середа, 15 грудня 2010 02:45

Після щеплення Єгору Мартинюку вирізали лімфовузли

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Олена Мартинюк тримає сина Єгора
Олена Мартинюк тримає сина Єгора

"Ми могли втратити наше чудо", — 24-річна Олена Мартинюк із села Северинівка Жмеринського району Вінницької області пригортає сина 4-місячного Єгора. Із чоловіком Віктором виховує ще 5-річного Микиту й Андрія, 3 роки. Єгор народився 10 серпня.

— Родився абсолютно здоровим, важив 3 кіло, — розповідає Олена. — На четвертий день молода медсестра Іра Пугач зробила йому щеплення від туберкульозу. Виписала додому. Малий почав боліти: ларингіт, бронхіт, за два місяці появилася гулька під ручкою. Ми кинулися в обласну дєтську лікарню. Там поставили діагноз — ускладнення перебігу вакцинації у вигляді запалення лімфовузлів.

Мартинюків направили в обласний туберкульозний диспансер. Призначили передопераційний курс лікування. Хлопчик три тижні пив ліки.

— Малий мучився і ми біля нього, — каже Олена. — Рвав жовтим фонтаном. Гулька прорвала і з неї виходив гній. Перед операцією нас змусили підписати документ, що при будь-яких наслідках ми не матимемо претензій. Інакше не почали б.

— Операція тривала 50 хвилин, — продовжує 39-річний Віктор Мартинюк. — Хірург сказав, що, крім підпахвинного нариву, було ще два загноєних внутрішніх лімфовузли. Вони могли прорвати, і Єгор помер би одразу.

Операція минула вдало. Мартинюки почали з'ясовувати причину хвороби.

— Говорили із професорами в обласній дитячій. Ті в один голос казали, що медсестра або дала більшу дозу вакцини, або щось було нестерильним, — каже Олена. — Сама вакцина не могла дати такого ефекту. Тепер мусимо кожних 10 днів їздити у Вінницю на огляд. Своєї машини не маємо, просимо сусіда, щоразу 200 гривень віддаємо. На останню операцію віддали 5 тисяч гривень.

Матір Олени працює медсестрою в лікарні села Чернятин Жмеринського району.

— Викликали мене у Жмеринку на "коврик", сказали втихомирити дочку, — каже Ірина Анатоліївна, 56 років. — А самі в історію хвороби вписали, що щеплення давала інша медсестра, Олеся Оношко. Оказалося, у серпні Пугач не мала права робити прививок.

У Жмеринській районній лікарні не вбачають провини медсестри.

— Уперше чую, що в нашій лікарні таке сталося, — каже начмед Віталій Медвецький. — Це доволі рідкісне ускладнення. У нас щороку народжуються 900 дітей і ніколи такого не було.

Поряд з Оленою Мартинюк у палаті лежала інша жінка. Її 3-місячному синові теж вирізали лімфовузол.

— Нам робили щеплення на третій день, про наслідки не сказали, — розповідає 33-річний Володимир Зінченко, батько хлопчика. — Дружина після пологів була кволою, не встигла щось заперечити, як медсестра понесла дитину на прививку. Через півтора місяця виявили запалення лімфоузла та утворення гною. Теж зробили операцію. Тепер шкодимо печінці через велику кількість таблєток. А в тубдиспансері кажуть, що через таку проблему з початку року в них стало на облік 48 дітей. Коли ми лежали на операції, у лікарню поступило восьмеро.

В Україні щеплення від туберкульозу обов'язкове.

— Дитина повинна отримати його в перші три-п'ять днів життя, — каже педіатр 57-річний Валерій Щербань із Вінницької районної лікарні. — Вакцинація із дотриманням технологій — найефективніший профілактичний засіб. Але вакцинувати можна не всіх дітей, а тільки абсолютно здорових. Потрібно зважити на здоров'я матері під час вагітності, її спосіб життя. Адже в більшості він неприйнятний для нормального внутріутробного розвитку дитини.

Зараз ви читаєте новину «Після щеплення Єгору Мартинюку вирізали лімфовузли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути