середа, 24 грудня 2008 17:01

Юрій Нечепуренко судиться із Міністерством освіти

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Юрій Нечепуренко з Миколаєва показує плакат, під яким підписались понад тисячу студентів
Юрій Нечепуренко з Миколаєва показує плакат, під яким підписались понад тисячу студентів

Студент Юрій Нечепуренко, 20 років, із Миколаєва подав позов до суду на Міністерство освіти й науки України. Вимагає не позбавляти ліцензії його інститут.

Нечепуренко навчається на четвертому курсі Миколаївського навчально-наукового інституту Одеського національного університету ім. Іллі Мечнікова. У листопаді міністр освіти Іван Вакарчук позбавив заклад ліцензії.

— У четвертому пункті закону "Про вищу освіту" написано, що "громадяни вільні у виборі вищого навчального закладу, напряму підготовки і спеціальності", — студент цитує закон. — Я зробив вибір. Тепер же наш вуз хочуть закрити, нам доведеться переводитися. Знову вибирати? Це порушення моїх прав.

Навчально-науковий інститут у Миколаєві — підрозділ Одеського національного університету ім. Мечнікова. Створили його 13 років тому. У листопаді 2007-го міністерська комісія перевіряла дотримання ліцензійних умов. Виявили недоліки. За три місяці громадська рада Державної атестаційної комісії в області перевірила приведення освітньої діяльності інституту у відповідність до ліцензії. Відмітила позитивні зміни. У квітні заклад перевірили знову. Про закриття не говорили. У листопаді ж міністр підписав наказ.

— Такі рішення за нормативно-правовими положеннями потрібно приймати протягом десяти днів після закінчення перевірки, — обурюється директор інституту Володимир Гамза, 49 років. — Нам офіційно ніхто не вручав наказу. У міністерстві сказали, що він є в Інтернеті й цього достатньо.

В інституті навчається 1,5 тис. студентів. Чотириста з них не можуть перевестися до Одеси через брак коштів, а в інших інститутах Миколаєва таких спеціальностей немає.

— Про переїзд до Одеси навіть не думаю, — каже 18-річна Юлія Дрозд, голова студентської ради. Дівчина навчається на другому курсі спеціальності комп"ютерні системи та мережі. У місті така спеціальність є лише в МННІ. — Якби могла, то відразу б туди поїхала. Тут без власної квартири ще можна прожити. Я плачу щомісяця 500 грн. А в Одесі треба платити втричі більше. Не думаю, що тамтешні гуртожитки розраховані на нас. До того ж навчання там дорожче на дві тисячі. Батьки не зможуть потягти. Моя мама працює в школі, батько — фермер.

Директор інституту називає закриття рейдерською атакою.

— Міністр ставить завдання про переведення студентів до інших закладів Миколаєва, — каже він. — Про трудовий колектив немає й слова. Триває боротьба за студентів, а колектив із майже двохсот осіб викидають на вулицю. Найдивніше те, що наш вуз хочуть передати до одного із закладів міста. А що за заклад — невідомо. Оголосили тендер на все майно одразу.

Адміністративний корпус інституту є власністю закладу. Виш має найкращий у місті спорткомплекс, п"ять комп"ютерних класів, вісім лабораторій.

Держава не вклала жодної копійки, але хоче все забрати

— Усе це придбано виключно за кошти студентів та їхніх батьків, — зазначає Гамза. — Держава не вклала жодної копійки, але чомусь хоче все забрати й комусь передати.

Керівництво інституту найняло юристів. Ті впевнені, що справу виграють.

— У наказі йдеться, що це не закриття, а укрупнення, — каже декан соціально-гуманітарного факультету Юрій Гузенко. — Яке ж це укрупнення, коли прийшли інші ректори і кажуть: "Це мої студенти, а це не мої. Ці підходять, а ці ні". Якщо міністерство не змогло провести укрупнення нормально, то як можуть брати на себе відповідальність за півтори тисячі студентів.

Декан каже, що нині триває боротьба за студентів.

— Будь-який вуз зацікавлений, щоб поменшало конкурентів, — зазначає Гузенко. — Боротьба буде за кожного студента. Мало студентів, скорочуватимуться й викладачі. Кожний ректор переймається цим. Якщо планують закривати вуз, то це робиться під час канікул. Об"єктивних підстав для закриття нема. Хтось дуже зацікавлений у нашому закритті.

Студенти зробили плакат. За перерву заповнили його повністю — поставили понад тисячу підписів проти закриття.

Керівництво Миколаївського навчально-наукового інституту підтримала обласна рада, мер, губернатор. Група депутатів зібралась їхати до міністра.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Нечепуренко судиться із Міністерством освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути