Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2006 18:38

"На колінах прошу прощення у батьків"

Автор: фото: Вікторія Курочка
  Майор Микола Венніков каже, що із рядовим Русланом Пащенком у нього були чудові стосунки. Його адвокат Тетяна Скупіс доводить, що вбивство майор скоїв із необережності
Майор Микола Венніков каже, що із рядовим Русланом Пащенком у нього були чудові стосунки. Його адвокат Тетяна Скупіс доводить, що вбивство майор скоїв із необережності

35-річний майор Микола Венніков 7 серпня застрелив солдата Руслана Пащенка. Тепер він проведе за ґратами 13 років. Такий вирок минулої п"ятниці виніс Октябрський районний суд Полтави. Родичі вбитого хлопця вимагали довічного ув"язнення.

Вони сиділи у приміщенні суду на двох лавах. У перервах між засіданнями в бік офіцера лунали прокльони. Майор весь час відвертався від телекамер і фотооб"єктивів. Сидів, схиливши голову й обхопивши її руками. Виголошуючи останнє слово, опустився у камері на коліна:

— Я прошу пробачення в батьків, чийого сина я погубив. Солдати були мені як молодші брати.

Микола Венніков застрелив Руслана Пащенка в неділю, коли в казармі відпочивали. Офіцер приніс із дому касету про Чечню і хотів, щоб після переклички хлопці переглянули фільм. Узявся ставити касету на відик. Руслан і ще двоє солдатів саме дивилися музичні кліпи. Між ними й командиром зав"язалася суперечка.

— То ти такий модний! — сказав майор Русланові, підійшов ззаду й вистрілив йому в потилицю.

Куля вийшла через шию. Було багато крові. На звук пострілу до кімнати влетів прапорщик і побачив, що Венніков приставив собі пістолет до скроні. Прапорщик відібрав зброю.

— Мій чоловік пройшов Афганістан, навіть у тому пеклі військові не стріляли одне в одного. Ми не хотіли, щоб Руслан служив в армії, всіляко його відмовляли. Він тільки сміявся: "Мамо, ну що зі мною може трапитися?" — плакала в суді 40-річна Зоя Пащенко, мати вбитого.

Я був упевнений, що пістолет розряджений

Микола Венніков розповів, що з рядовим Пащенком у нього були чудові стосунки. Саме з Русланом, за словами майора, найбільше подружився його 8-річний Денис, коли гостював у батька. Після того як майор розлучився з дружиною, хлопчик живе з його батьками у Новограді-Волинському на Житомирщині. Коли Дениса ні з ким було залишити вдома, його на деякий час привезли до батька і він ночував у казармі з солдатами.

— Я був упевнений, що пістолет розряджений, — стверджував майор. — Швидше за все, я тримав його двома пальцями. Тримав розслаблено. Прозвучав постріл, якого я не чекав. Каюся, не подивився, куди був спрямований пістолет. Був надто самовпевненим...

— Миколо Леонідовичу, невже перевіряти, чи є в патроннику патрон, потрібно якраз біля голови солдата? — запитав військовий прокурор Полтавського гарнізону Володимир Калусенко.

Підсудного підтримувала лише мати, 69-річна Галина Сазонівна Веннікова.

— Микола ріс хорошим хлопцем, — плакала вона. — Учився, служив. Усі відпустки проводив разом зі своїм сином. Не можу повірити, що він навмисне вбив чиюсь дитину.

Слово для захисту надали майорові. Коли підвівся, присутні врешті змогли побачили його обличчя. Він заперечив версію про свідоме вбивство, назвав свої дії злочинною халатністю або необережністю. За його словами, він узяв зі столу пістолет, аби покласти його до кобури, і не побачив, що запобіжник був знятий.

— Усі ставлять під сумнів мої свідчення, але я вийняв обойму, і вона була у мене в руці, — сказав майор. — У стволі залишився один патрон, який і вистрелив.

Прокурор Калусенко вважає, що вина майора доведена повністю. Венніков був п"яний, коли заступив на чергування 6 серпня цього року.

— Про халатність чи необережність тут не може бути мови — офіцер із 19-річним стажем добре знав, як поводитися зі зброєю, — зазначив прокурор.

У військовій частині Венніков відповідав саме за зберігання і використання зброї.

— Майора не раз знімали з чергування через те, що був п"яний, — наголосила адвокат потерпілих Ірина Гладій.

Військова частина має виплатити батькам Пащенка 250 тисяч гривень

Вона обурилася, що керівництво військової частини А 0312, у якій сталася трагедія, вийшло сухим із води. Мовляв, командирові було добре відомо, що Венніков полюбляв у нетверезому стані демонструвати зброю.

— Майор скоїв злочин при виконанні службових обов"язків, тому відшкодувати моральні збитки, завдані батькам загиблого Руслана Пащенка, має Міністерство оборони, — наголосила адвокат.

Згідно з вироком, військова частина має виплатити батькам Пащенка 250 тис. грн моральних і 5 тис. матеріальних збитків.

Перед трагедією майор подав рапорт про звільнення. Його не встигли звільнити.

— У всьому винна ця бюрократична машина, — вважає представник військової частини А 0312 Олександр Ковальський. — Якби його звільнили одразу, нічого цього не трапилося б. Навмисним чи ненавмисним було вбивство — це вже не суттєво. Головну роль тут зіграв алкоголь. Якщо з"явився на службі п"яний, навіть палиця може вистрелити.

Майор оскаржуватиме рішення Октябрьського суду. Його адвокат Тетяна Скупіс вважає, що Веннікова слід ув"язнити на 3–5 років.

Зараз ви читаєте новину «"На колінах прошу прощення у батьків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути