Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2020 07:20

"Ручки й ножки скорчило, розправитися не міг"

— Страшно було дивитися, що з дитиною стало. Ручки й ножки скорчило, розправитися не міг. Не говорив і не рухався. Був же нормальним хлопцем, спортом займався, — 57-річна Надія Тесля із села Миропілля Краснопільського району на ­Сумщині розповідає про сусіда 18-річного Сергія Анненка. Хлопець при зрості 170 см важить менше 40 кг. Скільки не їв — ніхто точно не знає. Останні три місяці сусіди не бачили його надворі.

Сергій закінчив дев'ять класів місцевої школи. Живе з матір'ю 58-річною Ольгою та вітчимом Олексієм, 65 років. Батьки бачили, що хлопець повільно помирає, але нічого не робили. На сполох забив 38-річний Юрій Кабанець. Він — терапевт обласної лікарні, у Миропіллі наві­дує батьків.

— Мені сусіди ­розповіли, що не бачили давно ­хлопця. Самі боялися йти в ту сім'ю, бо дивакуваті. Зустрів на вулиці Олексія. Запитав, чи можу побачити Сергія. Міг би щось підказати як лікар. Той розповів, що хлопець нічого не їсть, але вже йому краще. Пішов питати хазяйку, чи можна зайти. Прочекав хвилин 10, але мене не пустили. Години за дві вітчим прийшов і покликав мене, — пригадує Юрій Володимирович. — Хлопець лежав на ліжку, на мене не реагував. Мати казала, що з ним все добре, такий він і є. Коли почав допитуватися — призналася, що п'ять днів нічого не їв. Я одразу подзвонив дільничній лікарці. А та із соцслужбою й місцевою владою викликали "швидку". Мати була проти, нікого не пускала в хату. Але хлопця таки госпіталізували.

Ольга із сином приїхала із Харкова в село до Олексія понад 10 років тому. Зараз жінка не працює, чоловік — пенсіонер.

— Вони живуть відлюдьками. Із сусідами не надто спілкуються. Але нічого поганого за них сказати не можна. Пересічна сільська сім'я. На обліку не числяться, — розповідає 31-річний Павло Лепетило з Миропільської сільської ради. — Всі троє мають одне прізвище, проте чи Олексій батько хлопцеві, чи вітчим — не знаємо. Живуть небагато, але доходи мають. В Олексія пенсія, отримують гроші від оренди паю.

Сергій із дитинства був худорлявий, тому мати не хотіла пускати його в школу. Віддала у 8 років після тиску директора й сільської ради. У випускному класі перевела сина на домашнє навчання. Причину не пояснила, кажуть у школі. Після того хлопець почав худнути.

— Мати називала різні версії. То син переборчивий у їжі, то прививку якусь дали й вона так подіяла. Іншим разом — що рак горла, про дієту його вигадувала, що народився з патологією, — продовжує Надія Тесля. — Я її висварила, що чуть не звела дитину на той світ. Тепер ховається від мене.

Сергієві зробили щеплення, від якого він захворів. Лікарям не довіряє, тому вирішив лікуватися дієтою, за словами Олексія Анненка.

— Олексій розказував, наче болячка в сина почалася після прививки. Про це є бумажка з платної больніци. Серьожа врачів не схотів, дієтою рішив лічиться. Батьки його підтримали. Мовляв, шо буде то буде, — каже сусід Анненків, імені просить не вказувати. — Тиждень хлопець взагалі нічого до рота не брав. Потім ковтав трохи бульйону із курячих ­задів.

Зараз Сергій — в обласному психоневрологічному диспансері. Перші дні його годували через зонд, тепер їсть сам. Стан покращується, за словами Павла Лепетила.

— Ситуація на контролі в голови села і служб. Хлопець почувається краще. Його батьки розказують, ніби Сергій розписку писав, що сам відмовився від їжі. А вони ні в чому не винні. Але її ніхто не бачив, — говорить Павло Олександрович. — Мати хотіла забрати сина з лікарні, але його не відпустили. Кажуть, поліцію викликала й скаржилася на гарячу лінію МОЗу. Хлопця лікуватимуть до повного одужання. Далі вирішуватимемо.

У ситуації розбираються поліцейські.

Зараз ви читаєте новину «"Ручки й ножки скорчило, розправитися не міг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути