середа, 18 квітня 2007 07:04

Фермер Микола Карпенко застрелив трьох кіз пенсіонера Василя Мушенка

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Костянтин Семенов з селища Гоголеве Великобагачанського району Полтавщини показує двір сусіда Василя Мушенка, в якого живе сто кіз. Торік тварини забрели на город Семенова. Чоловік попередив господаря, — якщо подібне повториться, він виріже йому все стадо
Костянтин Семенов з селища Гоголеве Великобагачанського району Полтавщини показує двір сусіда Василя Мушенка, в якого живе сто кіз. Торік тварини забрели на город Семенова. Чоловік попередив господаря, — якщо подібне повториться, він виріже йому все стадо

Уночі 10 січня 51-річному фермерові Миколі Карпенку із села Устивиця Великобагачанського району на Полтавщині зателефонував знайомий і розповів, що на його полі з озиминою в сусідньому селищі Гоголеве пасеться 100 кіз пенсіонера Василя Мушенка.

Фермер схопив карабін і помчав "нивою" на поле. Діда вгледів у посадці біля вогнища. Поруч паслися кози.

— Я двічі кинув у них грудкою — стоять, — розповідає Карпенко. — Дід кричить: "Шо ви робите?". Тоді дістав із машини карабін, присвітив фарами, чи нема людей, і чотири рази вистрілив.

Після інциденту 73-річний Василь Мушенко подав на фермера до суду — вимагав компенсації за трьох убитих кіз. Натомість суд визнав, що фермер захищав своє майно. Селищна рада змусила діда заплатити 51 грн штрафу за порушення порядку.

Карпенко орендує в Гоголевому 500 га землі, а його фермерське господарство "Меркурій" розташоване в сусідньому селі Устивиця. Чоловік зустрічає нас на подвір"ї господарства. Тут стоять два комбайни, три вантажівки, трактори, метушаться робітники. Запрошує до кабінету. На стіні висить великий календар на 2005 рік із Віктором Януковичем, збоку на нього наклеєний на 2004-й — із помаранчевими прапорами.

— Один постріл дав осічку, тому попав тільки в трьох кіз, — згадує. — Потім поїхав додому.

Фермер розповідає, що з Мушенком конфліктує 13 років. Старий постійно ганяє кіз на його поля.

Василь Мушенко родом із Гоголевого. Разом із дружиною якийсь час жив у Казахстані. 1983 року розлучився й повернувся з двома доньками в Україну. 34-річна Оксана живе з батьком, а на рік молодша Олена виїхала до Миколаєва. 18 років тому брат Мушенка привіз із Зінькова двох кіз. Відтоді Василь захопився їх розведенням. Нині тримає близько  сотні.

Під вікнами хати Василя Мушенка товчуть грязюку кози та вівці. Стіни хати до половини в багнюці. Нараховую із шістдесят. Ще кілька десятків за будинком, у розваленому курені. Серед гною лежать дошки, старе іржаве ліжко. Сморід на всю вулицю. Господар не виходить.

Дорогою йде 56-річний Костянтин Семенов, який живе за два двори від Мушенка.

— Торік його кози з"їли і витоптали в мене 15 соток кукурудзянки, — скаржиться. — Цього б вистачило на всю зиму корові. Я попередив, якщо це повториться — прийду і виріжу всіх кіз.

А землю їдять, щоб поповнити запас калію в організмі

Семенов каже, що з дружиною і чотирма дітьми живе тут п"ятий рік. Переїхали з Канева, бо лікарі приписали дітям інший клімат.

— А тут сморід жахливий, особливо влітку, — зітхає. — Написали колективну скаргу, так він ще й погрожує. "Я тобі й твоїм виродкам ще зроблю", — каже.

Заходимо до 42-річної сусідки Мушенка Валентини Панченко. Жінка скаржиться, що козяча сеча стікає під її хату, яка стоїть нижче. Через це потріскалися стіни. Демонстративно просовує в дірку біля фундаменту долоню, потім ногу. Панченки теж написали заяву до суду. Приїздило керівництво району, працівники санепідемстанції, селищної ради, та дід на засідання не ходить.

— Раніше він на базар молоко возив, — розповідає жінка. — Зараз його і в Миргороді, і в Полтаві знають. Нормальні люди тримають тварин у хліві, миють їх, а тоді доять. А він на вулиці доїть з кружкою. Пасе вночі. О шостій вечора веде кудись, вранці приганяє. Як Карпенко постріляв, то жене в іншу сторону. Кози ходять по наших городах. Щось скажеш — донька Оксана лається.

Хата 50-річної Ніни Білик через дорогу від Мушенкової. Жінка каже, що дев"ятеро його сусідів ще взимку написали до сільради колективну скаргу. Вона стала десятою.

— Тридцять два года тут живу і туфля не зносила через грязюку, — кричить жінка. — Голодні кози мотаються по двору, скачуть, садок об"їли. Позавчора коза в заборі застрягла. Дід б"є її кілком.

Мушенка зустрічаю згодом біля городу. Він у плетеній чорній шапці, брудному светрі та штанях. Набирає в сумку соломи. Починає лаятися, замахується сумкою, підходить щораз ближче.

— Ти чого прийшла? — кричить і плюється. — Я пенсіонер, живу на 360 гривень. Тяжко працюю і недосипаю.

Каже, що сусіди йому заздрять і не вітаються. Готується подавати в суд на фермера. Запевняє, що кози їли бур"яни і сухе дерево.

— А землю їдять, щоб поповнити запас калію в організмі, — каже серйозно. — Я їх пасу вночі, бо тоді тихо й немає машин. Вони тримаються купи. Я тоді біля вогнища сидів, дихав свіжим повітрям.

Запевняє, що Карпенко вбив п"ять кіз і гнався за ним по ріллі.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Микола Карпенко застрелив трьох кіз пенсіонера Василя Мушенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути