Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2013 00:00

Священику заборонили заходити в церкву

— Знайомі з ритуальної служби забирали рано покійника з моргу. О шостій ранку проїжджали повз постамент, і побачили, що там новий Ленін виблискує, — розповідає отець Андрій Бринчак, настоятель Свято-Успенського храму Київського патріархату, що відбудовується на площі поряд із пам'ятником у місті Охтирка на Сумщині.

16 лютого монумент Леніну знесли "свободівці" на чолі з народним депутатом 37-річним Ігорем Мірошниченком. Нардеп від КПУ родом з Охтирки, 38-річна Вікторія Бабич пообіцяла відновити протягом місяця.

Формально земля під пам'ятником належить церкві Київського патріархату. Там планують відновити знищений за Радянської влади Свято-Успенський собор. Старожили його ще пам'ятають — зокрема й те, що Ленін стоїть на місці вівтаря.

О 7.20 у вівторок кореспонденту "ГПУ" телефонують з охтирської мерії.

— У нас комуністи Леніна встановили, — стурбовано каже помічниця мера Алла. — В обхід усіх законів, рішення депутатів не дочекались, із громадою не радились.

— Я о 7.30 телефоную виконувачу обов'язків мера. Він нічого не знає. Каже, мій робочий день починається з 8.00, — додає отець Андрій. — Дочекався восьмої, прийшов до нього: "Ну стоїть же вже, що ж тепер?". Міліція навіть протокол не хотіла складати! Ніхто не пробував затримувати кран, за допомогою якого встановили пам'ятник. З начальником міліції все домовлено, як сказали мені серед комуністів.

"На головній площі відновлено пам'ятник вождю всесвітнього пролетаріату, видатному мислителю людства...", — звітують на сайті Компартії. Називають нового Ілліча ще могутнішим за попереднього. Він також пофарбований золотавою фарбою.

Охтирські комуністи збирають гроші на облаштування території довкола пам'ятника. Хочуть зробити там зону відпочинку для городян.

Раніше Вікторія Бабич працювала в земельній комісії Охтирки, і йшла на компроміс із церквою, говорить отець Андрій. Обговорювали перенесення пам'ятника на інше місце. Після повалення Леніна "свободівцями" все змінилося.

— Будову храму приходила перевіряти будівельна інспекція. Її перевіряли й раніше, порушень не було, — розповідає священик. — А тут у суботу приїхав керівник інспекції з Сум, наказав провести перевірку, і в той же день виніс рішення: будувати не можна. Я тепер навіть зайти до церкви не маю права. Все, що Бабич сказала мені сьогодні: "Ми заборонили вам будувати, а скоро все у вас заберем і всьо!".

Зараз ви читаєте новину «Священику заборонили заходити в церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути