пʼятниця, 01 квітня 2011 07:00

Гуртожиток відрізали від газу

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Андрій та Марина Снісарі з двома доньками живуть у кімнаті площею 12 квадратних метрів гуртожитку міста Сміла Черкаської області. Воду гріють на електроплитці, однак електрокабелі часто перегорають
Андрій та Марина Снісарі з двома доньками живуть у кімнаті площею 12 квадратних метрів гуртожитку міста Сміла Черкаської області. Воду гріють на електроплитці, однак електрокабелі часто перегорають

Півроку мешканці гуртожитку у місті Сміла на Черкащині живуть без газу. Будівлю відрізали від мережі, бо користуватися паливом у гуртожитках заборонено.

— Треба на камеру показать, як ми в Європу йдемо, — каже 21-річна Марина Снісар. — Півроку з чоловіком толком не купалися.

П'ятиповерхова цегляна будівля по вул. Леніна, 85 перебуває у комунальній власності. У 120 кімнатах живуть переважно молоді сім'ї, одинокі матері й пенсіонери. Над обшарпаними дверима вивіска "КЖВП "Наш дім". Дерева під вікнами обвішані ганчір'ям, поліетиленовими пакетами, клаптями паперу. На брудних східцях нявчать двоє котів. Щойно відчиняю двері — чую різкий запах диму, смаженої риби й вологості.

— От подивіться, як ми живемо, — Марина проводить до своєї кімнати.

Із коридору третього поверху тягне їдким сигаретним димом, чути гомін чоловіків напідпитку. Підіймаємося на четвертий. Заходжу до Снісарів. У кімнаті площею 12 "квадратів" стоять три ліжка, шафа, стіл, тумбочка й два стільці. Заклеєне клейонкою вікно почорніло від цвілі. Марина й Андрій Снісарі живуть із двома дітьми: 2-річною Валентиною й шестимісячною Кариною.

— Як газ був, то воду гріли у відрах і купались у балії. А тепер на електроплитці в чайнику нагріємо та малих миємо у мисці. А з чоловіком то вже просто зливаємо одне одному.

Зі стільця підводиться 23-річний Андрій Снісар. Тримає тарілку з супом.

— У комнаті варимо, жаримо, купаємо дітей, — розказує. — Вечорами сиро, як у бані. За електроенергію платимо майже 300 гривень, бо камін дітям іще включаємо. Уже раз горіла проводка, бо всі ж включають плитки. Газовщики кажуть, що газ опасно. Але без нього ще опасніше.

На кожному поверсі 32 кімнати, дві кухні на чотири газові плити, вісім туалетів і дві душові. Останні працювали ще за Союзу. Тоді ж були останні ремонти. На кухнях, окрім плит, є напіврозвалені старі шафи, кілька стільців. Від кіптяви стіни й стеля брунатно-жовті. Бруд із підлоги тут не змивають, а зішкрібають.

— Синок, напиши все як єсть. Шоби потом цю газету президенту дать, а ше краще, в гості пригласить, — звертається 62-річний Володимир Кавун. — Як подумаю, шо мені тут віку доживать, то плакать хочеться. Я не хочу хоромів. Ну помиться ж ніяк, їсти зварить.

У міському газовому господарстві поновити газопостачання не планують.

— 2001 року державні будівельні норми заборонили подавать газ у місця загального користування і гуртожитки, — говорить директор Володимир Старик, 52 роки. — Гуртожиток по Леніна — то ж "Содом і Гоморра". Проходний двір, газ горить цілодобово. Хто хоче, крутить, палить, гасить. Любий із вулиці зайде, і нічого в нього не спитають. Пару років тому був там комендант Петро Кисленко, серйозний мужик. То він усіх блудних виловлював і викидав. Не дай Боже, щось станеться, то я піду в тюрму? Я ще 2002-го, як робив інспектором, звертався в міську раду, щоби гуртожиток перевели на електрику.

В управлінні житлового господарства міськвиконкому з'ясовують, скільки коштує під'єднати кухню до електромережі. Для цього треба встановити підсилювальну електростанцію, замінити обладнання. Мешканцям гуртожитку кажуть, що шукають необхідні 200 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Гуртожиток відрізали від газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути