли нові металеві двері, на вікнах — решітки. Заночував у парку. Почав оббивати пороги прокуратури, депутатів — марно. На вулиці прожив кілька днів. Потім пішов у будинок соціального піклування. Відтоді там і живу.

За чотири місяці до виселення Солом'янський райсуд столиці наклав арешт на квартиру Кучерявенка. Підставою була позовна заява від мешканки міста Лубни на Полтавщині 67-річної Алевтини Бутко.

Жінка запевняла, що столична квартира має належати їй. Мовляв, вона з 2000-го по 2005 рік допомагала Домініці Кодій, купувала їй ліки, їжу, оплачувала компослуги.

— Я з 1986 року жив у квартирі з тіткою. Ніколи не бачив і не знав ніякої Алевтини Бутко, — каже Олександр Кучерявенко.

— Суддя Олександр Бобровник прийняв рішення на користь позивачки за 24 дні після подачі позову. А заповіт на ім'я Кучерявенка визнав недійсним. Як правило, такі справи розглядають не менше року, — говорить адвокат Олег Левицький. — Ми подали апеляцію, це рішення скасували. Однак Алевтина Бутко подала повторний позов з тією самою вимогою. І знову справа потрапляє до Бобровника.

Адвокат показує рішення суду, скарги.

— У справі Кучерявенка фігурують й інші посадові особи, — продовжує. — У жовтні ­2012-го нотаріус Тетяна Змисловська від імені Олександра Васильовича оформила кілька довіреностей на ім'я Людмили Сокіл і Сергія Нікіташа. Нам удалося відкрити кримінальне провадження за фактом підробки документів. Але розслідування стоїть. 2015-го Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти судді Бобровника за винесення двох неправомірних рішень. Досі — жодних результатів. Він і далі працює. Справа Кучерявенка — не просто афера. Це — відвертий бандитизм, за яким стоять судді, нотаріуси, слідчі й про­курори.

Алевтина Бутко жодного разу не з'явилася на судовий розгляд. На неї оформлена ще одна квартира в центрі столиці.

— Якось ходив до ­своєї квартири, заглядав у вікна. Там ніхто не живе. Всередині — пустка. Всі меблі, речі кудись подівали, — каже Олександр Васильович. — Люди часто питають, як я не зламався. Відчай нападав. Але коли побачив масу людей, яких так само викинули, вирішив боротися.

Олександр Кучерявенко проводжає до метро. З кишені піджака дістає пачку "Прими" без фільтра і дві запальнички. Закурює.

— Горілки не п'ю взагалі. А від цигарок відмовитися не можу, — каже. — У вихідні нікуди дітися. Всі державні організації закриті. Найважче взимку. Зараз трохи тепліше, можна десь гуляти.

Притулок працює з шостої вечора до восьмої ранку. Потім — всі на вихід. Серед постояльців — багато сидівших. Спершу було важко. Тепер до мене гарно ставляться. У кімнатах по 16–20 ліжок. Є вода, душ. Одяг беру дешевий, знаю такі магазини. Чи, бувало, хто віддасть. Версачі не ношу, — сміється. З-під бороди видно два нижні зуби. — Зуби трималися до 50 років, потім почали псуватися. Ходив у лікарню. Є таке правило: пасту в дірку мають так трамбувати, щоб пішла сльоза. А мені зробили легенько. От і висипалося. Зараз грошей на лікування не маю. Їсти ходжу в Покровський монастир. Там завжди є перше, друге. Бо без гарячого шлунку важко. Правда, зараз піст.

— Чого найбільше бракує?

— Порядку. Мене не просто викинули якісь люди. Їх кришувала українська держава. А так всього вдосталь.

Олександра Бобровника визнали "найзухвалішим суддею-правопорушником"

За підсумками 2015 року суддя Солом'янського райсуду столиці Олександр Бобровник отримав антипремію "Будяк року" від Української Гельсінської спілки з прав людини. Його визнали "найзухвалішим суддею-правопорушником", який приймав неправосудні рішення, що спричинили тяжкі наслідки.

Скандальні рішення судді:

— закрив кримінальне провадження щодо Юрія Іванющенка (колишній нардеп-"регіонал", відомий у кримінальних колах як Юра Єнакіївський. Був наближений до Віктора Януковича);

— відмовив у доступі до документів, які свідчать про корупцію в Міністерстві екології часів міністра Миколи Злочевського. Лише за одним епізодом фіктивних космічних зйомок держбюджет втратив 51 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «В Олександра Кучерявенка відібрали двокімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути