Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2007 07:00

У Лук"янівському СІЗО за два місяці вбили сімох в"язнів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  45-річний киянин Андрій показує вхід у столичне СІЗО №13, де відсидів 5 років за зберігання наркотиків. Каже, у в’язниці за гроші можна все купити: від цигарок до дівчат у камеру
45-річний киянин Андрій показує вхід у столичне СІЗО №13, де відсидів 5 років за зберігання наркотиків. Каже, у в’язниці за гроші можна все купити: від цигарок до дівчат у камеру

5 липня в камері Київського слідчого ізолятора N13, що на вул. Дегтярівській, арештанти задушили росіянина Олега Орлова. Підозрювали, що він був причетний до торгівлі зброєю, зокрема до продажу крилатих ракет за кордон. За тиждень іншого затриманого, Віктора Кожем"якіна, задушив співкамерник. Відтоді за ґратами СІЗО загинуло ще п"ятеро арештантів. Останній пішов із життя 30 серпня.

— Сім загадкових смертей свідчить, що керівництво Київського СІЗО N13 не гарантує безпеку ув"язнених, — обурюється 38-річний Едуард Багіров із Міжнародної ліги захисту прав громадян України. —  Там страшні умови для життя й адміністрація не намагається їх покращити.

Аби більше дізнатися про ситуацію у слідчому ізоляторі, кореспондент "ГПУ" поспілкувався з 45-річним Андрієм. За торгівлю наркотиками чоловік відсидів тут майже п"ять років. Вважає, що до вбивств може бути причетна адміністрація СІЗО.

— Таке було й раніше. Убити можуть і сокамерники, коли в бараці сидить по сорок–п"ятдесят зеків. Хтось когось образив, сів на койку, обізвав дружину. Але що за один рік нормально, то за два місяці — повний безпредєл, — твердить Андрій. — Ці сім смертей — очевидно заказані.

Андрій сидів у "Єкатеринці" — найдавнішому казематі, який звели ще за правління російської цариці Катерини ІІ. Поруч із ним стоять іще три — "Столипінський", "Брежнєвський", "Горбачовка". Чоловік каже, що камери є різні — від одномісних до бараків на 50 в"язнів. Усі вони забиті вщент.

— Дихнути можна лише після амністії, — каже Андрій.

Зараз він неодружений, але за своє життя женився тричі. Кожна дружина народила йому дитину. Андрій періодично спілкується з сином і двома доньками, живе з матір"ю, влаштувався на роботу.

Чоловік розповідає, що задушення — найпоширеніший спосіб убивства в камері.

— Підозрюваний щось знав або комусь заважав, — пояснює Андрій. — От його і замовили. По телефону чи під час зустрічі домовляються з начальником СІЗО чи його підопічними про вбивство. Потім затриманого садять у камеру, де на нього вже чекають. Коли всі засинають, йому накидають скручене простирадло на шию. За хвилину він — покійник.

Колишній в"язень каже, що ніколи не брав участі у таких убивствах. Проте стверджує, що їх схема відома всім затриманим.

У бараці сидить по сорок–п"ятдесят зеків

— Навіть якщо співкамерники будуть кликати охорону, вона не підійде, ігноруватиме, у глазок не дивитиметься, — веде далі Андрій. —  Усі знають, що там заказуха. Охорона почекає, доки все затихне, а потім влітає й почне так звані маски-шоу. Зеків виводять у коридор, дубасять руками, ногами, гумовими кийками. Мовляв, з"ясовують, чому сталося убивство. У такий момент усіх калічать, можуть убити. Потім спишуть на когось іншого.

Можуть убити й заточками — загостреними алюмінієвими ложками. Усе залежить від бажання замовника. У колонії справжнього вбивцю не каратимуть, терміну не додаватимуть. Можливо, за злочин сидітиме непричетна до нього людина.

— Під час слідства опер попросить підозрюваного взяти на себе ще кілька нерозкритих справ, — пояснює Андрій. — Значного терміну йому не добавлять, але за це слідчий дозволить бачитися з родичами, допоможе цигарками, їжею. А сам за розкритий злочин отримає премію від начальства. Якщо підозрюваний відмовиться, — битимуть доти, поки не погодиться.

Відходимо від КПП Київського слідчого ізолятору. Зупиняємося біля високого паркану, за яким видніється дах довгого приміщення.

— Там, — киває Андрій на приміщення, — як і на волі: за бабки все можна купить. Даєш їх посильному, він організує все, чого забажаєш: від цигарок до дівчат у камеру.

— Це дійсно рекордна цифра смертей в СІЗО, — обурюється 41-річний правозахисник Віталій Черняховський, координатор "Форуму порятунку Києва". — Це прибирають свідків чи подільників відомих злочинців. Їх упіймали, а ті, хто залишився на волі, не хочуть, щоб подільники розкривали рота перед слідчими. Я впевнений, що за цими убивствами хтось стоїть. І це не обов"язково з адміністрації.

Віталій Черняховський каже, що таке вбивство коштує близько $50 тис.

Минулої п"ятниці генеральний прокурор України Олександр Медведько попросив у голови Держдепартаменту з питань виконання покарань Василя Кащенця розібратися з ситуацією у столичному СІЗО N13.

Проте керівництво колонії від коментарів відмовляється. Запевняють, що в"язні вбивають співкамерників через побутові суперечки.

Зараз ви читаєте новину «У Лук"янівському СІЗО за два місяці вбили сімох в"язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути