Ексклюзиви
субота, 02 серпня 2008 07:09

Дмитро Усевич скальпелем зарізав Анастасію Марченко

Автор: фото із родинного архіву Марченків
   Анастасія Марченко із села Великополовецьке Сквирського району Київської області у червні 2008 року закінчила школу. Вступила вчитися на податківця
Анастасія Марченко із села Великополовецьке Сквирського району Київської області у червні 2008 року закінчила школу. Вступила вчитися на податківця

18 липня у селі Великополовецьке Сквирського району Київщини стекла кров"ю 17-річна Анастасія Марченко.

Дівчину порізали скальпелем. У вбивстві звинувачують19-річного Дмитра Усевича.

— Настя була золота дитина, — плаче вчителька Галина Федоренко із Великополовецького. — Красунечка, хазяєчка, школу із медаллю закінчила. Тільки випускний відгуляла.

Хата Марченків друга від краю села. 38-річна Галина Миколаївна працює секретарем сільради, її 42-річний чоловік Михайло — оператор сільської котельні. Окрім Анастасії мають доньку Вікторію, 11 років.

Близько 17 год. Анастасія сиділа в кімнаті. Розмовляла по мобільному із подругою. Двері були не зачинені. Батьки ще не прийшли з роботи, молодша сестра поїхала до родичів. До хати увірвався Дмитро Усевич.

— Батько вдома? — запитав.

— Крім мене, нікого нема, — відповіла дівчина.

Дмитро закрив за собою двері на замок. Підбіг до Анастасії, приставив до горла скальпель. Кричав, що прийшов грабувати. Увімкнений мобільний випав із рук дівчини.

— Бери, що хочеш, тільки не чіпай мене, — благала.

Подруга Анастасії все чула й переповіла матері. Жінка на мопеді поїхала до хати Марченків. Стукала в зачинені двері, зазирала у вікна, гукала сусідів. На ґвалт збіглися селяни.

— У вікно люди побачили, що Настя лежить у калюжі крові, — згадує сільський голова Микола Козачков. — Викликали міліцію, "швидку", батьків, стали вибивати двері.

Дмитро Усевич вискочив через вікно. Побіг до лісосмуги. Селяни кинулися шукати нападника. А Михайло Марченко повіз доньку до лікарні. Дівчина була ще притомною. "Хто напав, хто тебе порізав?" — допитувався в неї. "Грабіжник", — стиха вимовила донька й померла в батька на руках.

— Ми погнали до лісу, — згадують сусіди Марченків. — Дивимося, над дорогою за півкілометра від хати Марченків сидять двоє дітей. Мобілкою граються. "Тікайте звідси, сюди вбивця побіг", — кажемо. Вони встають, а в одного всі штани у крові. Давай його оглядати. А в нього скальпель, утикана гвіздками булава, шапка із прорізями для очей.

До села під"їхали міліціонери.

— Якби не міліція, люди розірвали б того вбивцю, — плаче Галина Марченко. — Зарізав нелюд дитину і спокійно грався мобілкою.

На тілі Анастасії було 19 порізів. Одним ударом нападник перерізав артерію на шиї. 20 липня дівчину поховали. Одягли у випускне плаття, схоже на весільне. Люди несли труну до кладовища.

Дівчина померла в батька на руках

— Настя, Настунечко, прости нас, прости всіх, що ти так страждала від болю, а ми не могли цьому зарадити, не встигли тебе, золоту нашу дитинку, спасти, — читає прощальну промову вчителька Галина Федоренко.

У день смерті Настя накопала собі відро картоплі.

— Склала сумку, підготувала речі, — згадує Галина Марченко. — Наступного дня мала везти їх до гуртожитку. Настя поступила до податкової академії.

Затримані в лісі хлопці — брати Усевичі. Дмитра міліціонери звинувачують у навмисному убивстві, його 11-річний брат фігурує як свідок. Мешкають вони у Білій Церкві із матір"ю та 24-річним братом Максимом. У Великополовецькому розташована їхня дача, де родина іноді бувала.

Після школи Дмитро не працював. Каже, вбивати не хотів, думав тільки пограбувати. Скальпелем планував налякати, по шиї різонув випадково. Злякався, коли з артерії потекла кров. Різав далі з переляку.

— Перед убивством чоловік випив пляшку пива, — зазначає слідчий Надія Ткаченко зі Сквирського райвідділу міліції. — Аналізи показали, що наркотиків не вживав. На вигляд він здоровий, але його стан має визначити експертиза.

— Хіба це нормальна людина, яка ходить зі скальпелем і булавою з гвіздками? — обурюються селяни. — Цей нелюд убивство спланував. Його молодший брат стояв на "шухері". Потім їхня мати приїхала в міліцію, кричала, що неповнолітнього тримають під вартою. Ці діти — як вовченята.

Марченки упевнені, що Анастасія могла подолати нападника.

— Настя справна була, 172 сантиметри зросту, — говорить Галина Миколаївна. — А той Дмитро — малий, худий, півтора метра заввишки. Донька прибила б його, але боязлива була. Ми навчили її бути доброю, працелюбною. Треба було учити оборонятися.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Усевич скальпелем зарізав Анастасію Марченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути