Ексклюзиви
середа, 16 травня 2007 07:01

Тетяна Самчишина загорілася від свічки

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Заввідділенням анестезіології Старокостянтинівської лікарні на  Хмельниччині Степан Кармаліта оглядає Тетяну Самчишину
Заввідділенням анестезіології Старокостянтинівської лікарні на Хмельниччині Степан Кармаліта оглядає Тетяну Самчишину

"Біля одинадцятої вечора чую, свекруха мене кличе. Думала, може, в хату зайти не може, — розповідає про пригоду, що сталася вночі 29 квітня, жителька села Губча Старокостянтинівского району Хмельницької області Валентина Тимощенко, 70 років. — Відкриваю, а вона вся палає! Я за відро води й на неї. Вогонь трохи згас. Рукави вже гасили якимись ганчірками. Свекруха від свічки загорілася. Ми ними скрізь світили, бо три дні перед цим нам світло відрізали без попередження".

Село Губча — за 20 км від райцентру. Колись тут був найкращий колгосп району. Сьогодні — руїни великих ферм та сховищ. Хто міг із селян, той виїхав до райцентру або до Хмельницького.

— Спочатку з ферми зняли вікна й двері, — каже чоловік, який проходить повз руїни. — Потім дах. Наостанок розбили блоки фундаменту, витягли арматуру і продали на метал. Усі гроші пропили.

Хто міг із селян, той виїхав

На подвір"ї колишньої шкільної технічки Тетяни Самчишиної занепад. Худоби та птиці немає, вхідний дзвінок не працює. З веранди в обличчя вдаряє затхле повітря. Переступивши поріг сіней, опиняюсь у темряві. Перечепившись через розкидані речі, намацую клямку дверей до кімнати. Світло падає з невеличкого віконця. Посеред кімнати на тапчані сидить літня жінка. Представляється невісткою Тетяни Самчишиної Валентиною Тимощенко.

— Мы с мужем Толей приехали на Украину пятнадцать лет назад, — розповідає російською. — Жили в России. Муж в армии служил. А как вышел на пенсию — поехали на его родину.

Валентина жила у хаті зі свекрухою. Чоловік і свекор померли. Раніше жінки тримали курей, свиней. Коли постаріли, обходилися пенсіями. Свекрусі було 92 роки. Хата зареєстрована на Валентину Тимощенко.

— Це все Валя винна, — каже сусідка Надія Колесник. — Вона любить випити, і добряче. Щомісяця брала у баби 30–50 гривень на компослуги, але за світло не платила. Скільки ж тієї електрики нагоріло? У них лише дві лампочки, нема електричної плитки, каміна. Електрики неодноразово приходили до мене. Може, і Валі що казали.

Коли баба загорілася, на її крики збіглися сусіди. Розповідають, що стара сильно попекла руки, груди, голову. Коли її роздягали, знайшли в кишенях 450 грн. З тими грошима її й повезли вночі до лікарні. У ніч на 10 травня в реанімації вона померла.

— Обпеченою була третина тіла. Такі травми тяжкі й для молодої людини, а для бабусі взагалі критичні, — каже заввідділення анестезіології та інтенсивної терапії районної лікарні Степан Кармаліта.

У Старокостянтинівських районних елетромережах розповідають, що відключають споживачів за законом України про "Правила користування електроенергією для населення".

— Тут про суму боргу нічого не сказано, — доводить заступник начальника Володимир Чучерілов. — Маємо право відрізати й за одну гривню. Але не робимо цього, просимо сплатити. У районі 100 населених пунктів і лише десять контролерів. Перевіряючий може потрапити до хати раз на рік. У більшості випадків звертає увагу не на суму боргу, а на період несплати. Відрізаємо, якщо не платять роками.

Валентина Тимощенко останній раз платила за світло 26 серпня 2005 року — 30 грн 67 коп. На 29 квітня цього року борг становив 121 грн 62 коп.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Самчишина загорілася від свічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути