неділя, 15 жовтня 2006 15:51

Уперше судять за знущання над тваринами

Автор: фото: Тетяна ГЕРАЩЕНКО
  Людмила Крикун та Олег Міщенчук із Одеси жорстоко убивали собак
Людмила Крикун та Олег Міщенчук із Одеси жорстоко убивали собак

"Нікому не бажаю побачити те, що довелося нам, — згадує Тетяна Глаговська з Одеського товариства захисту тварин.

— Дві собаки лежали зв"язаними у мішках. А одна була вже без шкіри і висіла на гаку. П"яна господарка сказала, що собаче м"ясо їла і буде їсти. Воно, мовляв, смачне і поживне. Я не можу уявити, як такі речі людина може робити у себе вдома, на очах у дитини".

У Суворовському райсуді Одеси п"ятий місяць розглядають справу 35-річного Олега Міщенчука. Його звинувачують у знущанні над тваринами. Міщенчук працював гицлем у підприємстві "Одесакомунтранс". Зловлених у місті тварин повинен був доправляти до притулку. Натомість начебто привозив їх до себе додому, де вбивав. Допомагала йому 50-річна теща Людмила Крикун.

— Із тварин на кухні витоплювали жир, який жінка примудрялася продавати по 80 гривень за півлітра. Навряд чи хворі на туберкульоз люди, які купували жир і змащували собі ним груди, знали, яким чином його здобули, — обурюється один із членів Товариства захисту тварин.

Міщенчук зажадав грошей за те, щоб відпустити чорного пуделя

Одеський притулок для бездомних собак — найбільший у Східній Європі. Два роки тому його збудували за гроші Німецької спілки захисту тварин. До того в місті працював цех, де зловлених собак убивали. Його називали "будкою". 1989 року цю "будку" в документальному фільмі "Астенічний синдром" показала кінорежисер Кіра Муратова. Фільм здобув "Срібного ведмедя" на Міжнародному кінофестивалі у Берліні. Німців так вразили страждання тварин, що вони дали гроші на більш гуманний притулок і на два автомобілі для відлову собак.

Притулок новий, але гицлі залишилися ті самі. Вони продовжують відловлювати собак звичним способом: дерев"яними палицями завдовжки один-два метри заганяють  їх у нашиту на велосипедні обручі сітку.

При цьому тварин калічать. До нового притулку вони потрапляли із поламаними лапами й вибитими очима.

Одесити стали писати заяви зі скаргами на гицлів на ім"я прокурора Суворовського району міста.

— Кілька місяців нічого не було чути. Ми думали, що міліціонери закинули справу, — каже Ірина Момот. — Але одного дня нам зателефонували: приїжджайте — гицля затримали на гарячому.

— Після візиту бригади гицлів наш двірник кілька днів не міг відмити від крові дитячий майданчик у дворі, — розповіла одеситка Ірина Кукліна на суді над Міщенчуком і Крикун.

Її сусідка Діана Глазунова бачила, як гицель ловив собак сіткою і бив їх об борт машини. А свідок Олена Марценюк розповіла, що Міщенчук зажадав грошей за те, щоб відпустити її чорного пуделя Чану.

— Я дала 50 гривень, він дістав Чану з кузова і кинув на землю, — згадує Олена. — Чана погано ходила, у неї після хвороби були паралізовані ноги. А після удару об землю вона захворіла й померла.

Людмилі Зимі її собаки Міщенчук не віддав:

— У мене якраз не було грошей. Вдалося позичити лише 40 гривень, — згадує жінка. — Гицель узяв гроші, але через те що не вистачало червінця, схопив собаку щипцями і гримнув нею об підлогу. Через кілька днів собаки не стало.

Олега Міщенчука та Людмилу Крикун звинувачують у жорстокому поводженні з тваринами та в хуліганстві. Їм загрожує до п"яти років за ґратами.

В Україні кримінальну справу за статтею "Жорстоке поводження з тваринами" слухають уперше. 72-річна кінорежисер Кіра Муратова не пропускає жодного засідання суду.

Зараз ви читаєте новину «Уперше судять за знущання над тваринами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути