субота, 28 квітня 2012 07:45

Чотири вибухи пролунали у Дніпропетровську

27 квітня у Дніпропетровську сталися чотири вибухи. Вибухові пристрої були закладені в сміттєві урни на просп. Карла Маркса на шляху від Оперного театру до Залізничного вокзалу — за маршрутом трамвая №1.

Об 11.40 вибухнула урна напроти Оперного. Уламки пошкодили зупинку, трамвай, його пасажирів, найближчі машини. На місце мчать рятувальники і "швидка". Через 40 хв. так само розлітається на друзки смітник на розі вул. Сєрова й просп. Карла Маркса біля кінотеатру "Родіна". Третій вибух — о 12.45 на просп. Карла Маркса біля парку Глоби. Четвертий — о 13.00, неподалік місця першого.

Туди з'їжджаються міліціонери, працівники Служби безпеки, прокуратури, рятувальники, лікарі. За першу годину до лікарні забирають 27 людей.

— Я якраз був біля Центрального універмагу, коли почув перший вибух. Підходжу ближче до зупинки — ще один. Люди всі тікають, баби репетують. Ураз міліції звідкись наїхало, все очепили. До зупинок за 100 метрів не підпускають. Я оце добираюся пішки до залізничного вокзалу, бо трамваї по Карла Маркса не ходять. До тих зупинок звідусіль спішать "швидкі" з маячками, сигналять. А бикота на крутих тачках їх не пропускає, — розповідає телефоном Олександр Чобітько, 39 років.

— Центр міста перекритий. Є жертви, скільки — невідомо, — додає 28-річна Ганна Немчук, продавець побутової техніки магазину на просп. Карла Маркса. — Я боюсь вийти на обід, хоч і хотіла їсти. Дзвонили батьки, просять нікуди не йти. Мама каже, що їй снилося весілля. Передчуває щось погане.

Опівдні у центрі Дніпропетровська зникає мобільний зв'язок. Не працює жоден оператор. Люди починають обговорювати події в інтернеті. Усі вулиці перекривають правоохоронці.

"Сейчас стоял на остановке на левом берегу и смотрел на мусорку. Мобильная связь практически парализована. Ходят слухи, взрывы начались и в других городах Днепропетровской области. Еду в маршрутке, и мне страшно. Потому что какие-то цыгане едут в черных платках на голове и что-то бубнят на своем языке", — пише дніпропетровець 28-річний Денис Пиховкін о 13.54.

"Говорят, было еще два взрыва на рынке Озёрка — мама звонила, сказала, что все оттуда разбегаются, по словам знакомых", — розказує о 13.39 Ренат Гомідов, 24 роки.

"Интересно, как связана со взрывами отмена сегодняшней сессии Днепропетровского облсовета?" — цікавиться на своїй сторінці помічник депутата Дніпропетровської облради В'ячеслав Тимошенко. За 5 хв. напис зникає.

"Несколько минут назад из здания Днепропетровского железнодорожного вокзала началась полная эвакуация пассажиров. По громкой связи диспетчер объявил о том, что помещение нужно срочно очистить от людей. Начались давка и паника. К зданию вокзала начали прибывать взрывотехники и саперы с собаками. По предварительной информации, в местное МВД несколько минут назад позвонил аноним, который сообщил: скоро железнодорожный вокзал взлетит на воздух. Поезда, которые должны были прибыть на перрон, остановлены в пригороде. Так же перенесена на неопределенный срок и отправка поездов", — ділиться о 13.27 у мережі Олександр Саурський, 28 років.

До Дніпропетровська з Києва вилітає міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, спеціалісти Служби безпеки і Генеральної прокуратури. Обласна прокуратура порушує кримінальну справу за статтею "Теракт". Медики відвозять до лікарні 25 скалічених, і ще двом надають допомогу в "швидких" та відпускають.

О 15.00 городяни кажуть про 10 вибухів. Офіційно інформації ніхто не підтверджує. Школи, дитячі садки, інститути зупиняють роботу. Людей на вулиці не випускають. Центром міста їздять бронетранспортери. На них сидять чоловіки з автоматами. Починають працювати мобільні телефони.

— Было уже 10 взрывов: по два возле Оперного театра и на рынке Озёрка и по одному — у парка имени Лазаря Глобы, на улице Столярова возле кинотеатра "Родина", возле торгового центра "Гранд Плаза", на проспекте Правды, на Окружной дороге и на улице Серова, — запевняє дніпропетровець 20-річний Олександр Ємельянов.

— Я живу за 500 метрів від лікарні швидкої допомоги, — розповідає Ірина Яблонська, 52 роки, з вул. Херсонської, за квартал від просп. Карла Маркса. — Тут у всіх паніка. Телефонують до рідних, знайомих. О 14.50 тільки з'явився мобільний зв'язок. Ми не могли зрозуміти, чи то лінії перевантажені, чи що. Але потім сказали, що мобільний перекрили еменесники, бо нібито вибухові пристрої приводять у дію за допомогою мобільних телефонів.

Теракти в Україні

16 листопада 2011-го на просп. Карла Маркса в Дніпропетровську вибухнула урна. Загинув 27-річний підприємець, який стояв поряд.

21 жовтня торік у супермаркеті "Сільпо" в Запоріжжі вибухнула коробка. На місці знайшли записку, в якій невідомий вимагав 5 млн євро.

20 січня 2011 року в місті Макіївка Донецької області пролунали два вибухи. Першу бомбу заклали у сміттєву урну адмінбудівлі державного об'єднання "Макіїввугілля" за 150 м від міськвиконкому, другу — у смітник на Червоному ринку за 1 км. Було пошкоджено лише майно.

22 жовтня 2010-го в Кіровограді пролунали три вибухи: на сходах обласної прокуратури, Апеляційного суду і на стоянці міськвідділу міліції. Без жертв.

30 вересня позаторік в Ужгороді підірвали чорний "лексус" лідера обласної організації "Фронту змін" Олександра Клопотара. Вибуховий пристрій прикріпили до днища. Люди не скалічилися.

28 липня 2010 року в Запоріжжі вибухнув храм Української православної церкви Московського патріархату. Бомба була у згортку, що лежав біля дверей церкви. Постраждали дев'ятеро людей, загинула 80-річна монахиня.

 

Зараз ви читаєте новину «Чотири вибухи пролунали у Дніпропетровську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути