четвер, 19 лютого 2009 17:45

Марію Іванкову вигнали з хати квартиранти

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Марія Іванкова з райцентру Шаргород Вінницької області живе у родичів і знайомих. За 14 місяців 13 разів змінювала місце проживання
Марія Іванкова з райцентру Шаргород Вінницької області живе у родичів і знайомих. За 14 місяців 13 разів змінювала місце проживання

Чотирнадцять місяців живе у родичів і знайомих 83-річна Марія Іванкова з райцентру Шаргород Вінницької області. Жінка говорить, що з власної хати її вигнали квартиранти — подружжя Сергій та Людмила Соколи.

Іванкова — одинока. До пенсії працювала різноробом. Має статус учасника Вітчизняної війни. Мешкала у цегляній хаті по вул. Шкільній, 11. Останні кілька років у неї жили квартиранти. Вони доглядали й годували господиню. 2007-го жінка запросила до себе молоде подружжя Соколів.

— Вони показалися мені порядошними, — згадує Марія Григорівна. — Думала, як доглядатимуть мене до смерті, то я відпишу їм хату. Жили вони в мене десь рік. А потом я случайно взнала, шо мою хату продали. Пішла до нотаріуса. Кажу: "Дитино, шо ти зробила? Ти мене з хатою продала...". А вона: "Приведіть квартирантів до мене, я роздьорну договір".

Жінка наполягала, аби Соколи виїхали з помешкання. У відповідь ті показували договір купівлі-продажу хати від 9 серпня 2007-го. Іванкова поїхала просити допомоги до Секретаріату президента та Генеральної прокуратури.

— Приїхала в Київ і пішла до памошніка Ющенка, — згадує. — Там красота-а-а! Каври кругом, апарат такий, шо пий воду. Обшім то, шо нада! Я написала заяву. Той памошнік на камп"ютері пощолкав і всьо чисто про мене вичитав. Сказав, шо я одинока і шо мене обібрали. Я дві письмі від Ющенка потом получила. Сказали, шо хата буде моя.

4 серпня 2008-го Марія Іванкова поскаржилася до суду. Вимагала визнати договір купівлі її хати нечинним.

— Цій хаті сорок год, — зітхає пенсіонерка. — Я сама її строїла, мучилася. Мені ніхто не поміг нать плюнути. Труби, стопчики, отліви кругом хати — всьо сама. А тут Сєргей Сокол каже: "Забирай всьо з хати — на мені тепер її номер". Я впала. Як це номер хати на тобі? А він поймав мене у віранді й каже: "Занесу на цвинтар. Тебе вже глядять із топором і носілками". А ночою прийшов п"яний: "Я тебе порубаю". Насилу його вговорила. Плакала, єлі втікла. Цілу ніч тоді ходила від фонара до фонара. Зайшла в сусідський сарай пересидіти і заснула. А то зима була, дєкабрь, ноги обморозила.

Приїхала в Київ і пішла до памошніка Ющенка. Там красота-а-а!

Нині жінка мешкає у знайомих і родичів. Винаймати інше помешкання не може.

— Більше року скитаюся, тринаціть хат зміняла, — плаче. — Це шо, шутки? Зараз прийняла мене Валя, дочка моєї сестри.

У суді Марію Григорівну захищає адвокат Володимир Костриця, 50 років.

— Соколи ввели мою підзахисну в оману, — розповідає. — Іванкова втратила документи на свою хату. Думала, що підписує поновлені документи, а їй підсунули договір про продаж. Будинок оцінено у 43 тисячі 41 гривню. Власниця їх ніколи не отримувала.

30 жовтня 2008-го Шаргородський райсуд задовольнив позов пенсіонерки. Договір купівлі-продажу визнали нечинним. Сергія Сокола змусили повернути хату. Чоловік оскаржив вирок, однак апеляційний суд області його теж не підтримав.

Соколи не планують виїжджати з помешкання на Шкільній.

— З нашого боку не було ніякого обману, — каже 22-річний Сергій. Чоловік навчається заочно в Одеській академії зв"язку. Його дружина вагітна. — Ми ніколи й не думали укладати з Іванковою договір довічного утримання. Хату ми купили. А ось Іванкова вже кілька разів укладала з різними громадянами угоди пожиттєвого утримання і з різних причин ті договори розривала. Мабуть, це у неї такий бізнес. Чому ж вона зразу мовчала, а звернулася до суду тільки тоді, як ми зробили достройку до хати 5 на 9 метрів, підвели воду, поміняли вікна-двері, перекрили дах?

— Усі печінки з"їли з цею хатою, — підтримує сина 46-річна Ольга Сокол. — Якби знали, що це за бабка і що буде стільки гризні, то ніколи в жизні не купили б у неї хату. Тепер нас називають аферистами. Ну скажіть, хіба нотаріус пішов би на порушення? Ніколи! Зараз нас виселяють із хати. А стільки ми туди вклали! Син узяв 15 тисяч кредиту на ремонт, і ми з чоловіком щомісяця платимо 3,2 тисячі. Тепер люди кажуть, що коли ми достройку робили, то родичі Іванкової говорили: "Хай строять. Баба все одно забере". Зараз кажуть, що бабка з адвокатом хочуть продати хату, а гроші поділити.

Подружжя Соколів оскаржили вирок у Верховному суді. Нині чекають відповіді.

Зараз ви читаєте новину «Марію Іванкову вигнали з хати квартиранти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути