Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2007 17:37

Із церкви села Висоцьк викрали старовинну ікону

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Касир Успенської церкви Московського патріархату з села Висоцьк Дубровицького району на Рівненщині Світлана Макаревич розповідає про пограбування. Жінка останньою бачила ікону Богородиці
Касир Успенської церкви Московського патріархату з села Висоцьк Дубровицького району на Рівненщині Світлана Макаревич розповідає про пограбування. Жінка останньою бачила ікону Богородиці

Від початку року злодії обікрали п"ять храмів на Рівненщині. Міліція запевняє, що вкрадені ікони та церковне начиння не мають історичної та культурної цінності. Парафіяни так не вважають.

— То було в ніч на дванадцяте лютого, — каже 27-річний отець Андрій, настоятель Успенської церкви Московського патріархату з села Висоцьк Дубровицького району Рівненщини. — Про розбите вікно в церкві мені сказала жінка, яка наглядає за порожньою хатою колишнього священика. Якби я жив поряд, то почув би.

Грабіжники розтрощили вівтар, украли срібний престольний хрест, латунну чашу з посрібленим днищем і три ікони: Миколая в позолоченій ризі, Успіння Богоматері та старовинну спускну ікону Богородиці — копію знаменитої чудотворної ікони Почаївської Божої Матері. Останню парафіяни вважають найціннішою. Отець Андрій запевняє, що на чорному ринку така ікона коштує понад 3 тис. євро.

— Усе село за нею плаче. Обіцяли винагороду, — каже "ГПУ" колишня касирка церкви 65-річна Віра Муха. — Кожен двір здасть гроші навіть за інформацію про ікону. А сам образ можемо викупити, коли б хто назвав ціну.

На думку нинішньої касирки храму 47-річної Світлани Макаревич, із крадіжкою пов"язаний хтось із односельців.

Сам образ можемо викупити, коли б хто назвав ціну

— Те, що ікона старовинна, відає кожен. Але тільки висоцькі знають, що отець Андрій не живе біля церкви. І ще — злодії не пішли через центральні дубові двері, бо знали, що вони зачинені наглухо. Церковною драбиною влізли у вікно за алтарем, а з собою взяли іншу — меншу, щоб повернутися. Перед цим її вкрали в моєї сусідки Віри.

Отець Андрій не має житла у Висоцьку. Колишній настоятель церкви 70-річний отець Миколай не звільнив йому зведеної за пожертви парафіян хати — півроку тому замкнув двері і перебрався до доньки в Острозький район. На служби новий батюшка їздить із села Березне, що за 90 км. Решту часу за храмом практично ніхто не наглядає.

Ікони Миколая та Успенської Богородиці стояли за склом у дубовій рамі. Почаївська висіла під стелею на довгих мотузках. Цю ікону на великі свята спускали вниз, тому вона й називається спускною.

Від спускної ікони отець Андрій знайшов лише перерізані мотузки, розкидані лампади та розірвані рушники. Каже,  старовинний образ викрали на замовлення. У храмі є ще дві давні ікони 1895 року — Христа-Спасителя і Чотирьох святителів. Однак їх не чіпали.

— Релігійні цінності завжди осідають у приватних колекціях, — зітхає настоятель. — Можливо, нашу Почаївську Богородицю вже вивезли за кордон. Не думаю, що її вдасться повернути. Скільки храмів пограбували, але нічого не повернули. Принаймні я не чув.

На перше після викрадення богослужіння парафіяни прийшли в чорному одязі.

— На отця Андрія страшно дивитися — так переживав, — каже касир. — Червоніє, біліє, виходить на вулицю, тре снігом обличчя. Старші люди досі за іконою плачуть. Ми просили міліцію взяти собаку й пустити по сліду, але вони кажуть, що це не допоможе, бо в ніч крадіжки йшов дощ.

Селяни переконані, що міліція навмисне не визнає образ історичною цінністю. Так, мовляв, швидше закриють справу.

— Ця ікона дуже стара. Навіть моя бабця не пригадує, як вона з"явилася тут. Можливо, коли сто тридцять років тому звели храм, — продовжує касирка Світлана Макаревич. — Таких копій усього три — у нас, ще в Почаєві та десь у Росії.

— Усі предмети, що мають історичну цінність, внесені до спеціального каталогу. В ньому немає інформації про копію Почаївської Богоматері з Висоцька, — запевняє "ГПУ" 28-річний старший уповноважений карного розшуку обласної міліції Юрій Буднік. Утім, припускає: каталог містить не повний перелік пам"яток.

Торік на Рівненщині обікрали 20 храмів.

Поцупили ікону, подаровану Ющенком

У ніч на 27 лютого троє невідомих обікрали Свято-Георгіївський храм у музеї-заповіднику "Козацькі могили" під Берестечком на Рівненщині. Одну з трьох викрадених ікон, "Чудо великомученика Георгія о змії", чотири роки тому музею подарував Віктор Ющенко. Історичної цінності образи не становлять, але один із них коштує близько 5 тис. грн.
— Злодії перекусили металеві грати, вибили скло і проникли до храму, — каже начальник Радивилівського райвідділу Віталій Чубаєвський, 31 рік. — Вони професіонали, але деякі сліди залишили.
Викрадення 2000 року трьох образів із жіночого монастиря в місті Корець на Рівненщині — найвідоміша серед недавніх церковних крадіжок. Тоді, за версією слідчих, злодіям могла допомогти послушниця. Щоправда, нікого не затримали, а ікони не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Із церкви села Висоцьк викрали старовинну ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути