Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2007 00:00

У 1806 селян хочуть відібрати землю

 

З 17 липня на узбіччі траси Київ–Бориспіль та на повороті до села Щасливе стоять десять наметів. Близько п"ятдесяти селян із Щасливого й Гори цілодобово чергують тут, готують їжу на вогнищі. На плакатах написи "Пане Президенте! Рятуйте!", "Бандити грабують землі народу".

— Наділи, які ми законно отримали і приватизували, тепер відбирає якась фірма "Укрфінком", — бідкається "ГПУ" 55-річна Лідія Герасименко з Щасливого Бориспільського району Київської області. Жінка стоїть тут від початку. — Хочуть звести висотки, вже навіть мають план.

Лідія Герасименко приїхала до Щасливого 1974-го. 23 роки вирощувала огірки й помідори у теплицях КСП "Бориспільське". 1997-го колгосп оголосили банкрутом і почали процес ліквідації. Майже 4 тис. га роздали 1806 селянам. Кожен отримав наділ — від 49 до 107 соток — і акції на колгоспне майно: хліви, курники, гаражі.

— Колгосп спочатку інвентаризував усі землі, потім виготовив загальний державний акт, — пояснює жінка. — Коли людям паї роздали, суд мав ліквідувати цей акт. Але зробили це депутати, бо не знали законів.

Тим часом столична фірма "Укрфінком" почала скуповувати акції селян на колгоспне майно. За одну давали від 1 до 5 копійок. Люди продавали, бо жити було нізащо — вже кілька років немає зарплатні. Поступово скупили майже всі акції на майно. Згодом "Укрфінком" повернув селянам ще й колгоспні борги — кількасот тисяч гривень. Натомість отримав державний акт ще й на землю. Фактично відібрали й наділи. Люди обурилися.

— Земля ж не продається! Як наші наділи могли за хабарі віддати? — каже Лідія Герасименко.

Селяни скаржилися в сільську й районну ради, подавали до суду. Та судді виносили рішення, що "Укрфінком" законно володіє землею. Люди звернулися до депутатів Верховної Ради.

— Ринкова ціна цієї землі більше мільярда доларів, — каже народний депутат України І–ІV скликань Юрій Кармазін. — А судді своїми рішеннями її забирають. Ми будемо позиватися. Вимагатимемо розформувати Автозаводський суд Кременчука Полтавської області, Господарський суд Києва і Господарський суд Київської області, які приймали незаконні рішення.

Селяни мають право на свою землю, бо вони мають державні акти

Спільними зусиллями готують листи до президента, прем"єр-міністра та генпрокурора України.

— У судах вищих інстанцій людям кажуть: "Запізно, терміни подачі апеляцій вийшли", — говорить адвокат Олександр Плахотнюк. — Але ці рішення мають бути скасовані. Має втрутитися Генпрокуратура.

Депутати районної ради називають причетним до фінансових махінацій із землею голову Бориспільської райдержадміністрації Івана Полюховича.

— Ми висловили йому недовіру, — каже позафракційний депутат Бориспільської райради Сергій Артемов, 46 років. — Але ні президент, ні голова облдержадміністрації не приймають ніяких мір.

Нині селяни продовжують мітингувати на трасі. Якщо Генеральна прокуратура не пообіцяє розібратися у їхній справі — планують виходити на масові акції протесту у Києві.

— Селяни мають право на свою землю, бо вони мають державні акти, — каже начальник управління землеустрою Київського головного обласного управління земельних ресурсів Марія Маноха. — Проте інші користувачі теж отримали землю по рішенню суду. Усе має вирішити суд вищої інстанції, зваживши на додаткові обставини. Мають же прості люди таки знайти правду.

Коментарів від "Укрфінкому" редакції отримати не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «У 1806 селян хочуть відібрати землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути