пʼятниця, 04 березня 2011 06:45

Хату приватизувала колишня голова колгоспу

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Микола Козловський із села Дальнє Мар’їнського району Донеччини з дружиною Надією, доньками Мариною (в центрі), Любов’ю і сином Миколою сидять за столом. Будинок, у якому живуть восьмеро людей, продали як незаселений
Микола Козловський із села Дальнє Мар’їнського району Донеччини з дружиною Надією, доньками Мариною (в центрі), Любов’ю і сином Миколою сидять за столом. Будинок, у якому живуть восьмеро людей, продали як незаселений

Родину Козловських із села Дальнє Мар'їнського району Донеччини 10 грудня торік виселив райсуд. Мовляв, хата належить колишній голові колгоспу Ларисі Радзишевській.

— Колишня головиха загребла все село, — проводжає до Дальнього місцевий фермер Володимир Боровець, 42 роки. — Ми її звемо руйнівницею. Водонапірну башню, маслоцех, автогараж і майстерні вона порізала на брухт. Покромсала клуб i їдальню, забрала колгоспні хати. Мою і Коліну приватизувала. Я ще при радянській власті двічі хотів  викупити її, то не давали. Старий голова казав: "Загубилися документи, то живи так, ніхто не проганяє".

20 із 120 дворів у селі платять квартплату Ларисі Радзишевській.

— Ось контора Лариси Петрівни, ось її магазин, ось кафе. Раніше тут був дитячий садок, але Радзишевська його привласнила, — фермер проводить екскурсію селом.

3-кімнатний будинок Миколи Козловського на вул. Піонерськiй, 13. Цю хату  отримала від колгоспу його матір.

— Заробила її, — каже Любов Козловська, 71 рiк. — 30 год дояркою пахала, а Коля — 15 механізатором.

Микола живе з мамою, дружиною і п'ятьма дітьми: 13-рiчною Анастасією, 11-рiчною Тетяною, 6-рiчною Мариною, 3-рiчним Миколою і Любов'ю, 5 місяців.

— Наш колгосп кілька разів реорганізовувався, — розповідає Микола Козловський, 39 років. — Так вийшло, що головною акціонеркою товариства "Дальнє" стала Лариса Петрівна. Стала все приватизовувати. Їй допомагає друг — голова суду Ігор Ступін.

— Як Радзишевська зробила документи на наш будинок — непонятно, — додає Надія Козловська, 37 рокiв. — Кажуть, у неї рідня у БТI. Коля їздив у сільраду, просив записати хату на себе, йому казали: "У тебе не вистачить грошей". Я просила прописати мене з діточками — відмовили. А Ларисі Петрівні завжди зелене свiтло. Прописали мене з малими в якусь завалену хату на вулиці Октябрьській. Ми там ніколи не жили.

— Це вже в суді ми дізналися, що нашу хату продали як незаселену, на яку немає жодних претендентiв, — господар показує копію договору купівлі-продажу.

У дворі 52-річної Лариси Радзишевської стоїть "волга" і два джипи: "Тойота Лендкрузер" і "Ніссан".

— Будинок, де живе Козловський, зараз належить товариству "Дальнє", яким я керую, — каже господиня. — І дітей вони з Надькою нарожали без розпису. Останнього зробили вже під час суду, щоб хату захопити. Діти не зареєстровані з Козловським. Мають жити з матір'ю за місцем прописки.

Голова райсуду Ігор Ступiн розглядає ще позов Лариси Радзишевської до 17 власників земельних паїв, які не хочуть здавати їй в оренду свої наділи. За це Лариса Петрівна вимагає 1 млн грн компенсації. Селяни кажуть, що Радзишевська і Ступін — куми.

— Вони свої люди. Я живу поряд із Радзишевською і не раз бачила, як Ступiн вибігав з її хати в шортах, — каже Надія Кащей, 54 роки.

Мар'їнська районна прокуратура розслідує дві кримінальні справи по Дальньому. Перша стосується зловживань посадовців, бо житлові будинки не можуть передаватися до статутного фонду підприємства. Друга — розпаювання, бо селяни не отримали майнових наділів.

Четверо сиріт стали безхатьками

У будинку на вул. Піонерська 1-А в селі Дальнє були прописані четверо сиріт Ченокалiв: Григорій, Віктор, Алла та Снiжана. Зараз вони живуть в інтернаті. Повертатися нікуди — хату переоформили на товариство "Дальнє" і перепродали.

— Щоб продати хату, їй поміняли адресу: з Піонерськоі 1-А на Піонерську 28-А, — розповідає Леонід Романчук, який жив у будинку. — І продали за 1757 грн. Ларисі Радзишевськiй. "Можеш скаржитися, куди хоч, але все одно буде так, як я запланувала", — казала вона мені.

Без будинку лишився й інвалід дитинства 46-рiчний Володимир Васютенко. Тепер він живе в сестри.

— Ту хату заробили наші батьки, — каже Ірина Мисько, сестра Володимира. — Вони по 40 років відпахали в колгоспі. Уже померли. Ми справно носили квартплату в кантору. Але в червні торік Радзишевська сказала викупити хату за 10 тисяч або виселятися. Грошей ми не мали. Тепер тулимося вшістьох у двох кімнатах.

 

Зараз ви читаєте новину «Хату приватизувала колишня голова колгоспу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути