Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 07:40

Відправити Муженка у відставку — мало. Треба притягти його до відповідальності

— Сумарно через пожежі на складах Україна вже втратила близько половини всього запасу стратегічного озброєння, — говорить військовий експерт Олег Жданов, 52 роки. — Найбільше обурює те, що Ічня — це не перший випадок. Така ж ситуація була зі складами в Балаклії й Калинівці.

Як пожежа на складі боєприпасів в Ічні вплине на нашу обороноздатність? Чого і скільки втрачено?

— Треба проводити комплексний ­аудит із відкриттям кожної скрині. Рахувати, що вибухнуло, що лишилось. Що конче потрібно військовим. На цих складах зберігалися також боєприпаси, які вже були списані й підлягали утилізації. Вони належать не Міністерству оборони, а фірмі "ТАСКО". Вона займається утилізацією на місці зберігання.

Кого покарали за попередні випадки в Міноборони, Генштабі?

— Щодо високого керівництва інформації немає. Хоча може бути і кримінальне, і адміністративне провадження — через завдання державі великих збитків. Відомо, що посадили вартового, який був на посту під час вибухів у місті Сватове. Однак всі чудово розуміють, що на нього просто повісили чужі гріхи. Не він відповідав за належне зберігання боєприпасів. Також за пожежі в Калинівці один майор заплатив штраф.

В армії, як у державі, діє кругова порука. Тому не покараний жодний керівник.

Кажуть, начальник Генштабу Віктор Муженко має подати у відставку, бо відомство не запобігає інцидентам на складах.

— Відправити Муженка у відставку — мало. Треба притягти його до відповідальності. У будь-якій цивілізованій країні в разі надзвичайного випадку такого характеру завжди питають з керівника. Він показав себе як профнепридатний начальник Генштабу. Держава через його халатність зазнала серйозних збитків. За винятком Сватового, де на час вибухів тривали бойові дії, це вже третій склад і четверта пожежа. Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Сергій Пашинський сказав, що таким чином втратили озброєння на мільярд доларів.

500 мільйонів гривень виділили цьогоріч на арсенали зберігання боєприпасів. Чи ефективно використовують ці гроші?

— Треба перевіряти, скільки коштів освоїли і на що конкретно. Є чітка інструкція про збереження боєприпасів на складах. Її виконання не вимагає мільйонних затрат. Базу можна відновити силами інженерно-саперного батальйону. Привести в норму пожежні водойми й протипожежні смуги. Побудувати нормальні вишки і дороги. Сформувати підрозділи з вартових собак. Поставити зенітні кулемети та сигнальні міни. Це прописано в статуті.

Крім недостатнього фінансування, які ключові причини того, що не вдається запобігти подібним випадкам?

— По-перше — безкарність, що породжує халатність. Керівник бази в Балаклії Сергій Кравченко відновився на посаді. Ще й вимагає через суд відшкодування за час, коли не працював. По-друге — корупційна складова. Не виключаю, що пожежу організували, щоб приховати недостачу на складі.

Зараз ви читаєте новину «Відправити Муженка у відставку — мало. Треба притягти його до відповідальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути