середа, 07 березня 2018 07:50

"Люди тікають із будинку. Бояться, що рухне"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ МАКСИМ ЗАЙЧЕНКО
  Мешканці будинку на бульварі Тараса Шевченка, 42, у Запоріжжі покидають свої квартири через загрозу обвалу
Мешканці будинку на бульварі Тараса Шевченка, 42, у Запоріжжі покидають свої квартири через загрозу обвалу

— Начали трещать несущие стены. С потолка посыпалась штукатурка, песок, отваливался кафель, полы сдыбились. Кому есть где остановиться — взяли необходимые вещи и уехали. С третьего ­подъезда выехало большинство, в первую очередь семьи с детьми, — розповідає 66-річна Неля Долгополова, мешканка 4-поверхівки на бульв. Шевеченка, 42, у Запоріжжі.

Частина будинку від підтоплення просіла й деформувалася. У стінах третього й четвертого під'їздів утворилися великі тріщини. Мешканці масово виїжджають. Бояться ­обвалу.

— 23 лютого в мене по стінах потекла вода. Почали відпадати обої, — продовжує Неля Олексіївна. — Дала заявку на Запоріжремсервіс, в якого ми на балансі. Але ніхто не приїхав. Коли 2 березня почали тріщати стіни в третьому й четвертому під'їздах — знову їх викликали. Тоді приїхала і служба водоканалу. Все обдивилися. Сказали, все добре. Потім у третьому під'їзді відкололася сходова клітка від стіни. Був страшний гуркіт. Щілини в стінах помітно збільшилися. У кількох квартирах людям посипалися на голови пісок, кахлі. А в ніч на 4 лютого в магазині під нами прорвало труби — від того, що будинок деформувався.

Ремонтна бригада вночі полагодила прорив. Будинок звели 1957 року. Відтоді жодного капітального ремонту комунікацій не проводили.

— Провели незалежне обстеження будинку в дослідницькому інституті. Нам сказали — гарантії дати не можемо. Як є можливість, виїжджайте. Раніше, коли були прориви, ремонтники воду не відкачували, а спускали під будинок. Вона накопичувалася й підмивала фундамент. Тепер усе замінили. На тріщини поставили маячки. Будуть спостерігати, чи йде далі руйнація, — говорить Неля Долгополова. — Люди плачуть, на нервах. Дехто із сусідів залишився, бо нема куди їхати. Я теж домівку не покинула. У папку зібрала документи й гроші. Раптом що — вдягнуся тепло й тікатиму на вулицю.

Допомагали виїжджати родинам місцеві громадські активісти.

— Люди тікають із будинку. Бояться, що рухне. Дізналися про проблему. Зібралися, аби допомогти їм виносити необхідні речі й меблі. Сім'ї з дітьми забирали ліжечка, візочки. Їхали до родичів власним транспортом. Загального відселення влада не проводить, — каже 25-річний Максим Зайченко із Національного корпусу Запоріжжя. — У Запоріжремсервісі сказали, що проблеми немає. В будинку жити можна, хоч він і схожий на "Титанік" — просідає й розколюється посередині. Деякі сім'ї бояться залишати квартири, аби не лізли мародери.

Зараз ви читаєте новину «"Люди тікають із будинку. Бояться, що рухне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути