середа, 27 травня 2009 19:11

Город Галини Навроцької заливають нечистоти

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Звалище побутових відходів на під'їзді до селища Ярмолинці Хмельницької області. Воно постійно горить у кількох місцях
Звалище побутових відходів на під'їзді до селища Ярмолинці Хмельницької області. Воно постійно горить у кількох місцях

Мешканці райцентру Ярмолинці Хмельницької області скаржаться, що у спекотні дні не можуть вийти з осель. Скаржаться на сморід зі стихійних звалищ. Нарікають, що комунальники прибирають лише у центральній частині селища.

Ярмолинці — селище за 25 км від Хмельницького. Тут живуть майже 10 тис. людей. Перед ним — звалище будівельних матеріалів. Мотлох викидають на поле при дорозі. Наступний смітник — поряд із колишньою "Сільгосптехнікою". Протяжністю на кілометр. Купа сміття є на кожній вулиці, біля міського парку культури. Неподалік звалища — пожежне водосховище глибиною 5 м, звідки місцеві беруть воду.

— Он дивіться, рядом із моєю хатою струмок, — показує 67-річна Станіслава Ковальчук з вул. Івана Панфілова. — А он там — смітник. Уся гадость із нього тече поряд із хатою. Смердить невероятно. Це ще не так, а літом форточку не можна відкрити. Усі туди мусор виносять. І я теж. А куда його дівати? Якби хоть раз на тиждень машина приїжджала, то я не смітила б.

У невеличкий струмок стікають нечистоти з міської лазні. У банні дні, кажуть місцеві, вода стає білою від мила.

— Сюди постоянно каналізація тече, — каже 70-річна Людмила Хоптяр, мешканка двоповерхового будинку. — Моїй онуці 18 років. Вона не хоче в мене бути. Каже, що в неї болить голова. А гроші за каналізацію беруть.

Інша мешканка Ярмолинець скаржиться, що під час дощів нечистоти заливають її город.

— У хаті так воняє, що не можна відкрити вікно, — каже 69-річна Галина Навроцька. — Комунальники забирають сміття лише з квартир. А з хатів куди мають люди виносити?

Місцеве комунальне підприємство має один сміттєвоз.

— Машина ходить по маршрутах, — каже ярмолинецький селищний голова Віктор Хоптяр, 41 рік. — У вівторок і середу з сімнадцятої години, а в суботу з восьмої. На проізводствах щодня з восьмої ранку. Крім вихідних. У принципі цього достатньо. Очисні споруди не працюють узагалі, бо немає грошей їх зробити. Лише виготовлення проектно-кошторисної документації коштує 400 тисяч гривень.

Смердить невероятно. Літом форточку не можна відкрити

Виконуючий обов"язки начальника комунального підприємства "Центр-Сервіс" Віталій Королівський у смітниках звинувачує селян.

— Канєшно, одного сміттєвоза мало, — погоджується. — Ще б чоловік п"ять уборщиків, тоді було б чисто. Ми щодня прибираємо центр, далі сміттєвіз їздить по маршрутах. Виходить чоловік із колокольчиком. А ніхто не хоче виносити, бо за вивіз треба платити 4 гривні. А тільки машина поїхала, жбурляють на вулицю. Ми ведемо з населенням роз"яснювальну роботу, щоб не смітили, але вони не слухають.

Заходимо на вул. Орджонікідзе. В кінці вулиці — смітник. Поряд протікає струмок. Обабіч його — житлові масиви з приватних садиб. Більшість із них немає септиків, каналізація витікає у струмок.

— Сьогоднішні Ярмолинці — сплошне стихійне звалище, — каже голова Хмельницької обласної організації Українського товариства охорони природи Юрій Рєзніков, 57 років. — Складається враження, що місцева влада самоусунулася від питання утилізації відходів. Мотлох скрізь. На вулицях, у житлових масивах, у потічку. Через це люди можуть хворіти.

Рєзніков каже, що навіть офіційний ярмолинецький полігон твердих відходів не відповідає санітарним нормам.

— Із 1980-х усі смітники називаються полігонами твердих побутових відходів, — каже він. — Але тут саме звалище. Воно не огороджене, немає під"їздів, постійно горить у кількох місцях. Його не пересипають землею і не ущільнюють. А через дорогу — кладовище.

Зараз ви читаєте новину «Город Галини Навроцької заливають нечистоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути