Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2007 07:00

Понівечений пам"ятник коштував півтора мільйона гривень

Автор: фото: УНІАН
  Робітники з райцентру Борзна, що в Чернігівській області, в минулий вівторок чистять від фарби пам’ятник Героям Крутів біля села Пам’ятне. На камінну брилу зловмисники вилили стільки фарби, що архітектори пропонували її демонтувати, вивезти до майстерень
Робітники з райцентру Борзна, що в Чернігівській області, в минулий вівторок чистять від фарби пам’ятник Героям Крутів біля села Пам’ятне. На камінну брилу зловмисники вилили стільки фарби, що архітектори пропонували її демонтувати, вивезти до майстерень

"Сава Росии. Бендери на х..." — такий напис білою аерозольною фарбою невідомі зробили в ніч на 20 травня на пам"ятнику Героям Крутів, що біля села Пам"ятне та станції Крути в Борзнянському районі Чернігівської області.

Потім жовтою фарбою залили кам"яну брилу, поставили на підмурівок каністру з-під фарби, облили її соляркою та підпалили.

Вогонь бачила чергова на сусідньому залізничному переїзді, що за 100 м від пам"ятника. На ранок до найближчих сіл Пам"ятне та Печі приїхала міліція. Три дні слідчі ходили по дворах — питали, хто що бачив або чув. Селяни нічим не могли допомогти. Монумент стоїть у полі. Від нього до Пам"ятного 2 км, до Печів — 5 км. Чергова на станції не бачила, щоб хтось переходив колію. Очевидно, зловмисники підійшли з поля.

— Там дуже все пообливано. Навряд чи це хтось із наших, — каже секретар Печівської сільради 40-річна Віра Манойленко. — Це якась політична акція.

Співавтор пам"ятника архітектор із Чернігова Борис Дєдов переконаний, що монумент зіпсували добре підготовлені люди. Це не справа рук місцевих хуліганів.

— Вдумайтесь, який хуліган купить на сто гривень фарби? Плюс аерозоль, плюс солярка, — каже він.

Пам"ятник Героям Крутів складається з кургану, на якому височіє колона. Всередині кургану облаштована капличка. Перед входом до неї камінь, на якому викарбувані слова "Душу й тіло ми положили за нашу свободу". На постаменті перед ним плита з витесаними із каменю шинеллю та кашкетом.

— Фарба сильно в"їлася в карбування та камінь, — каже архітектор. — Доведеться шліфувати його та відновлювати напис заново.

Прокуратура порушила кримінальну справу за умисне нищення, руйнування чи псування пам"яток. Сформовано слідчу групу з спеціалістів оперативних служб міліції, СБУ і прокуратури.

Меморіальний комплекс під Крутами відкрили 25 серпня 2006 року в пам"ять про київських студентів-добровольців. Вони загинули в бою, захищаючи Українську Народну Республіку під час наступу на Україну в січні 1918 року військ більшовицького уряду Росії. Уперше пам"ятник облили фарбою через 10 днів після відкриття. Його проект, виготовлення та встановлення обійшлися держбюджету в 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Понівечений пам"ятник коштував півтора мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути