пʼятниця, 26 липня 2019 07:45

У Наталії Ачкан відібрали квартиру за 15 тисяч гривень боргу

Автор: ФОТО НАДАНЕ НАТАЛІЄЮ АЧКАН
  Киян Наталію Ачкан із цивільним чоловіком Артемом Никифоровим три тижні тому ­виселили з ­власної квартири, бо заборгували за іпотеку. Відтоді живуть у товариша
Киян Наталію Ачкан із цивільним чоловіком Артемом Никифоровим три тижні тому ­виселили з ­власної квартири, бо заборгували за іпотеку. Відтоді живуть у товариша

— Меня схватили под руки прямо в уборной. Босую в одной пижаме выкинули на улицу. А потом спустили папку с документами. Сказали: теперь докажи, что ты не сама вышла и жилье отдала, — плаче киянка 31-річна Наталія Ачкан.

На початку липня її з чоловіком 24-річним Артемом Никифоровим двоє невідомих виставили з власної квартири №240 на вул. Гмирі, 12б. Пояснили: жінка заборгувала кредитній спілці "ЗаРаз".

Позику в 120 тис. грн на два роки під заставу квартири брала на дороговартісне лікування у липні торік. П'ять місяців по 5 тис. грн платила справно. Наступні три — не могла через проблеми зі здоров'ям. За прострочення платежу жінці виставили штраф утричі більший за саму позику — 360 тис. Поки подавала до суду, її квартиру продали.

— Дверь открывал я, — говорить Артем. — Стояли двоє чоловіків. Один заявив, що він від нових власників, показав документи. Інший збоку був. Вирвав двері з рук і ­виштовхав із квартири. Потім взялися за Наталю. Наші речі повикидали.

Однокімнатку на 36,6 "квадрата" у новобудові Наталія Ачкан придбала ­2017-го за $35 тис. (нині — близько 903 тис. грн. — ГПУ). Гроші на неї відкладала вісім років. Працювала на різних роботах в Україні, рік у Лондоні нянею.

— Коли Наташа підписувала договір у кредитній спілці, у неї забрали всі документи на квартиру і технічний паспорт. У деталях вона не розібралася — через проблеми зі здоров'ям мало що тямила, — розповідає Артем Никифоров. — Поки платила, все було нормально. Як тільки з'явилася прострочка, до нас прийшов адвокат із кредитної спілки. Повідомив про той божевільний штраф. Казав, аби сплатити впродовж 10 днів. Якщо грошей бракує, то пропонував перекредитуватися у них чи якомусь іншому банку. Або ж продати квартиру, сплатити борг і купити щось простіше. Але ми вирішили звертатися до суду. Розгляд справи призначили на 28 липня.

Квартиру Наталії ­купила 33-річна Людмила ­Борисенко. Зробила це через два дні, як стала відома дата суду. Віддала за неї $13,5 тис. (близько 350 тис. грн. — ГПУ).

— Упевнений, це підставний покупець. Оформила доручення, що окрім неї в квартирі можуть жити ще шість чи вісім людей, — каже Артем Никифоров. — Замки в дверях замінили, поставили сигналізацію. Ми викликали адвокатів, патрульну поліцію. Ті — слідчо-оперативну групу. Але нічого не допомогло. Поліцейські написали протокол і поїхали. Тепер у квартирі Наталі періодично ночують якісь люди. Користуються усіма нашими меблями і технікою. Двері нікому не відчиняють.

Нещодавно Наталія Ачкан дізналася, що її виписали з квартири. При тому, що відповідного штампа в паспорті вона не має. Новим місцем прописки в реєстрі зазначене село в Сумській області, де жінка ніколи не була. Нині Наталія й Артем живуть у товариша. Квартиру налаштовані повертати через суд.

— Після того, як лишилися житла, говорити і ходити не могла, — згадує жінка. — Весь час плакала. Артем по кілька разів на день викликав "швидку". Мене пічкали усілякими медикаментами. Тепер ніби відлягло, вийшла на роботу. Вирішила боротися. Написала заяву до поліції.

Представник нової власниці Олександр Гайда запевняє: документи в порядку. Квартиру купили за ринковою ціною.

— За будь-яке порушення умов договору банк, кредитна спілка, взагалі будь-яка фінансова установа має право продати заставне майно за рахунок погашення боргу, — каже Олександр Гайда. — А з тими проблемами, які зараз створюють попередні власники, добре, що квартиру купили за такі гроші.

Шанси повернути житло законній власниці є. Потрібно звертатися до суду, каже адвокат Антон Зубков, 43 роки.

— Квартиру переоформили без суду через нотаріуса. Але продавати її без відома власника не мали права. Нотаріус зобов'язаний був повідомити боржницю і переконатися, чи по даному житлу не ведуться судові спори, — каже Зубков. — У суді потрібно оскаржити нотаріальну дію.

Зараз ви читаєте новину «У Наталії Ачкан відібрали квартиру за 15 тисяч гривень боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути