Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 07:55

У Марини Нікітенко видурили 400 тисяч гривень

— Я здригаюся від кожного телефонного дзвінка. Мені погрожують банки і колектори, шахрайкою називають, — каже 35-річна Марина Нікітенко з Кременчука на Полтавщині. Разом із матір'ю 57-річною Ольгою Андріївною стали жертвами афериста.

Марина хотіла купити квартиру, але банки відмовляли їй у позиці через малий дохід. Працює медсестрою опікового відділення місцевої лікарні. Знайома порадила їй звернутися до 40-річного Юрія Супруна, який за певну плату обіцяв вирішити питання з кредитом.

— Мама працює в лабораторії санітаркою. Про Юрія розповіла її завідувачка, — продовжує Марина. — Сказала, це товариш зятя, людина надійна, раніше в банку робив. Може допомогти вирішити наші проблеми. Ми познайомилися з ним 8 червня торік. І до кінця місяця Юра поміг узяти 400 тисяч гривень кредиту в п'ятьох банках. Там, де мені раніше відмовляли, усе вирішувалось без проблем. Частину позик оформили на мене, частину на маму. Юрій сказав, що гроші триматиме в себе, доки зберемо потрібну суму для квартири. Мовляв, так надійніше, бо ми розтринькаємо. Я довірилася.

Марина Нікітенко має неприватизовану кімнату в гуртожитку, який визнали аварійним.

— У мене кімната на 18 "квад­ратів" і трохи менша кухня, — розповідає. — Опалення немає, обігріваю електрокаміном. Води — теж, ношу відрами з криниці на третій поверх. Стеля тече. Переживаю, щоб проводку не замкнуло. Мама живе в приватному будинку. Хотіла помогти мені купити квартиру, так попала в цю кабалу.

Наприкінці червня Юрій Супрун перестав відповідати на дзвінки Марини, уникав зустрічей.

— Коли сума була зібрана, попросила віддати гроші. Спочатку брав трубку через раз, потім почав морозитися, — каже Марина. — Додзвонилася до нього 6 вересня. Сказав, зустрітися не може, бо на нього напали невідомі. Зараз у лікарні. Знайшла його в нейрохірургічному відділенні. Мав струс мозку, морда побита. За викликом лікарів приїхали і поліцейські. При них Юрко визнав, що має віддати мені гроші, написав розписку. Відтоді його не бачила. Лише раз вдалося додзвонитися. Сказав, ховається у надійному місці, бо його можуть убити.

Марина перестала сплачувати за кредитами. У неї накопичується відсотковий борг і штрафи.

— Коли Юра зник, ще чотири місяці віддавала за кредити скільки могла — всю свою та мамину зарплати. Получалося більше 15 тисяч гривень, — додає Марина. — У людей напозичалася. Розуміла, погасити всю суму не зможу. Платити перестала.

— Я тих грошей і в руках не тримала, — каже Ольга Нікітенко. — Ні спати, ні їсти не можу. Як виплутатися з цього — не знаю.

Від афери Юрія Супруна постраждали й інші жителі Кременчука.

— Мне Юру знакомая посоветовала. Мол, когда в банке работал, ему не нравилось, как людей обманывают. Открыл свою фирму, дает кредиты, — розповідає кременчужанка 62-річна Наталія Василенко. — Поклала 20 тисяч гривень під 10 відсот­ків тижневих. Чотири рази він віддав мені по 2 тисячі. Зробила так, бо хотіла допомогти цими відсотками хворій сестрі. Пізніше і їй порадила Юру. Допоміг оформити позику на 50 тисяч гривень. Усіх грошей зразу не віддав. Приніс 5 тисяч і пропав. Думаю, знайома, яка Юру порадила, його співучасниця.

Юрій Супрун одружений. Виховує трьох дітей. Двоє з них — від першого шлюбу дружини. Жив у Кременчуці в орендованій квартирі. З'їхав звідти з родиною торік. Сусіди кажуть, якісь люди його часто ловили в під'зді й били. Мати Юрія раніше жила у селі Недогарки за 15 км від райцентру. Теж виїхала.

— Говорили, що кредитів набрала. Борги сина віддає, — каже Ольга, прізвища не вказує. — На її хату наклали арешт. Давно тут не з'являлася.

У поліції на Юрія є понад 20 заяв від потерпілих.

— Чоловік мав офіс, усе офіційно оформив. Входив у довіру до людей, і ті давали йому гроші під відсотки, — каже 32-річна Анна Васенко з Кременчуцького відділу поліції. — Провадження відкрили за шахрайство. Чоловік, який фігурує у справі, поки що не під підозрою. Справа на розслідуванні.

Треба опитувати всіх учасників "ланцюжка"

— Усі шахрайські схеми побудовані на довірі, — каже адвокат 43-річний Антон Зубков. — Треба опитувати всіх учасників "ланцюжка" — хто рекомендував Юрія Супруна. Менеджерів, які після розмови з ним видавали кредит. Є підозра, що були у змові. У справі багато епізодів. Для їх відпрацювання потрібен час. Тому чоловік досі не має статусу підозрюваного.

Людям, які з допомогою Супруна оформили кредити, радить подавати цивільні позови.

— Їх мають визнати потерпілими. І в рамках кримінального провадження можуть бути подані цивільні позови на стягнення коштів із підозрюваного. Інакше виплачуватимуть борги. Якщо людині нема чим платити і майна на продаж, по суті, їй нічого не загрожує. Кримінальної відповідальності за неповернення боргу в нас немає. Максимум — банки внесуть у чорний список, або обмежать виїзд за кордон. Усе решта, то залякування.

Зараз ви читаєте новину «У Марини Нікітенко видурили 400 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути