пʼятниця, 13 червня 2008 07:12

Євдокія Василенко півроку їла траву з олією

Другий рік триває судова тяганина за подвір"я по вул. Пролетарській, 54 у райцентрі Миргород Полтавської області. 80-річна Євдокія Василенко доводить, що її будинок незаконно зніс сусід Микола Красюк, 52 роки. Чоловік запевняє, що хату купив, а землю отримав від міськвиконкому.

— Мені б хоть якийсь курничок зараз, — бідкається жінка. — Шоб кровать стала, я б там віку дожила.

Василенко родом із села Кікляри Миргородського району. Працювала різноробом.

— Заміж не ходила, — каже. — Сина мала, Івана. Із його батьком собиралися на п"ятницю йти у ЗАГС, з родичами договорено було. А він у середу з другою розписався. Більше ніякому мужчині не вірила.

1970 року жінка переїхала до Миргорода. Купила півхати по вул. Троїцькій, 54. Нині це вул. Пролетарська. 1993-го в 40 років син помер. Євдокію Захарівну взяли до себе невістка Марія Василенко й онучка Олена.

— Вони мою пенсію забирали, — схлипує пенсіонерка. — Ніде не робили, валялися по кроватях. Мені ото хіба хліба приносили.

2003 року Василенко стала погано бачити через катаракту. Порожню хату на Пролетарській планувала продати.

— Потрібні були гроші на операцію, — пояснює. — Тричі приїжджав сусіда Микола Красюк. Але сказав, шо брать не буде. Після операції я рішила вернутись туди жити.

Операцію робила в Сумах. Оплатила все племінниця. Доки Євдокія Захарівна була в лікарні, померла невістка.

— До Миргорода вернулася десь за місяць, — згадує жінка. — Хотіла перебратися у свою хату. Прийшла, а там одні руїни, все сусід Микола розваляв. Мені сказав, що все купив.

Виявилося, що ще 2004-го Марія Василенко від імені свекрухи написала відмову від землі. 17 грудня Миргородська міська рада прийняла ділянку до фонду міста і безплатно передала її сусідові Петрові Красюку, батькові Миколи. Про будинок не йшлося.

Євдокія Захарівна залишилася жити з онукою та її чоловіком. Згодом подружжя переїхало до міста Бориспіль Київської області, хату покинули. Через борги там відрізали газ.

— Я півгода жила з бур"яну, готувати ніде було, — зітхає Василенко. — Піду трави нарву, накришу, олією намащу.


Торік Євдокія Василенко познайомилася з колишнім дільничним Олександром Покровським, 50 років. Чоловік перевіз жінку до хати свого друга неподалік власної. Пенсіонерці найняв адвоката, який представляє її інтереси в судах.

— Зараз мене обливають гряззю онучка та її знайомі. Кажуть, гроші хочу заробить, — каже Покровський. — Але в Красюків нема ніяких документів — ні доручення, ні договору купівлі-продажу, ні розписки. Одні слова.

Чоловік показує документи Василенко: договір купівлі-продажу частини хати, будинкова книга, техпаспорт на житло та рішення сімох судів.

За фактом шахрайства Миргородська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу. Встановили, що свій будинок жінка не продавала й не доручала продавати. Міська рада скасувала рішення про передачу землі Красюкові. Однак протягом двох років суди різних інстанцій виносили рішення на користь то однієї, то іншої сторони.

Експертизи підтвердили, що заяву писала Марія Василенко. Проте 18 січня 2008 року прокуратура закрила справу, адже підозрювана померла.

Справу відправили на розгляд Верховного суду. За кілька місяців її мають заслухати.


На території колишнього будинку Євдокії Василенко Красюки посадили городину.

Собиралися на п"ятницю йти у ЗАГС, а він у середу з другою розписався

— По цьому будинку я маю всю документацію, — пояснює Микола Красюк.

Чоловік запевняє, що хату купив, а ділянку йому надав міськвиконком.

— Договору купівлі-продажу хати нема, бо ми усно домовлялися з родичами бабушки, — каже він.

Онучка Євдокії Захарівни Олена Деркач виправдовує матір. "Василенко Євдокія знала про продаж її будинковолодіння і відчуження земельної ділянки, — написала вона в заяві до прокуратури. — Вона особисто домовилась із Миколою Красюком про продаж хати і визначила ціну. Узяла від сусіда 4,4 тис. грн і кольоровий телевізор "Електрон".

Зараз ви читаєте новину «Євдокія Василенко півроку їла траву з олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути