Ексклюзиви
середа, 13 липня 2011 07:00

Шестеро загинули під колесами зерновоза

— Так багато трун ще з часів війни не привозили, — говорить 85-річна Марія Поп'юк. У неділю зранку із сусідами вона чекає на кілька похоронів. Люди стоять на центральній дорозі села Перерісль Надвірнянського району Івано-Франківщини. Ховаються в тіні дерев. На вулиці +32°С, дихати важко. Неподалік дві церкви — православна й греко-католицька.

У Переріслі ховають шістьох односельців. 8 липня біля сусіднього села Лісна Тарновиця переповнений людьми легковик ВАЗ-2107 влетів під передню вісь вантажівки-зерновоза ЗІЛ-130. ДТП сталося о 4.30.

Розповідають, що жителі Переріслі поверталися додому з райцентру. Наймолодшому загиблому, Олегові Нестеруку, було 20 років. Найстаршим був 27-річний Василь Голинський. Юрієві Дрогомирецькому нещодавно виповнилося 25. У машині також загинули рідні сестри 25-річна Вікторія і 22-річна Любов Стефанюки та чоловік старшої з них, 26-річний Василь Абрат.

Із села опівдні виходить траурна процесія. Ровесники загиблих несуть три закриті труни. Біля церков процесія розділяється. Олега Нестерука рідні заносять у православну церкву. Сім'ї покійних Юрія Драгомирецького і Василя Абрата повертають ліворуч, у греко-католицьку.

Усі присутні здригаються від нелюдського крику.

— Це Уляна Юркова. Вона вагітна, мали восени женитися. А Василеве весілля мали грати 4 вересня, — говорить Марія Голинська, родичка покійного.

Ще годину люди чекають на процесію з другого кінця села.

Семеро хлопців стають неподалік у коло, обговорюють трагедію. Згадують, що 7 липня компанія святкувала Івана Купала. Василь Голинський, говорять, допізна випивав. Опівночі відвіз свою дівчину машиною в село Лісна Тарновиця. Потім захотів їхати з компанією в Надвірну. Близько третьої ночі він підняв із ліжка сусіда Олега Нестерука. Просив, щоб Олег завіз усіх у Надвірну, а потім повернувся з ними в Перерісль.

— У "Шанхай" хотіли їхати. То нічна забігайлівка в Надвірній, до неї їздять із усіх сіл, — розповідає місцевий.

У селі говорять, що Олега Нестерука підняли серед ночі, бо він був єдиний з сусідів, хто мав права.

Півроку тому ДАІ відібрало водійське посвідчення у Василя Голинського, кажуть його знайомі. Покійний двічі потрапляв у аварії, але обійшлося без жертв. Коли понівечений легковик витягували з-під ЗІЛа, на водійському місці був Василь Голинський, а Олег Нестерук сидів поруч.

— Олег — то свята дитина. Не пив, не курив, спортом займався, у футбол грав. Перед цим забив гол і ми виграли в команди сусіднього Битківа, — згадує сільський голова Переріслі 52-річний Василь Непеляк. Каже, що зібрав перед святом сільську молодь і "години зо три проводив політінформацію". Просив, щоб не випивали зайвого і не буянили на Івана Купала.

З-за рогу виходить ще одна похоронна процесія. У бік церкви люди на плечах несуть дві світлих і одну темну домовину.

— Оце біда в Наталки з Михайлом — хоронять двох доньок і зятя, — каже чоловік у чорній футболці.

Любов Стефанюк працювала на радіозаводі в Івано-Франківську, Вікторія — перукарем у Надвірній. У загиблої Вікторії Стефанюк та її чоловіка Василя залишилися сиротами двоє дівчаток. Їм 3 і 4 роки.

У сім'ї Стефанюків є середня донька Тетяна. У селі говорять, вона теж хотіла їхати вночі з компанією. Але їй не вистачило місця в машині.

Після годинної відправи в церквах похорони знов об'єднуються в одну процесію, вона рухається на цвинтар. Зібралися зо дві тисячі людей. На краю кладовища викопані дві ями. В одну по черзі опускають труни Олега Нестерука, Василя Голинського та Юрія Драгомирецького. До іншої кладуть домовини покійних сестер Стефанюк і Василя Абрата. Ями закривають дошками, засипають землею. Сільський голова пояснює: на кладовищі немає місця, щоб хоронити кожного окремо. Із початку року в Переріслі померли 20 осіб.

Поминки справляють на восьми столах. Родичі загиблих між собою не спілкуються.

— Там на дорозі треба капличку поставити, то вже не перша аварія. Недобре те місце. Відколи на автобусній зупинці хрест поставили, уже роками немає ніякої біди, — каже хлопець із татуюванням на лівій руці.

Водій вантажівки 31-річний Мирослав Грудзевич в аварії вижив, відбувся переляком, кажуть у міліції. Чоловік живе в селі Микитинці під Івано-Франківськом. У неділю й понеділок давав свідчення експертам. Тієї ночі він перевозив вантажівкою 6 т зерна.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро загинули під колесами зерновоза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути