Ексклюзиви
середа, 27 жовтня 2010 07:00

Двоє українців потрапили в полон до піратів

23 жовтня сомалійські пірати захопили танкер-газовоз "Йорк". Він під сингапурським прапором вийшов із порту Момбаса в сусідній із Сомалі країні Кенії. Напад стався за 90 км від порту. У складі екіпажа були 17 людей, із них двоє українців. Їхні імена та посади з'ясовують.

— Про вимоги піратів нічого не відомо, — кажуть у грецькій компанії "Менеджмент", яка керує перевезеннями танкера. — Ми намагаємося зв'язатися з членами екіпажа, щоб довідатися, чи справді їм загрожує небезпека. Пірати на зв'язок не виходять. Вертоліт, висланий із турецького корабля, який патрулює неподалік, підтвердив наявність на борту судна озброєних піратів. Сподіваємося, переговори розпочнуться цього тижня.

На борту "Йорка" понад 150 т скрапленого газу.

— Такий полон може затягнутися на рік, — каже моряк 43-річний Микола Данильчук. У сомалійському полоні на суховантажі "Ейшен Ґлорі" він пробув півроку. — Держава не веде переговорів із піратами, бо це суперечить нормам міжнародного права. Вважають, що сплата викупу заохочує піратство. Нікого не цікавить, що в цей час переживають сім'ї екіпажа. Вони оббивають пороги Адміністрації президента, Міністерства закордонних справ, уряду. Політики ж звинувачують моряків, бо ті не сплачують податки в Україні, ходять на іноземних суднах під іншим прапором. Але кращої роботи для моряків в Україні немає. Щоб не потрапити в лапи до піратів, екіпажу треба діяти гуртом — наприклад, забарикадуватися у машинному відділенні. Пірати найчастіше покидають некеровані кораблі. Інакше всіх візьмуть у полон, зачинять у одній каюті. Так було в нас. Навпроти каюти встановили кулеметну точку. За найменший спротив усіх би розстріляли.

За останні п'ять років зафіксували 20 нападів піратів на судна, де в складі екіпажів були громадяни України. Захопили 142 українців: позаторік — 35, торік — 42, за 10 місяців 2010-го — 65 осіб.

Торік у липні пірати вбили моряка Сергія Вартенкова — члена екіпажа судна "Марафон". Титанова куля пробила металевий корпус і влучила йому в легені.

Зараз у полоні суховантаж "Лугела" з 12 українцями на борту. Він ішов під прапором Панами на Маврикій з арматурою та дротом. Ще двоє наших співвітчизників чекають визволення на суховантажах "Маріда" та "Єлена".

Зараз ви читаєте новину «Двоє українців потрапили в полон до піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути