пʼятниця, 06 липня 2018 07:25

"Хочу забрати Ромку і виховувати самотужки"

Автор: ФОТО надані Костянтином Прокопенком
  Киянин Костянтин Прокопенко обіймає сина Романа. З його матір’ю розлучився 2014-го. Торік жінка забрала дитину й переїхала жити в Німеччину. Там одружилася вдруге
Киянин Костянтин Прокопенко обіймає сина Романа. З його матір’ю розлучився 2014-го. Торік жінка забрала дитину й переїхала жити в Німеччину. Там одружилася вдруге

— О том, что по документам я больше не отец для сына, узнал случайно, когда хотел забрать его на праздники. Оказалось, бывшая жена втайне лишила меня родительських прав и вывезла малого в Германию, — розповідає киянин Костянтин Прокопенко, 34 роки.

Його колишня дружина 33-річна Олена Янке потай позбавила його прав на сина 5-річного Романа у грудні 2016-го. Пара була разом понад сім років. Розлучилися 2014-го.

Костянтин — звукорежисер. Його колишня дружина — домогосподарка. Після розлучення чоловік залишив їй із сином однокімнатку з ремонтом і технікою в Подільському районі Києва. Згодом Олена квартиру здала, разом із дитиною виїхала в Херсон до матері.

— Спочатку я через день забирав сина до себе. Після їх переїзду до Херсона — раз у два місяці, на 10–14 днів, — продовжує Костянтин. — Колишня дружина робила все можливе, аби я не навідувався до сина в дитячий садок. Тепер розумію чому. Одним із доказів при позбавленні мене батьківства була довідка з дитсадка. Там вказано, що працівники закладу мене жодного разу не бачили — такий я нікудишній батько.

Також Олена додала довідки з херсонської лікарні, де Роман був на обліку, та рішення Комісії з питань захисту прав дитини Подільської райдержадміністрації Києва:

"Після розлучення батьків дитина залишилася з матір'ю. Весь час всі питання догляду, розвитку та лікування хлопчика мати вирішувала самостійно. Батько участі у вихованні не брав, не цікавився його життям та здоров'ям, матеріально не забезпечував, зв'язків не підтримує. Прокопенка повідомили та запросили на розмову. Однак він не з'явився", — йдеться в документі від 05.12.2016 за підписом заступника голови комісії Віктора Смирнова й секретаря Юлії Гуревич.

— Документи на позбавлення батьківства суперечать один одному, — продовжує Костянтин. — Комісія обстежила київську квартиру, а довідки із садка й лікарні були з Херсона. І ніхто не поцікавився, яким чином дитина добирається в садочок по 500 кілометрів в один бік щодня. Ще один цікавий факт, що рішення комісії відбулося буквально за годину до засідання суду, на якому мене позбавили прав на сина. Життям Роми я постійно цікавився, допомагав грошима. Є чимало людей, які це підтвердять.

— Очевидно, колишня дружина мала домовленість із суддею або з адміністрацією, які все вирішили, — додає Костянтин. — Думаю, розрахуватися за послуги мала квартирою, яку я їй залишив. Подав позов до суду, щоб заблокували всі операції з квартирою. Аби її не могли ні продати, ні передарувати.Олена вдруге вийшла заміж за німця, народила дитину. Із чоловіком проживає на його батьківщині. Живуть на допомогу від держави.

Костянтин Прокопенко через суд домігся скасування рішення про позбавлення його батьківських прав. Довів, що про намір екс-дружини відібрати у нього права на сина не знав. Значить, не міг оскаржити це рішення впродовж 10 днів після оголошення вироку, як передбачено законом.

— Поки що процес повернення сина додому заступорився, — говорить Костянтин Прокопенко. — Продовжую стукати у всі можливі двері, аби його пришвидшити. Хочу забрати Ромку й виховувати самотужки. Також — покарати причетних до махінації, якою позбавили мене батьківства.

Олена Янке всі звинувачення відкидає.

— Финансово Костя мне никогда не помогал. Нас обеспечивает мой новый муж. Ребенок проживает со мной. Это написано в решении суда, которое еще при разводе выдали на всех законных основаниях, — каже Олена.

— Швидше за все, адвокат, який добре ­спеціалізується на питанні з позбавлення батьківських прав, розніс кому треба гроші. Тому й винесли потрібне рішення, — каже адвокат 42-річний Антон Зубков. — Убезпечити себе від подібної ситуації неможливо. Єдиний варіант — стежити за реєстром судових рішень за місцем проживання батька чи матері дитини.

— Якщо рішення винесли заочно, треба подати ­зустрічну заяву в той самий суд, — додає Зубков. — Скільки часу з моменту його прийняття пройшло — не має значення. У більшості випадків такі рішення скасовують, оскільки відповідач не був присутній, не міг захистити свої інтереси і не був повідомлений про рішення. Якщо в розгляді відмовили, варто написати апеляційну скаргу.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу забрати Ромку і виховувати самотужки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути