вівторок, 06 листопада 2007 07:00

Потерпілі дніпропетровці купили 42 квартири

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Пенсіонерка Марія Лисенко з Дніпропетровська розповідає, що вибухова хвиля зруйнувала її літню кухню, пошкодила хату. Рятувальники обіцяють звести їй нове приміщення
Пенсіонерка Марія Лисенко з Дніпропетровська розповідає, що вибухова хвиля зруйнувала її літню кухню, пошкодила хату. Рятувальники обіцяють звести їй нове приміщення

Колишні мешканці будинку по вул. Мандриківській, 127 у Дніпропетровську досі збираються біля штабу допомоги. 50 постраждалих сімей від вибуху 13 жовтня хочуть, аби їм звели окремий будинок. Решта купують квартири — переважно в новобудовах.

— У місті кажуть, що ми розбагатіли після трагедії, дорікають, що нажилися на смерті близьких, — скаржиться Марина Бірюкова, 34 роки. Під час вибуху у неї загинула 14-річна донька Дарія. — Так, ми отримали гроші, будемо купувати нову квартиру. Гроші з Росії також отримали  ("Дніпрогаз" підпорядковується російській компанії "ГАЗЕКС-менеджмент", що перерахувала потерпілим по 500 тис. грн компенсації за кожного загиблого родича. — "ГПУ"). Щоправда, я не всі рахунки бачила. Ніколи по банках ходити, щойно з кладовища прийшла.

Уранці 13 жовтня Марина Дмитрівна пішла на базар. Її 2-річна донька Ганна вийшла гратися на балкон, Дарія була у спальні. Після вибуху загинули усі мешканці третього під"їзду, які спали у аналогічних кімнатах. Ганнусю з перил балкона зняли пожежники.

— Ми вирішуємо своє квартирне питання, — ухиляться від розмови Андрій Хамаза, 35 років. Він повернувся з відрядження за годину після вибуху. Дружина Олена загинула. Її тіло рятувальники знайшли останнім.

— Я чув маму перед смертю, — згадує 14-річний син Андрія та Олени Максим Хамаза. Хлопець досі лежить зі зламаною ногою. — Спав на дивані, а мама була на кухні. Раптом уві сні почув крик: "Максим!", і диван зі мною почав крутитися.

Хлопець упав на купу уламків від будинку.

Штаб із ліквідації аварії, який організували у школі N76, згорнув свою роботу 31 жовтня.

— У школі працювало все місто, — каже заступник мера Дніпропетровська Олена Лозенко, 50 років. — Лікарі, психологи, представники бюро технічної інформації, які видавали довідки про право власності на квартиру. Працівники паспортного столу відновлювали втрачені документи, з відділу соціального забезпечення — оформлювали пенсійні документи. Потерпілі могли завірити їх у нотаріуса і тут же сфотографуватися на документи.

Не звернулися за компенсацією поки що 13 сімей, а 17 — оформляють документи

Щоб отримати гроші, потерпілі мали надати довідку, де зазначена загальна житлова площа квартири. За кожен квадратний метр мешканці чотирьох під"їздів будинку отримали по 10 тис. грн.

— Із 160 власників не звернулися за компенсацією поки що 13 сімей, — говорить Олена Лозенко. — 17 родин ще оформляють документи. Усі інші отримали гроші, на сьогодні вже купили 42 квартири.

50-річна Олена Макарихіна з чоловіком Павлом, 50 років, 19-річною донькою Катериною та сином Олегом, 23 роки, жили на шостому поверсі третього під"їзду. Устигли вибігти за кілька хвилин до вибуху. Родина придбала нову квартиру.

— У нас була трикімнатна, а купили чотирикімнатну на третьому поверсі новобудови, — розповідає жінка. — Автономне опалення, двоконтурний котел, велика кухня, простора вітальня. Ми задоволені.

Рятувальники та будівельники продовжують розбирати завали. Натомість до чиновників ходять просити компенсації жителі приватних будинків, що напроти зруйнованої багатоповерхівки.

— У мене в хаті обвалилася стеля, випали шибки, зірвало двері, — каже 70-річна пенсіонерка Мотрона Стягайло.— Вибуховою хвилею знесло паркан. А ремонту досі немає.

Начальник дніпропетровського управління МНС генерал Віктор Будківський запевняє, що приватні будинки відремонтують. І додає:

— Матроні Іванівні ми подарували телевізор, холодильник і встановили телефон.

На місці зруйнованих третього й четвертого під"їзду будинку зведуть церкву та розіб"ють дитячий майданчик. А два перші під"їзди рятувальники відремонтують під житло для себе та працівників міліції.

— Тільки в Дніпропетровську на черзі стоїть 202 сім"ї безквартирних рятувальників, — каже Будківський.

Зараз ви читаєте новину «Потерпілі дніпропетровці купили 42 квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути