четвер, 14 жовтня 2010 03:33

Школярів проштрикнули кілками

Автор: фото з родинного архіву Челомбітьків
  Харків’яни Євген Челомбітько (праворуч) та Денис Безбородов дружать з дитинства, навчаються в одному класі. Зараз обоє в лікарні
Харків’яни Євген Челомбітько (праворуч) та Денис Безбородов дружать з дитинства, навчаються в одному класі. Зараз обоє в лікарні

Юрба в'єтнамців 8 жовтня напала на харків'ян 16-річних Євгена Челомбітька та Дениса Безбородова. Ті поверталися зі школи. Хлопців побили, проштрикнули дерев'яними кілками.

— Женя із Денисом відійшли від школи метрів 200, коли їм прокричали: "Оберніться! За вами толпа біжить!" — згадує 43-річна Ірина Васіна, сусідка Безбородова.

— В'єтнамців було чоловік 10, — додає 16-річний Ігор Міщин. — Малі, взрослі. З дрючками. Нагнали і обох штрикнули під лопатки. Ззаду. Коли хлопці упали, ті давай їх бити — ногами, кулаками. Щось по-своєму казали. Тоді по команді розбіглися.

Закривавлені школярі лежали на землі. Євген зміг зателефонувати батькові та прохрипів: "Визивай "скору".

— Я приїхав іще до "швидкої", — розказує 38-річний Юрій Челомбітько, батько Євгена. — Син лежав у калюжі крові. Я його взяв на руки, щоби перенести до "швидкої", а він увесь обм'як, як неживий. Одяг у крові, навіть труси можна було викрутити. Капала, коли я його ніс.

Хлопців забрали до операційної.

— Зашивали пробиті легені, — говорить Інна Челомбітько, мати Євгена. — Денис досі непритомний.

Обидва 11-класники досі в реанімації. Їхній стан лікарі називають стабільно тяжким. Школярі можуть залишитися інвалідами.

Родини Євгена та Дениса живуть на вул Батицького, 20, у гуртожитку заводу "Турбоатом". Це мікрорайон Салтівка на околиці Харкова. В сусідньому гуртожитку на Батицького, 10 мешкають в'єтнамці. Часто конфліктують із місцевими.

— У нашій школі третина учнів — в'єтнамці. Задираються до нас постійно, — розповідає семикласник Максим Мусін. — Ходять толпами, сміються, "фак'ю" тикають. Щось говорять по-своєму.

— Женя десь тиждень назад посварився із в'єтнамцем із дев'ятого класу, — згадує дев'ятикласник Ельдар Мотузний. — Ті задиралися, він відповідав. У п'ятницю викликав розібратися на шкільний стадіон по-мужськи — один на один. І переміг. А потім той в'єтнамець покликав підмогу, й вони напали ззаду.

Міліціонери затримали громадянина В'єтнаму 15-річного Мей Тхань Даня. Порушили кримінальну справу за замах на життя. Припускають, нападників було двоє. Батьки скалічених цьому не вірять.

— Двоє малих побити наших хлопців не могли, — каже Юрій Челомбітько. — Женя — спортсмен, ходить на секцію скелелазіння. До того ж удар був професійний — між ребер. Такої сили, що пробив куртку і шкіру. Лікарі кажуть, що то не дерев'яні палиці, а металеві заточки.

— То ж діти, нічого страшного не сталося, — говорить Нам Чунг Ко із в'єтнамського земляцтва у Харкові. — Цей затриманий хлопчик приїхав до Харкова півтора року тому. Живе з мамою. Вона працює на ринку Барабашово — торгує чаєм і кавою.

У 9-поверховому гуртожитку по вул. Батицького, 10, живуть лише громадяни В'єтнаму.

— Ви там не ходіть, — попереджає кореспондента "ГПУ" вахтерка із сусіднього гуртожитку. — Нас вони не трогають, бо знають. А вам то не треба. Он на вас шкірянка добра. Їх понаїхала ціла орда. Викупили 9-поверхівку. В комнатах нари рядами стоять. Ніхто їх не перевіряє. Більшість на Барабашово (місцевий речовий ринок. — "ГПУ") роблять, всякою дєшовкою торгують. Собі за гуртожитком стадіон построїли, наших дітей не пускають. Один наш пішов у футбол грати — чуть не вбили. Ходять толпами, управи на них нема.


У Харкові живуть до 10 тисяч в'єтнамців


Харківське в'єтнамське земляцтво — найбільше в Україні. Офіційно налічує понад п'ять тисяч осіб. Неофіційно — вдвічі більше. Земляцтво створене 1997 року. Та у місті в'єтнамці живуть набагато довше. Більшість приїхали за радянських часів — у 1980-х як студенти, молоді спеціалісти та робітники. Вони вчилися і працювали на заводах "Світло шахтаря", "Турбоатом".

Із 1997 року в'єтнамська община відкрила завод із виробництва вермішелі "Мівіна". 2007-го — найбільшу в Європі буддійську пагоду та аквапарк. В'єтнамці є власниками одного з найбільших торговельних майданчиків на ринку Барабашово.

Вихідці з В'єтнаму приватизували частину гуртожитків, у яких жили з 1980-х. Викупили приміщення заводів, що не працювали, їх гуртожитки й переобладнали під житло.

У Харкові є цілі в'єтнамські райони — на вул. Киргизькій і на території Старої та Східної Салтівки. Випадків відкритого протистояння з в'єтнамською общиною в Харкові раніше не було.

Зараз ви читаєте новину «Школярів проштрикнули кілками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути