пʼятниця, 20 квітня 2007 07:14

Картину Рєпіна крадії винесли під плащем

  Ескіз картини Іллі Рєпіна ”Український пейзаж” мав розмір 21 на 47 см. Тепер його можна побачити лише на фотографії електронного архіву фонду Тернопільського художнього музею
Ескіз картини Іллі Рєпіна ”Український пейзаж” мав розмір 21 на 47 см. Тепер його можна побачити лише на фотографії електронного архіву фонду Тернопільського художнього музею

"5 квітня в нас була екскурсія другокласників із 13-ї школи, — каже директор Тернопільського художнього музею Ігор Дуда, 67 років. — Діти обдивлялися писанки, як раптом до музею зайшли двоє чоловіків віком 30–40 років. Пройшли в другий зал. Ми не звернули уваги. Зайшли окремо, говорили російською".

Невідомі покрутилися в залі 5–7 хв. Обрізали шнурок, на якому висів ескіз картини Іллі Рєпіна "Український пейзаж", сховали під плащ і вийшли. Полотно висіло в золотистій дерев"яній рамі.

— Як виходили, з одягу одного щось випирало, — каже директор. — Ми подумали, що щось украли. Зразу побачили що саме, вибігли за ними. Та їх не було, ймовірно, забрала машина.

Із 2006 року в тернопільському музеї триває ремонт систем охорони, тому сигналізація не працює. Адміністрація саме збиралася підвести сигналізацію до кожного експоната.

— Давно говоримо, що нам потрібен гардероб, — зітхає Дуда. — Якби відвідувачі роздягалися, такого не сталося б. Три роки тому з музею за такою ж схемою поцупили ескіз картини російського пейзажиста Івана Шишкіна "Лісове кладовище".

У каталогах робіт Іллі Рєпіна картини з назвою "Український пейзаж" немає, бо це лише ескіз — незакінчена робота. До Тернополя її передали 1983 року з Київського музею російського мистецтва. Інших робіт Рєпіна в Тернополі немає. Картину не застрахували.

— Картина цікава тому, що Рєпін зазвичай писав портрети, — каже головний хранитель фондів музею Оксана Войтович. — Тут добре видно підпис автора, рік написання гірше —1894 чи 1899.

В українських музеях більше сотні робіт Рєпіна. Ще більше їх у приватних колекціях. Оригінал картини на аукціоні може коштувати кілька тисяч доларів. Найціннішим називають полотно Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану". Картина стала одним із символів української історії.

— Але вкрадені картини з музеїв ніхто не продає на аукціонах чи чорних ринках, — каже працівниця наукового відділу столичного Музею російського мистецтва, яка попросила не називати її імені. — Їх цуплять на замовлення.

Зараз ви читаєте новину «Картину Рєпіна крадії винесли під плащем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути