субота, 26 липня 2008 07:07

Олену Чужму виселяють із гуртожитку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Мешканці гуртожитку по вулиці Баренбойма, 9 у Києві 22 липня не пішли на роботу. Стали на захист Олени Чужми (друга зліва), яку хочуть виселити судові виконавці
Мешканці гуртожитку по вулиці Баренбойма, 9 у Києві 22 липня не пішли на роботу. Стали на захист Олени Чужми (друга зліва), яку хочуть виселити судові виконавці

22 липня судові виконавці прийшли виселяти родину Чужм із гуртожитку на вул. Баренбойма, 9 у Києві. На захист сім"ї вийшли сусіди.

— Сказали, виносьте речі по-хорошому, — плаче Олена Чужма, 32 роки. Жінка працює економістом в об"єднанні "Південно-західна залізниця", її 41-річний чоловік — на підприємстві "Житлоінвест". Виховують 5-річну доньку Діану. — Учора вигнали Трубаєвих. А у них двоє дітей, 2 та 8 років. Донька хвора на цукровий діабет.

На вул. Баренбойма розташовані чотири гуртожитки — N7, 9, 13 та 17. Вони належать товариству "Мостобуд", яке зводить і ремонтує мости. У будинках живуть майже 230 сімей: "мостобудівці", вчителі, пожежники, спеціалісти інших підприємств. Майже всі з неповнолітніми дітьми.

Виселяти родину Чужм прийшов юрист, чотири робітники "Мостобуду" та виконавець із Голосіївської виконавчої служби. Побачили протест сусідів і пішли. Наказали звільнити кімнату до 25 липня.

— Вибивати двері сказав начальник нашого ЖЕКу, от я і прийшов, — говорить "мостобудівець", який не хоче називатися. — Прислали сюди, як дурачка. Але я не буду вибивать. Раптом у кімнатах гроші пропадуть, мені потім дєло пришиють.

Житло Чужмам видали 9 років тому на прохання керівництва залізниці. 2001-го підприємство "Мостобуд" передало гуртожитки до комунальної власності столиці. Люди скаржилися, що після цього плата за "квадрат" площі зросла із 3 до 21 грн, багатьох почали виселяти. 2005 року мер Києва Олександр Омельченко повернув будинки у власність "Мостобуду". Підприємство почало звертатися з позовами до Голосіївського райсуду. Вимагало виселити родини, які не працюють у "Мостобуді". Суддя їх підтримав.

— За три тижні, як собак, вигнали вісім сімей, — обурюються сусіди Чужм. — У "Мостобуді" кажуть: будинки — наші, суд це визнає. Що хочемо — те й робимо. Якщо на наш протест не відреагують — перекриємо залізничну колію і трасу з Кончі-Заспи. Нею їздять майже всі слуги народу, зокрема Віктор Ющенко.

Шість років тому мешканці гуртожитків об"єдналися у "Вуличну Раду самоврядування вул. Баренбойма Голосіївського району міста Києва "Промінь". Скаржаться на незаконне виселення до Європейського суду.

— Ці кімнати — наше єдине житло, — зазначає голова "Променю" Олексій Зуй, 51 рік. — Людей виганяють, а іншого не дають. Шість років вимагаємо від державної влади зупинити це й марно. Ну досить же знущатися над ними за ці трущоби!

— Жодне підприємство не має права включати гуртожитки до свого статутного фонду. Таке роз"яснення дав нам Фонд держмайна України, — пояснює заступник голови громадської організації "Столичні гуртожитки" Ігор Казимирський. — Підприємства порушують положення про гуртожитки. Вони мають селити людей по ордерах, де не вказаний термін проживання в кімнаті, а не по договорах, які самі вигадують. Не мають права виганяти одиноких матерів, неповнолітніх.

Зараз ви читаєте новину «Олену Чужму виселяють із гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути