четвер, 10 грудня 2009 08:02

Метробудівцям рік не давали зарплати

Метробудівці Донецька тиждень не виходили на роботу. Востаннє їм видали зарплату торік — за грудень. Метро недобудували. Через страйк робітників у шахтах назбиралося ґрунтової води. У трьох районах міста — Ворошиловському, Будьонівському і Пролетарському — почало підтоплювати будинки.

За тиждень із міського бюджету метробудівцям виділили 3 млн грн. За ці гроші планували погасити борги "Донецькшахтометробуду" за електроенергію, натомість виплатили зарплату за два місяці. Обіцяють видати ще за один.

— У працiвникiв не було грошей їздити на роботу, — розповідає про страйк голова профспілки "Донецькшахтометробуду" 70-річний Василь Антюшеня. — Із держбюджету цього року на будівництво метро мали виділити 500 мільйонів гривень. Ми ні копійки не отримали.

— По Україні будується метро і в Харкові, і в Дніпрі, й у Києві. Але лише нас так фінансують, — каже бригадир прохідників Олександр Аушев, 49 рокiв. — Це вам не будинок, який можна законсервувати і посадити сторожа. Якщо воду не відкачувати, йде підтоплення, осідання, обвали. Поїзди підуть під укіс, ґрунтова вода змішається з водосховищем, і півміста залишиться без води. Може підтопити виробничі будівлі, будуть тріщини в житлових будинках. У тому уряді є хоч один інженер, який це розуміє?

У тому уряді є хоч один інженер, який це розуміє?

Електрослюсар 35-рiчний Олександр Матюшин та його дружина Ганна працюють у "Донецькшахтометробуді". Виховують дочку Дарію, 10 років.

— Рік живемо без зарплати, заборговували родичам і знайомим 14 тисяч гривень. Нам із дружиною, щоб доїхати на роботу і назад, треба 8 гривень. Дитині нема за що хліба купити.

Інженер Лілія Склярова, 32 роки, розказує, як вона з чоловіком виходить із ситуації. Її Василь теж працює на цьому підприємстві прохідником.

— Вiн зараз на базарі розвантажує товари. А ми з дочкою Сонею вечорами роздаємо листівки кандидатів, платять 30 гривень за вечір. Сонечка в шостому класі. Єдина з 20 чоловік не ходить у їдальню. Усі діти біжать за булочками, а вона вдає, що їй не хочеться, — Лілія починає плакати. — Прохідника Шаповала виганяють із квартири, бо банк борги забирає. А в Козубова помер племінник-підліток — не знайшли грошей на операцію.

— Мер Донецька не раз говорив, якби місто не перераховувало надпланові надходження коштiв до Києва, ми побудували б метро за свої гроші, — коментує Максим Ровенський із Донецької міськради. — За останніх шість років Донецьк перерахував до бюджету країни цих "надпланових" більше мільярда гривень — вже дві станції метро могли б пустити.

498 метробудівцям заборгували 8,9 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Метробудівцям рік не давали зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути