У місті Миргород Полтавської області місцева ветеринарна служба заборонила підприємцям продавати сало. Кажуть, його не можна виготовляти за технологією, якою в курортному місті користуються десятки років.
На прилавках м'ясного відділу ринку в Миргороді порожньо. У суботу зранку кілька покупців та продавців стоять біля великого плаката поблизу прилавка.
— Люди добрі, не вірте пліткам. М'ясники хочуть працювати, просто нам не дозволяють привозити і продавати на ринку наше добре солене сало, — читає вголос жінка, років 50. — Уже й сюда добралися кляті держиморди, все їм мало, тєпєрь і базар подавай. Хоч би скорєє здохли.
Туристи з миргородських санаторіїв приходять на ринок та йдуть ні з чим.
— Ездим сюда на отдых. Постоянно возим на гостинец сало. Сегодня хотела взять килограмм 15, — говорить 53-річна Ірина Самойлова з Донецька. — Это неслыханно. И что теперь — ехать с пустыми руками?
У м'ясному відділі працюють близько 50 підприємців. Щодня продавали до 2 т сала.
— По тій технології, яку вимагає ветслужба, ми повинні тушу привезти на ринок і тут її розробити. Але м'ясо під салом завонюється за 2 години, — розповідає продавець. Не називається. — Ви ж врахуйте, яка жара надворі. Нам тикають есесерівськими ГОСТами, які нікуди не годяться. Якщо так робити, сало буде тверде, як резина, і не смачне. Ми ж робимо все за дідівською технологією. Тушу гарно обсмалюємо соломою, розробляємо, сало солимо, ще теплим складаєм у чани, обкутуєм, щоб дійшло у власному соку. Зараз же цього, виявляється, робити не можна.
Відразу після заборони підприємці страйкували під мерією. Написали листа в державний комітет захисту підприємництва. Городяни та туристи пишуть листи на підтримку. Складають на прилавку біля плаката. Із журналістом продавці спілкуватися бояться. Кажуть, напередодні до жінки, яка обурювалася рішенням ветслужби, приїхали з ветміліції. Оточили подвір'я, погрожували розправою.
— Це все робиться спеціально. Щоб люди пішли в їхні супермаркети. Бо в них ніхто того сала не бере. Та й хто схоче там купувати? Загорнули плівкою — і все. А чи воно свіже, чи аж вонюче, ніхто не знає. Тут же можна понюхати, покуштувати і вибрати до душі, — говорить 21-річна Валерія Харланова із Запоріжжя. Прийшла на ринок купити 5 кг сала.
У місті кажуть, на підприємців тиснуть, щоб захопити вигідні місця на ринку. Начебто керівництво обласної ветеринарної служби хоче призначити в Миргород свою людину.
— Є технологічні норми, ГОСТи, за якими має готуватися сало. А їм хочеться по-своєму робити. Ветслужба працює згідно із затвердженими стандартами, — пояснює Іван Гребінник, завідувач відділу ветеринарної служби Миргорода.
Коментарі
10