Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2012 06:00

Священики вивезли козацького хреста

Автор: фото: Георгій МОКРИЦЬКИЙ
  Кам’яного хреста знайшли на території Хрестовоздвиженської церкви у Житомирі в 1980-х, коли ремонтували приміщення. Припускають, його встановили на місці братської могили
Кам’яного хреста знайшли на території Хрестовоздвиженської церкви у Житомирі в 1980-х, коли ремонтували приміщення. Припускають, його встановили на місці братської могили

22 вересня на вул. Кафедральній, 7 у Житомирі відкрили відремонтовану Хрестовоздвиженську церкву. Після урочистостей виявилося, що з церковного двору зник кам'яний козацький хрест.

— Ці попи роблять що хочуть. Це не їхня власність, бо хрест значно давніший за церкву. Нікого не запитали, кудись вивезли, — говорить краєзнавець 60-річний Георгій Мокрицький, голова обласного осередку Українського товариства охорони історичних пам'яток.

Хрестовоздвиженський храм звели 1900 року. Досі на тому місці стояла дерев'яна Троїцька церква, були козацькі поховання. За Радянського Союзу в приміщенні працював Музей природи. У 1980-х під час ремонту викопали кам'яного хреста козацької доби. Припускали, що його встановлювали на місці братської могили. Поставили у дворі як пам'ятку.

— Три роки тому на засіданні міської ради я пропонував забрати звідти хреста і передати на вивчення палеографам, — додає Георгій Мокрицький. — Київський спеціаліст не зміг розшифрувати напис, надіслав фото іноземним колегам. Поки що ніхто нічого не прочитав. Ми домовилися: коли стане відомо, що там написано, встановимо хрест урочисто.

В Україні діє закон про повернення культових споруд церковним громадам. На Хрестовоздвиженський храм претендували кілька їх. Торік приміщення віддали Українській православній церкві Московського патріархату. Цього року церковники завершили там капітальний ремонт.

— Мені казали, що той хрест заважав і його комусь повернули, — говорить Юрій Градовський, начальник обласного управління культури. — Де він, я не знаю.

— У Житомирі Московська церква давно демонструє відверту українофобську позицію. Раніше намагалася зруйнувати пам'ятку культурної спадщини — могилу Сеника та Сціборського на території Успенського собору. Зараз зазіхнули на ще один український символ, — розповідає Сидір Кізін, керівник Житомирського осередку Об'єднання "Свобода". — Комуністи не могли знищити цього хреста за радянських часів, так їхні послідовники зробили це в наш час. За офіційними даними, найбільшою релігійною громадою України є віряни православної церкви Київського патріархату. Однак Житомирська влада віддала 15 із 17 уцілілих старовинних храмів парафіянам Московського.

Секретар Житомирської єпархії УПЦ МП архімандрит Олексій розказує, що пам'ятку завезли в селище Червоне Андрушівського району:

— Туди з благословення архієрея владики Никодима хрест передали у жіночий монастир. У нас не було ніяких документів про власника. Якби були, ми розглядали би питання інакше.

Зараз ви читаєте новину «Священики вивезли козацького хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути