четвер, 01 жовтня 2009 07:01

Три мільйони доларів шукали в мерії

Автор: фото надане газетою ”Вісник Переяславщини”
  Міського голову Переяслава-Хмельницького підозрюють в отриманні трьох мільйонів доларів хабара. У прокуратурі й міліції Київської області цю інформацію не підтверджують і не спростовують
Міського голову Переяслава-Хмельницького підозрюють в отриманні трьох мільйонів доларів хабара. У прокуратурі й міліції Київської області цю інформацію не підтверджують і не спростовують

28 вересня в інтернет-виданнях поширили інформацію, що міського голову  Переяслава-Хмельницького Київської області 59-річного Івана Якименка спіймали на хабарі в $3 млн. Він нібито отримав їх за виділення 13 га землі.

У понеділок о 16.00 до міської ради Переяслав-Хмельницького заходять люди в масках, з автоматами. Представники обласної прокуратури та управління боротьби з організованою злочинністю показують постанову про обшук.

— Вони пояснили: є інформація, що хтось із посадовців міськради отримав великого хабара. Ні суми, ні прізвища не називали, — розповідає секретар міської ради Олександр Матвієнко, 46 років.

Із міським головою Іваном Якименком та його заступником з економічних питань Олексієм Диким говорять в їхніх кабінетах "убозівці". Папери не переглядають, лише просять надати деякі документи. Працівники міськради в цей час залишаються на своїх робочих місцях. Можуть вільно користуватися телефоном та Інтернетом. У мережі за 2 год. після появи УБОЗу з"являється інформація, що мер Переяслава-Хмельницького затриманий за хабар у $3 млн.

— Це повний абсурд, — вважає Олександр Матвієнко. — Ніяких грошей не знайшли. Міський голова до оборудок непричетний. То хтось бореться за владу і обливає його брудом. Мова йде про 13 гектарів землі в місті, біля річки Альта. Це орна земля, зараз на цьому місці сезонні городи. Щоб залучити інвестора для будівництва торговельно-розважального комплексу для дітей і дорослих "Острів казок", рада передала ці землі міському ринку. Він вестиме справи із забудовником.

УБОЗівці вилучають чимало документів, з-поміж них журнали, де реєструються розпорядження міського голови, журнал вхідної-вихідної кореспонденції. При понятих складають документи в пакети і ставлять пломби. Після 20.00 працівників міської ради відпускають додому, а мера і його заступника забирають у Київ.

— У вівторок уранці міський голова телефонував мені. Сказав, що їх відпустили, — каже Матвієнко.

Представники опозиції радіють затриманню мера. Увечері п"ють шампанське.

Мова йде про 13 гектарів землі в місті, біля річки Альта

— Мер спіймався "на гарячому", — каже 42-річний Сергій Мевша, голова депутатської комісії по законності та правопорядку. — Я бачив, як у понеділок увечері  виносили з міської ради кульки. Запитав, що там? "Убозівці" відповіли: гроші. Я думаю, знайшлися люди, які хотіли отримати ці 13 гектарів. Та очевидно, сума хабара, яку заломив мер, була великою. Тому ці люди повідомили в органи. На зустріч інвестор узяв 450 тисяч доларів, з якими мера і спіймали. Мені шкода, що його взяли тільки вчора, а не рік чи два тому.

13 га ріллі оцінюють у приблизно у 80 тис. грн, каже заступник начальника відділу земельних ресурсів Переяслав-Хмельницького 41-річний Петро Пурденко:

— Там ґрунти-плавуни, земля погана, тільки картопля може рости. Капітальне будівництво неможливе в принципі. Якщо відрізати прибережну зону, а це 25 метрів від річки, то добре, якщо залишиться 7 гектарів. Я, як почув по телевізору новину про 3 мільйони доларів, мало з дивану не впав. Та за таку суму можна пів-Переяслава купити.

Ні прокуратура Київської області, ні обласна міліція ситуацію не коментує.

У місті кажуть, що інвестора будівництва "Острова казок" знайшли. Він купував будівельну техніку в місцевої фірми-посередника. Гроші за екскаватори видали за хабар. Хтось з опозиції вирішив заплямувати Якименка і повідомив прокуратуру та УБОЗ. Мовляв, приїжджайте: він бере гроші.

Інвестор навряд чи залишиться в місті, де повно придурків

— Міського голову і заступника виправдають, бо вони ні в чому не винні. А от інвестор навряд чи залишиться в місті, де повно придурків. Знайде інше місце для будівництва, — припускає переяславець, свого імені не називає.

Іван Якименко працює міським головою з квітня 2006-го. Він із чималим відривом переміг на виборах Григорія Сокура, який до того два терміни був мером.

Міський голова родом із Переяславщини — із села Положаї. Закінчив Київський політехнічний інститут, викладав у середньому професійно-технічному училищі в Переяслав-Хмельницькому. Був першим заступником голови міської ради. Перед обранням мером керував міжміським бюро технічної інвентаризації.

Іван Якименко живе у приватному будинку, водить "ланос". Одружений. Його син Олександр — бізнесмен, має кілька магазинів у Переяслав-Хмельницькому. Дочка Оксана живе в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Три мільйони доларів шукали в мерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути