субота, 01 грудня 2007 07:13

У зоопарку застрелили ведмедя-барібала

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Працівниця секції птахів Черкаського міського зоопарку Ніна Носова тримає самця синього вухатого павича. Пара таких птахів коштує 250 доларів
Працівниця секції птахів Черкаського міського зоопарку Ніна Носова тримає самця синього вухатого павича. Пара таких птахів коштує 250 доларів

28 листопада прокурор Черкас Василь Сук, 52 роки, порушив карну справу за зловживання службовим становищем та підроблення документів у міському зоопарку. Винних він поки що не називає. Каже, що все з"ясує слідство.

Перевіряти зоопарк прокуратура розпочала 14 листопада. Тоді зникли бухгалтерські документи, а директор Віталій Турський, 54 роки, поскаржився на новопризначеного заступника Владислава Склянка, 34 роки.

— Він давно працює з тваринами, має в Черкасах свій кінний клуб, — розповідає про Склянка заступник мера Сергій Гура. — Ми його призначили заступником Турського, бо директор не хоче сприймати жодних ідей. Із міського бюджету на зоопарк щороку виділяємо 800 тисяч гривень, але ніякого розвитку. Куди йдуть гроші — незрозуміло. Працівники зоопарку зібрали підписи про висловлення недовіри Турському. І тут раптом зникли документи.

— Я був шокований, коли прийшов сюди працювати, — Владислав Склянко показує на старі вольєри, від яких смердить послідом. — Для тварин немає нормальних умов. Мавпи мерзнуть, десятеро уже здохло. Замість того, щоб полагодити мавпятник, купили нових тварин. На третій день моєї роботи народжувалося теля бізона. Воно померло, бо було недоношене через погане харчування.

Працівники зоопарку розповідають, що за два роки здохли єнотоподібний собака, лис, леопард, ослиця. Постійно гинули птахи.

— Багатьох дорогих птахів продали на дачі багатіям, а в документах писали, що ті здохли, — пояснює Склянко. — Працівники бачили, як колишня ветлікарка Катерина Руденко запихала в мішок павича вартістю 400 доларів. Зникла самка синього вухатого фазана, пара яких коштує 250 доларів. Жив тут рідкісний ведмідь-барібал. Його пристрелили, бо не було чим годувати, шкуру продали.

Багатьох дорогих птахів продали на дачі багатіям

Владислав Склянко підходить до недобудованого лев"ятника.

— Подивіться, хіба це перешкода для лева? — розхитує металеву огорожу. — Він її зламає запросто. А он те дерево схилилося прямо на загорожу. Невже ніхто не знає, що леви лазять по деревах?

Черкаський міський зоопарк заснували 1980 року. На площі 4 га проживають 124 види тварин і птахів, у тому числі 13 — занесених до Червоної книги України. Щодня хижаки з"їдають 60 кг м"яса. Для дорослого лева потрібно 7–8 кг м"яса, рисі та вовку — по 2–3 кг. Перевірка з"ясувала, що бюджетні гроші списували, зокрема, на сіно. Отримали 3 т, а по документах проходило дев"ять.

— Я доступу до документів не мала, — пояснює завідувачка складом 36-річна Ганна Чумак. — Директор вів їх сам. Коли дохли тварини, забороняв робити аналізи. Ніхто не знав, чим вони хворіли. Зарплату занижував. А як давав премію, то на другий день підходив і казав: "Я там тобі двісті гривень виписав, то ти мені сто віддай".

Нинішня ветлікарка 33-річна Валентина Нечитайло тричі на день дає звірям і птахам ліки від глистів.

— Нічого не можемо вдіяти. Тварини застуджені, їх ніхто ніколи не лікував, вітамінів не давали, — розповідає жінка.

Віталій Турський очолює зоопарк 20 років. Нині він пішов у відпустку. На телефонні дзвінки не відповідає. Раніше у коментарях звинувачував свого нового заступника. Директор вважає, що міська влада призначила Склянка заступником, щоб розікрасти землі зоопарку. У міськвиконкомі кажуть, що Турський повідомив про намір звільнитися після відпустки.

Зараз ви читаєте новину «У зоопарку застрелили ведмедя-барібала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути