субота, 09 серпня 2008 07:08

У 17 селян відібрали земельні наділи

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Катерина Романова з селища Макарів Київської області близько 20 років обробляла город. Торік її наділ забрали
Катерина Романова з селища Макарів Київської області близько 20 років обробляла город. Торік її наділ забрали

— Я тут народилася, усе життя працювала завскладом у промислово-монтажній колоні, — бідкається 68-річна Катерина Романова з райцентру Макарів Київської області. — Майже 20 років тому виділили мені від роботи 15 соток у селі Фасівочка під Макаровим.  Щороку засаджувала город, а торік його відібрали.

Від столиці до селища Макарів — майже 40 км. Останнім часом заможні кияни скуповують там земельні ділянки. Макарівчани продають сотку землі під забудову по $500 — дешевше, ніж у селах під Києвом.

— Торік донька Таня подала в сільраду документи на приватизацію городу, — веде далі Романова. — Заплатила за виготовлення державного акта на приватну власність. А в райраді все відмовками годували. Мовляв, документів іще немає. А потім сказали: "У вас неув"язочка: ваш город продали". Пізніше ми дізналися, що продали ділянки моїх онуків Люди і Руслана. Онук навіть план майбутнього будинку зробив.

Кілька місяців тому фасівчани пікетували Макарівську районну раду. Вимагали видати держакти про право власності. Нічого не домоглися.

— Люди не можуть отримати держакти, бо не погоджено межі селища та району, — пояснює депутат райради Галина Литяк. — Понад два роки в Макарові не затверджують генплан розвитку селища.

Селяни не знають, хто розпоряджається землею — райдержадміністрація, районна чи селищна ради. 17 жителів Макарова та Фасівочки дізналися, що їхні наділи передали іншим.

— Люди навіть не знали, що в них забирали землю, — каже 64-річна Надія Бондар із Макарова. — Аж поки не кинулися приватизувати.

Жителі Фасівочки згадують, як торік на їхні городи заїхав трактором місцевий підприємець. На вул. Свердлова встановив стовпи на людських городах. Так і "відрізав" по 3 сотки у Бондарів, Бабичок, Семенченків, Крамаренків.

— Нарізав собі ділянку під забудову і загородив. Сусід Микола Крамаренко вирвав стовпи, а він знову поставив, — обурюється Бондар. — Завтра я можу прийти на свій город і побачити там палац.

Землю в селян відбирали за рішенням суду. Приймав їх Макарівський районний суддя Сергій Шатковський. Слідчі обласної прокуратури перевірили дотримання законодавства в Макарівському районі. За винесення неправомірного вироку порушили кримінальну справу.

— Суддя Макарівського райсуду провів засідання без участі відповідачів, — додає прокурор Київщини Олександр Гардецький. — Шестеро відповідачів на момент розгляду справи померли. Тоді він прийняв рішення забрати у них землю, бо вони не з"являються в суд.

Судді обласного апеляційного суду написали колективне звернення до Генпрокуратури. Вимагають відреагувати на дії Шатковського.

Під Києвом ціна сотки землі під забудову сягає $50 тис. У Макарові — дешевша, тому забудовники купують тут ділянки. Для великого будівництва потрібен принаймні 1 га. Забудовники вигадують схеми для отримання землі. Приміром, за допомогою судового рішення відбирають по кілька соток, потім їх "збивають" в одну ділянку і продають. У договорах купівлі-продажу фігурують підставні особи. Наприклад, землю купує 20-річна студентка. Одразу ж продає її іншим. За законом, третій покупець вважається добросовісним. Відсудити в нього ділянку неможливо.

У Макарівському райсуді відмовляються коментувати факт порушення кримінальної справи стосовно судді.

Зараз ви читаєте новину «У 17 селян відібрали земельні наділи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути