вівторок, 29 грудня 2009 08:32

Китайські петарди розриваються в руках

Найбільші черги перед новорічними святами на Хмельницькому речовому ринку — біля продавців піротехнічних засобів. Ті торгують гуртом і вроздріб. Ціна від 1 грн до 700. Гуртові покупці приїжджають переважно із Західної України. Беруть величезними коробками.

— Та яка сертифікація, — хмикає продавець Сергій і потирає руки. — Її тут ні в кого нема. А що ми маємо робити? Мені он сім"ю годувати треба. У мене дитина і вагітна жінка. Тут як не міліція, так емчеесники наскакують. Кожному дай. Кому грошима, кому товаром. Можуть ще й штраф вліпить. Потім цей вилучений товар перепродують у сусідніх кіосках.

Продавці знають, що товаром без сертифікату не можна торгувати. Сертифікованим — лише у спеціалізованих магазинах. Там дорожче на 20%.

Уся піротехніка на ринку вироблена в Китаї.

— Краще поцікавтеся, як вона потрапляє до України, — каже Олександр Романюк. Він продає одяг. — Я колишній рятувальник. Знаю як воно робиться. Тут система налагоджена. Приходить МНС чи міліція, продавець дав гроші, і ті закрили очі. Вони зацікавлені, щоб торгували піротехнікою. У міліціонера зарплата 3 тисячі, а їздить на машині за 300 тисяч.

Вимагаю показати сертифікат. Одні зізнаються, що його немає. Інші кажуть, що він у власника, який зараз підійде. Приходить власник торгової точки. Показує документи, де зазначено, що купив товар в Одесі. На одному — підпис керівника органу сертифікації "Царюка В.М.", на іншому "Красюк І.П.". Тут же пропонує "якось домовитися". Над прилавком напис: "Дешевше тільки в Китаї".

Працівники Міністерства надзвичайних ситуацій звітують про рейди. Кажуть, вилучили 900 виробів, порушників покарали.

— В Україні ні легальних, ні підпільних цехів по виробництву піротехніки нема, — розповідає 30-річний Роман Кириченко, інженер дослідницької лабораторії обласного управління МНС. — Усі петарди з Китаю. На них не зазначаються ні виробник, ні місце виготовлення. Якщо станеться нещастя, ні на кого буде скаржитися. Треба купувати лише ліцензійні товари. Такі містять сертифікат відповідності та інструкцію українською.

Скалічених феєрверками везуть в опікові відділення.

Як не міліція, так емчеесники наскакують. Кожному дай

— Найчастіше страждають діди морози, снігурочки і діти, — каже Олександр Гринчук, завідувач опіковим відділенням обласної лікарні. — Діда Мороза, як правило, вгощають. Спирт потрапляє на бороду. Закурив і загорівся. А в Снігурочку то петардою жахне, то бенгальським вогнем попечуть. Петарди часто в руках рвуться. Торік чоловікові петардою пальці відірвало. Позаторік молодому хлопцеві хлопавка обличчя обпекла.

Кілька років тому в новорічну ніч сигнальна ракета влучила дівчинці у скроню. Вона загинула на місці.

Зараз ви читаєте новину «Китайські петарди розриваються в руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути