Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2024 12:01

Росія знала про підготовку ЗСУ до наступу на Курщину - The Guardian

Росія знала про підготовку ЗСУ до наступу на Курщину - The Guardian
Українські війська проводять операцію в Курській області РФ. Фото: novynarnia.com

Російське військове командування знало про підготовку наступу України в Курській області ще за кілька місяців до початку операції.

Про це свідчать захоплені українськими військовими документи, які росіяни залишили на позиціях, пише The Guardian.

Документи МВС Росії, Федеральної служби безпеки та Генштабу РФ журналістам нібито передала наприкінці серпня "група українського спецпідрозділу" за кілька годин після виходу з Курської області. Однак, видання зазначає, що можливості незалежно перевірити правдивість даних не було.

Втім, отримана інформація свідчить, що військове командування РФ розробляло операцію, щоб запобігти прориву української армії. Документи також вказують на сум'яття у лавах російських військ та розкривають інформацію про низький моральний дух солдатів.

Знайдено, зокрема, накази до різних підрозділів, рукописні журнали з інформацією про проблеми на позиціях. Найдавніші записи датовані кінцем 2023 року, а останні - за шість тижнів до вторгнення в Курську область 6 серпня. Більшість отриманих документів належить підрозділам 488 гвардійського мотострілецького полку Росії, а саме другій роті 17 батальйону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зупинила російський контрнаступ на Курщині

У ймовірних російських військових документах є попередження за місяці до початку вторгнення. Йдеться про те, що Збройні сили України спробують зайняти Суджу з населенням 5 тис. мешканців.

Зокрема, запис від 4 січня попереджає про "потенціал прориву на державному кордоні". Було наказано посилити підготовку до відбиття атаки в цьому районі. А вже 19 лютого російських командирів було попереджено про плани України щодо "швидкого просування із Сумської області на територію Росії на глибину до 80 км, щоб створити чотириденний коридор перед прибуттям основних сил на бронетехніці".

У середині березня підрозділам, які охороняли кордон, наказали посилити рубежі та провести "додаткові навчання", щоб підготуватися до вторгнення. Надійшло також попередження, що українські диверсанти можуть працювати в тилу росіян у їхній же формі.

"Для запобігання проникненню супротивника в наші бойові порядки командирам слід запровадити використання розпізнавального знака варіанта n6, виготовленого з матеріалів шириною 8 см, що кріпиться за допомогою невидимої стрічки", – йдеться у березневому наказі.

Конкретніша інформація з'явилася у середині червня. Військове командування попереджало, що ЗСУ рушать у напрямку міст Юнаківка - Суджа, щоб захопити останню. Попереджали також про знищення мостів через Сейм.

Окрім того, у документі сказано, що війська РФ на фронті укомплектовані лише на 60-70% і складаються переважно із "слабко підготовлених резервів". Після вторгнення ЗСУ 6 серпня частина солдатів зовсім залишила свої позиції без бою.

"Вони втекли, навіть не евакуювавши й не знищивши своїх документів", - цитує The Guardian члена групи спеціальних операцій, який вилучив файли.

Видання також зазначає, що батьки одного з полонених російських солдатів - 22-річного Вадима Капилова, записали "слізне відеозвернення". Вони закликали владу обміняти його.

У знайдених документах є також інформація про тактику армії РФ за останній рік: створювалися хибні траншеї та позиції, щоб збити з пантелику ЗСУ. Туди необхідно направити кілька солдатів, щоб вони "розпалювали багаття і ходили вночі з ліхтариками".

"Необхідно створити моделі танків, бронетехніки й артилерійських установок, а також манекени солдатів, і їх слід періодично переміщувати", - йдеться в одному з наказів.

В іншому документі описується випадок суїциду одного з військових. 20 січня солдат-строковик у літньому душі вистрілив собі у живіт. Після цього командирам наказали переводити таких солдатів у військово-медичні установи, а також годину на тиждень приділяти "політичній роботі", щоб "підняти моральний бойовий дух".

"Аналіз поточної ситуації із самогубствами показує, що проблема загибелі військовослужбовців унаслідок суїцидальних інцидентів залишається напруженою. Розслідування інциденту встановило, що причиною самогубства та смерті став нервово-психічний зрив, спричинений тривалим станом депресії через службу в російській армії", - зазначається у документі.

12 серпня президент України Володимир Зеленський офіційно заявив про операцію у Курській області.

Збройні сили України узяли під контроль 100 населених пунктів у Курській області і просуваються. Йдеться про 1294 кв. км території, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Зараз ви читаєте новину «Росія знала про підготовку ЗСУ до наступу на Курщину - The Guardian». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути