середа, 26 березня 2008 07:04

Держава відновлює контроль над "Дніпроенерго"

Президент Леонід Кучма 2000 року створив своїм указом Національну акціонерну компанію "Енергетична компанія України". Вона мала ефективніше керувати державними пакетами акцій в обленерго — об"єктах електрогенерації та електропостачання.

Торік представники НАК "ЕКУ" обрали до наглядових рад "Західенерго", "Центренерго", "Донецькобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Крименерго", "Донбасенерго", "Харківобленерго", "Київенерго", Дністровської гідроакумулюючої електростанції керівників від приватної "Донбаської паливно-енергетичної компанії". Вона створена 2002-го. До компанії входять 15 підприємств, серед яких електроенергетичні: "Східенерго", "Сервіс-центр", вуглевидобувні — шахта "Комсомолець Донбасу", "Павлоградвугілля" тощо. Власником ДПЕК є компанія "Сістем Кепітал Менеджмент". Тобто майже вся вітчизняна електрогенерація сконцентрувалася в руках власника "СКМ", народного депутата від Партії регіонів Ріната Ахметова.

Товариство "Дніпроенерго" — друга за обсягами виробництва електроенергії компанія України, виробляє 9% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВ. Сировиною є природний газ, вугілля і мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Контрольний пакет акцій "Дніпроенерго" належить державі. Однак торік влітку, коли прем"єр-міністром був Віктор Янукович, держава фактично втратила вплив на товариство. Контроль перейшов до "Донбаської теплоенергетичної компанії". Зробили це методом емісії: було випущено додаткову кількість акцій, яку спрямували на погашення боргів підприємства. Вітчизняне законодавство такі речі забороняє.

Додатковий випуск акцій затвердили на загальних зборах акціонерів 27 серпня 2007-го. На той час діяв закон "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу України". Він забороняв приватизовувати і продавати до 31 грудня минулого року пакети акцій енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній, що мають борги перед державним підприємством "Енергоринок". Зібрання акціонерів проігнорувало й цей закон.

У результаті "Донбаська паливно-енергетична компанія" сконцентрувала у своїх руках майже 44% акцій "Дніпроенерго", заплативши за все 51 млн грн. Однак за оцінками української фондової біржі, 40% акцій товариства на той час коштували близько $600,2 млн. Компанія Ріната Ахметова придбала пакет майже у шістдесят разів дешевше.

Майже вся вітчизняна електрогенерація сконцентрувалася в руках Ріната Ахметова

Держава в особі керівництва "Енергетичної компанії України" опинилась у безвиході: вона володіє контрольним пакетом акцій підприємства, однак має лише одного члена у наглядовій раді "Дніпроенерго". Інші шестеро були призначені "Донбаською паливно-енергетичною компанією".

— Втрата державного впливу на таку стратегічну сферу, як енергетика, може призвести до непередбачених наслідків, — запевняє В"ячеслав Бутко, керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин. — Немає гарантій того, що приватна компанія, яка монополізувала енергогенерацію, не почне піднімати ціну для населення. Чи застраховані мешканці віддаленого села від того, що керівництво обленерго в якийсь момент не захоче постачати їм електрику?

Здавалося, зупинити ДТЕК неможливо. Власник компанії Рінат Ахметов святкував встановлення повного контролю над українською енергетикою. Однак уряд Юлії Тимошенко ініціював проведення 21 березня зборів акціонерів товариства "Дніпроенерго". На них "Енергетична компанія України" вивела з наглядової ради представників Ріната Ахметова та ввела державних. Крім того, "ЕКУ" оскаржила незаконне додаткове введення акцій "Дніпроенерго". Представник компанії заявив, що державі належить 76,04% акцій, а не 50%+1, як вважали менеджери "Донбаської паливно-енергетичної компанії".

Відстояти контроль над "Дніпроенерго" Рінату Ахметову не допомогли бійці спецпідрозділу "Беркут", якими керував народний депутат від Партії регіонів Юрій Воропаєв.

Нині нові керівники "Дніпроенерго" планують виконувати свої обов"язки. Вони розуміють, що звільнене керівництво зробить усе можливе, аби їм завадити. У засобах масової інформації з"явилися повідомлення, що 27 березня "Донбаська паливно-енергетична компанія" збирається провести альтернативне зібрання акціонерів. На ньому ДПЕК планує відновити контроль над "Дніпроенерго".

Зараз ви читаєте новину «Держава відновлює контроль над "Дніпроенерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути