пʼятниця, 19 жовтня 2018 07:30

"Передали картонную коробку. В ней — свидетельство о смерти Димы и пепел"

Автор: WWW.TWITTER.COM/EUROPOL
  Замок за три мільйони євро у Бургундії на сході Франції придбав одесит Дмитро Малиновський у січні цього року. Раніше він належав першому президентові Франції Саді Карно
Замок за три мільйони євро у Бургундії на сході Франції придбав одесит Дмитро Малиновський у січні цього року. Раніше він належав першому президентові Франції Саді Карно

Неподалік французького міста Діжон арештували українського ­бізнесмена 36-річного Дмитра Малиновського 5 жовтня. Його підозрюють у корупції, відмиванні грошей та шахрайстві. З 2014 року значився мертвим.

Французька жандармерія почала розслідування в січні цього року, зазначено на сайті Європолу. Причиною стало придбання замку за 3 мільйони євро Люксембурзькою компанією, власник якої — громадянин України. Під час перевірки встановили, що на батьківщині його розшукували за корупцію в крупних розмірах. Уник правосуддя завдяки підробленому свідоцтву про смерть. Українця арештували разом із трьома спільниками.

Статки Малиновського становлять 4,6 млн євро. Замок, в якому оселився, раніше належав першому президентові Франції Саді Карно. Також українець є власником автомобіля "Ролс-Ройс Фантом" і трьох картин іспанського художника Сальвадора Далі.

— С Митей вместе учились в школе. Был умным парнем. Его семья жила в шикарной, по советским меркам, квартире. Я часто бывал у него в гостях. Его родители были крайне интеллигентными людьми, — згадує 36-річний Денис Пашко, однокласник Малиновського. — Вражала глобальність його ідей. Десь у четвертому класі склав план викрадення Майкла Джексона заради викупу. Зробити це планував на підводному човні. Гроші хотів витратити на вчених, які розроблять космічний корабель з ядерною зброєю.

До втечі Дмитро Малиновський із дружиною і чотирма дітьми мешкав у Одесі. Керував представництвом іноземної фірми "Чемо Інвест Трейд ЛЛП". Її з 2003-го по 2010 рік використовував для ухилення від сплати податків концерн "Стирол" — найбільший в Україні виробник мінеральних добрив, що належить олігарху Дмитрові Фірташу.

2014-го Малиновський був одним із фігурантів кримінального провадження за фактом шахрайства. Зі спільником підробив документи, аби заволодіти половиною ТОВ "Інвестиційна компанія "Південь-Інвест". Ішлося про $340 тис. За це його могли ув'язнити на 12 років з конфіскацією майна. На засідання Малиновський не з'являвся. У дні, на які були призначені слухання, у суд надходили неправдиві повідомлення про мінування.

26 травня 2015-го Дмитрові Малиновському мали оголосити підозру в неправдивих повідомленнях про вибухи. Однак дружина надала документи, де він значився ­мертвим.

— 18 августа 2014 года муж поехал на судебное заседание и исчез. 17 ноября через консьержа мне передали картонную коробку. В ней — свидетельство о смерти Димы и пепел, — розповідала тоді Марина Малиновська, дружина Дмитра. — У документах було записано, що чоловік загинув 25 жовтня в Луганську. Я зверталася із заявою до поліції, але у відкритті справи мені відмовили. За півроку факт його смерті вдалося підтвердити через суд.

До серпня 2017-го Малиновський лишався в міжнародному розшуку.

— Жертвами або мимовільними співучасниками афер Діми ставали й наші однокласники. Сім'я одного з них втратила через нього нерухомість. Справу довели до суду. Мітю арештували, — продовжує Пашко. — Там зламав ногу. Його перевели в лікарню, звідти він втік. Згодом на одне із засідань його адвокат приніс урну. Поставив її на стіл і сказав, що Дмитро Малиновський героїчно загинув в АТО. Ось його прах. Справу закрили. А Діма тим часом поїхав у Москву. Орендував там цілий поверх готелю і провернув аферу на 12 мільйонів євро.

Малиновський звернувся в московський офіс міжнародного трейдера. Сказав, що його компанія має квоту на половину обсягу карбаміду та аміаку, виробленого на потужностях державного Одеського припортового заводу. Запропонував придбати. Після того, як отримав перед­оплату, перестав виходити на зв'язок, повідомили в столичній прокуратурі.

Україна направила запит на екстрадицію українця.

Зараз ви читаєте новину «"Передали картонную коробку. В ней — свидетельство о смерти Димы и пепел"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути