пʼятниця, 30 серпня 2019 06:11

"Привела до нотаріуса, дали підписати чистий кусочок бумажки"

Автор: ФОТО: МИХАЙЛО МАКАРУК
  Сусіди зібралися біля будинку Ганни Коваленко (сидить на стільці) у селі Трушки Білоцерківського району на Київщині. Недавно у жінки стався інсульт. Відтоді не може сама їсти й ходити. Її годує односельчанка Любов Щурко
Сусіди зібралися біля будинку Ганни Коваленко (сидить на стільці) у селі Трушки Білоцерківського району на Київщині. Недавно у жінки стався інсульт. Відтоді не може сама їсти й ходити. Її годує односельчанка Любов Щурко

У 83-річної Ганни Коваленко відібрали квартиру в місті Біла Церква на Київщині. Жінку доглядала родичка Валентина Кравченко. Потай переоформила і продала помешкання.

Ганна Коваленко живе в хаті покійної матері в селі Трушки Білоцерківського району Київської області. Нещодавно перенесла інсульт. Погано розмовляє, не ходить.

— Ганна Мефодіївна 14 років проробила в Білій Церкві на заводі гумово-технічних виробів. За це їй дали однокомнатну квартиру на Таращанському масиві, — розповідає односельчанка Любов Щурко, 62 роки. — Але вона й далі жила в Трушках. Договорилася із дальньою родичкою, щоб та її доглядала. Обіцяла залишити квартиру, як умре. Валя дивилася за нею вісім год. Потім переоформила квартиру на свою дочку Таню.

— Валя привела мене до нотаріуса у 2014 году. В кабінет не пустила, сказала ждати в коридорі, — говорить Ганна Коваленко. — Дали чистий кусочок бумажки, щоб я на ньому розписалася. Я думала, то договір про утримання. Більше ніяких документів не підписувала.

Про те, що квартира їй не належить, Ганна Коваленко дізналася у грудні позаторік. Приїхала в місто поприбирати в оселі, але не змогла відкрити двері — були поміняні замки. Там уже жила донька Валентини Кравченко — Тетяна Шейда із двома дітьми. До того часу Валентина Іванівна продовжувала її доглядати.

— Ми перевірили оселю Ганни Коваленко в реєстрі. Після неї там приписали Тетяну та двох неповнолітніх, — говорить 34-річна Анна Олійник із Центру надання адміністративних послуг Білої Церкви. — Звернула увагу на дати. Їх зареєстрували за договором дарування. Рівно за три роки після укладання документів. Тобто після того, як сплив термін, у який можна подавати до суду і визнавати договір недійсним.

В адміністративному центрі з'ясували, що реєструвала нову мешканку їхня працівниця. Але квартира Ганни Мефодіївни розташована на Таращанському масиві, а працівниця відповідала за вул. Вокзальну. Порушила правила, аби допомогти подрузі, зізналася. За перевищення повноважень її звільнили.

— Викликали Тетяну Шейду. Прийшла з подругою Анною. Вона рієлтор, яка допомагала з оформленням квартири. Поводилися зухвало, — продовжує Анна Олійник. — Тоді я пішла із Ганною Мефодіївною до поліції. Просила слідчого, поки не продали квартиру, накласти на неї арешт. Наполягала на перевірці документів і експертизі почерку. Була впевнена, що підпис підробили. Відмовив. Про нашу розмову одразу розповів Тетяні Шейді. Та до мене прибігла. Говорила про слідчого, як про товариша.

У Трушках Ганна Коваленко вбирається в одяг покійної матері. Власний залишився у квартирі й не може його забрати, пояснює. Не має дров, аби взимку опалювати приміщення. Оформити на себе хату теж не може. Бо після смерті матері вона дісталася сестрі Ганни Мефодіївни. Та померла кілька років тому в Росії.

— Хотіли влаштувати Ганну Мефодіївну в пансіонат у селі Макіївка. Відвезли туди 20 серпня. Але мали не всі документи. Обіцяли керівництву решту віддати пізніше. Ті погодилися, а за три дні привезли її назад, — говорить 27-річна Інна Прохоренко, спеціаліст відділу соціального захисту села. — Кинули в сінях і поїхали. Проблема в тому, що без прописки не можна встановити, хто платитиме за її утримання. Частина депутатів Фурсівської громади "за", аби їхня ОТГ платила за жінку. Частина — проти.

— Коли її привезли назад, то ми думали, що в хату бандіти полізли. Були відчинені двері. Побігли туди: на порозі лежить Ганна Мефодіївна, конає. Якби не побачили — померла б, — розповідає сусід 55-річний Леонід Галушка.

Готові доглядати пенсіонерку, якщо більше не намагатиметься через суд повернути житло, каже Тетяна Шейда:

— Ми вісім років її доглядали. Білили хату, копали города. П'ять років за комунальні платили. А Люба Щурко нас позорити в селі почала. І бабу намовляє. Сама теж із чоловіком за житло судиться, але безрезультатно. Думає, може, тут вийде. Вєчно нам палки в колеса суне. На останньому суді бабі сказали з нами миритися, аби доглядати було кому. Ми не проти.

Зараз ви читаєте новину «"Привела до нотаріуса, дали підписати чистий кусочок бумажки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути