Ексклюзиви
середа, 26 червня 2013 00:00

60 тисяч гривень вимагає з Ганни Кізлик Пенсійний фонд

71-річна Ганна Кізлик із міста Гнівань Тиврівського району Вінниччини 15 років отримувала дві пенсії — свою та покійного чоловіка. Торік працівники Пенсійного фонду звинуватили її у шахрайстві. Вимагають повернути гроші. Протягом року установа судиться з Кізлик.

— Не пам'ятаю, куди і шо писала, — плаче Ганна Іванівна. — Маю чотири класи освіти, шо я могла розібрати у тих документах. Покійний чоловік Микола Федорович був військовий, у Мурманську служив. Прожили 17 років, спільних дітей не було. У мене є дочка від першого брака. 1997-го він скоропостіжно помер, мені перейшла його пенсія. Коли виповнилося 55 років, подала документи в Пенсіонний фонд. Шо куди ше подавала, не помню. Бо дочці того року зробили операцію на кишечнику. 12 діб сиділа з нею в реанімації. Мені було не до бумаг.

П'ять років тому Ганну Іванівну викликали до районного Пенсійного фонду з паспортом та ідентифікаційним номером. Подивилися папери, але про порушення не сказали.

— Я собі й получала гроші, але думала, шо це так треба, чоловік же воєнний був. То думала, шо дають пенсію і допомогу. Ті гроші, шо в Ощадбанку, відкладала на чорний день. На те, шо поштарка приносила, живу. Скіко то разом у мене пенсії, я й зараз не знаю. В тому році приїхала ціла делегація, з пенсійного, з міліції. Як стали на мене кричати, требували, шоб віддала їм 50 тисяч гривень. А тоді міліціонер казав, шо вони зловили ґаву, а тепер хочуть бабу "взути". Я ні в чому не винувата. Вони там усі такі розумні і нічо не підказали, ще й шахрайкою обізвали, — додає Ганна Іванівна. — Не лишу це так, буду кидатися до міністра. Бо нікого не могричила і ніяких документів не підробляла.

Ганна Іванівна 40 років працювала на цукровому заводі — прибиральницею, потім у лабораторії. Отримує 1,1 тис. грн пенсії. За втрату годувальника платили мінімальну допомогу, останнім часом — 894 грн.

Суд постановив, що жінка завдала збитки державі, та зобов'язав повернути близько 60 тис. грн. Рахунок, на який клала гроші, заблокували. Там у Ганни Кізлик близько 27 тис. грн. Присудили щомісяця з пенсії утримувати 20%. Родина звернулася до апеляційного суду Вінниці з проханням скасувати вирок і закрити кримінальну справу.

 

В управлінні Пенсійного фонду кажуть, що порушницю виявили після перевірки.

— До 2007 року базу даних пенсіонерів силових структур вели окремо від громадян, які отримують звичайну пенсію, — каже Лариса Дика, заступник начальника обласного управління Пенсійного фонду. — Це були дві різні структури. Жінці через військкомат призначили пенсію по втраті годувальника. А тоді ще написала заяву до фонду на отримання пенсії за віком. Не вказала, що вже має пенсію. Тому цей факт і виплив аж за 15 років, коли була створена єдина централізована база Пенсійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «60 тисяч гривень вимагає з Ганни Кізлик Пенсійний фонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути