четвер, 05 листопада 2020 07:46

Некерований джип задавив двох людей у центрі Києва
3

Некерований тритонний позашляховик котиться майданом Незалежності. Від удару машини загинули дві жінки, четверо людей травмувалися
Фото: PATROL.POLICE.GOV.UA
Водій ”Ленд Ровера” Юрій Назаренко на момент аварії був непритомний. За кермом у нього стався повторний інсульт
Вінничанка Алла Сорока сфотографувалася на майдані Незалежності за мить до своєї загибелі. До столиці приїхала причаститися в монастирі. Її поховали у весільній сукні

— Услышал грохот металла и крики людей. Сначала все разбегались в стороны, а потом побежали обратно — к месту, где остановился внедорожник. Одна женщина лежала на дороге между машин на спине. Уже была мертва. Вторая, седовласая, — на тротуаре, в агонии, — киянин 41-річний Антон розповідає про аварію на столичному майдані Незалежності, що сталася близько 16:00 30 жовтня.

Там позашляховик Land Rover наїхав на обмежувальні півсфери на перехресті алеї Героїв Небесної сотні та вул. Хрещатик, де розвернув легковик на своєму шляху. Некерований виїхав на пішохідну зону майдану Незалежності та спустився сходами до зупинки. Там були люди. Став на дорозі, протаранивши п'ять авто. Загинули дві жінки — 30-річна Алла Сорока з Вінниці та 79-річна киянка.

Ще четверо людей скалічилися, троє з них були в пробитому авто. Це 43-річна жінка, 35-річний чоловік і 5-місячна дитина. У всіх легкі тілесні ушкодження.

За кермом позашляховика був 66-річний Юрій Назаренко, колишній посадовець Комісії з цінних паперів і фондового ринку.

Свідки аварії кинулися до нього з кулаками. Думали, що п'яний. Проте тест не виявив алкоголю в крові. Водій пояснив, що знепритомнів. На початку жовтня мав гострий ішемічний інсульт. 19 жовтня йому провели стентування сонної артерії. Операція пройшла успішно, тож за тиждень його виписали. Мав що три дні їздити на перев'язки. У день аварії Назаренко саме повертався з Інституту серця. Після ДТП його затримали й під охороною доправили до лікарні. З'ясувалося, за кермом у чоловіка стався повторний інсульт.

— Повертав із вулиці Михайлівської, аби їхати додому на Печерськ. А далі нічого не пам'ятаю. Прийшов до тями, коли по обличчю мене били якісь люди. Не міг зорієнтуватися, що сталося. Говорити, рухатися нормально. Машинально набрав останній номер у телефоні. Це виявився мій лікар, він одразу приїхав до мене, — розповів у суді Назаренко. — Хочу, аби це був страшний сон. На жаль, це не так. Не ображаюся на тих, хто мене бив. Тільки хочу попросити пробачення — у постраждалих і родичів загиблих.

Назаренко — вдівець, дружина померла від раку. Має дорослу доньку, але стосунки вони не підтримують. 31 жовтня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Проте із засідання поїхав знову до Інституту серця, за клопотанням захисту.

— Назаренко на уколах, крапельницях, підключений до апаратів життєзабезпечення. Суд прислухався і не відправив його в СІЗО, бо він там помре. Юрію потрібна спеціалізована допомога в клініці. Окрім того, весь побитий, обличчя синє, в гематомах, око запливло. Це від кулаків свідків, — розповідає його адвокат Юрій Мартиненко, 57 років. — Він дуже важко все переживає. Постійно плаче. Не спить навіть після снодійних, які йому вводять.

Загибла Алла Сорока своєї сім'ї не мала, жила з батьками-пенсіонерами. У Київ поїхала причаститися в монастирі.

— Алла була віруюча. Того дня побувала в Голосіївському монастирі, причастилася. Потім поїхала в Києво-Печерську лавру — ­помолитися святим у печерах. Далі вирішила ­подивитися центр столиці, — розповідає священник Антоній Демиденко. — В її телефоні збереглися два фото. Біля монастиря за кілька годин до трагедії і з Майдану — за кілька секунд до смерті.

Алла була добра, життєрадісна і світла людина, всім допомагала. 22 вересня відсвяткувала 30-річчя, каже подруга Ліана Протасевич.

— Алла була всім для своїх батьків, єдиною підтримкою. Мали ще сина, але помер за три дні після народження, — говорить Ліана.

Тіло другої загиблої досі в морзі. Відомо, що жінка самотня. На Хрещатику торгувала сувенірами.

— Алла Сорока в момент аварії купувала сувенір у 79-річної жінки, яка теж загинула. У неї немає родичів. Її тіло в морзі невитребуване. Якщо ховатиме держава, то це буде братська могила на Південному кладовищі — без домовини й хреста. Назаренко так не хоче. Тому шукаємо місце десь на цвинтарі під Києвом, аби поховати по-людськи, — розповідає Юрій Мартиненко. — Батькам Алли теж запропонували допомогу. Вони назвали суму, ми встигли зібрати половину. Решту віддамо батькові, коли приїде забирати в слідчого речі доньки. Назаренко хоче всім допомогти. Дякувати Богу, що у постраждалих немає тяжких травм. В останню чергу відшкодовуватимуть розбиті авто. Можливо, моєму клієнтові доведеться продати свою квартиру.

Скільки Юрій Назаренко ще перебуватиме на лікуванні — медики не прогнозують. За скоєне йому загрожує до 10 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Некерований джип задавив двох людей у центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути