пʼятниця, 13 листопада 2009 08:42

43 гривні врятували життя Віталію Путиліну

Чотири купюри — дві двадцятки, двійка і гривня — врятували життя луганцю Віталію Путиліну, 22 роки. Він наштрикнувся на арматуру, яка зламала ребра, пробила легеню і зупинилася за 2 см від серця. Штир вперся у скручені гроші та компакт-диск.

— Ті купюри й рештки диска лікарі дістали з моєї легені, — каже Віталій. — Віддали. Тепер зберігаю їх як талісман.

Він живе з батьками і 21-річною сестрою у 10-поверхівці на околиці обласного центру, за корпусами Луганського національного аграрного університету. Працює інженером на місцевому телеканалі. Увечері 20 жовтня повертався додому.

— Місцеві завжди ходять територією університету, — розповідає. — Якщо йти повз ветеринарний корпус навпростець, добряче можна зрізати. У кишені лежали гроші й диск, на який записав фільми. Йшов, говорив із другом по мобільному. Зв"язок переривався. Видерся на насип, там колись були резервуари з водою. Що далі було — не пам"ятаю.

Віталій упав у котлован за насипом. Раніше там був каналізаційний люк, але нещодавно його розкопали. Яма має діаметр 3,5 м, завглибшки 8 м. Путилін наштрикнувся на залізну арматуру завтовшки 2 см. Штир проколов груди з правого боку, зламав три ребра, пробив праву легеню, проліз повз ліву і зупинився.

— Отямився — навколо тьма. Боляче. Відчуваю — в мені щось стирчить. Мобілки не знайшов. Зрозумів, що треба рятуватися, інакше замерзну. Зі штиря стягнув себе сам. Хоч би рана не відкрилася, думав, бо кров"ю стечу. Виліз по металевій драбині. Додому йшов, як у тумані.

Від ями до будинку — 150 м.

— Сестра плакала, батько викликав "швидку". Я й сам міг зійти вниз, але збіглися сусіди, медики. Шестеро людей спустили мене на простирадлі.

У міській лікарні Віталія прооперували. Наступного дня — ще раз.

— Усе наче було гаразд, а легені хрипіли. Ніхто не розумів, чому. Відвезли в обласну лікарню. Там просвітили і побачили, що всередині лишилися гроші та диск. Я був у шоці. Лікарі сказали, що диск із купюрами рятували мене двічі. Уперше — коли загальмували штир перед серцем. А вдруге — зіграли роль тампона і не дали відкритися сильній кровотечі.

За 16 діб Путиліна виписали. Він планує звернутися до суду зі скаргою на університет, якому належить територія.

Штир проколов груди з правого боку, зламав три ребра, пробив праву легеню

— Це ж не перший випадок. Нещодавно в яму звалився мій 10-річний сусід. Урятувався, бо зачепився за повідок, на якому вигулював собаку. На тій території — 14 відкритих люків. Думав знову залізти в яму, мобілку знайти. Але тільки гляну вниз — боюся.

В Луганському національному аграрному університеті не бачать своєї провини в тому, що сталося з Путиліним. Запевняють, територія належить не їм, а якійсь приватній структурі.


Люк прикрили брезентом і притрусили листям

15 вересня у місті Краснодон на Луганщині впала у каналізаційний люк 28-річна Ганна Цимбалюк. Ішла увечері до друзів у квартал ім. Тараса Шевченка. Майданчик біля під"їзду не освітлювався. Впала у заповнену фекаліями 3-метрову яму.

— Напередодні туди ледь не звалився мій онук, — згадує свідок Іван Петрович. Він сидів на лаві під будинком. — Жінку я бачив. Вона ішла й балакала по мобільному. Комунальники люк не закрили. Накрили брезентом і листям зверху притрусили. Хотів крикнути жінці "обережно", але не встиг.

— Я нічого не розуміла, — згадує Ганна. — Усі кричали: вилазь, там гази, задихнешся. Ноги не слухалися.

Ганна зламала гомілку. Уламки кісток стирчали крізь прорвані штани. У відкриту рану зайшла інфекція. Потерпілу госпіталізували.

— Ми 10 днів боролися за її життя, — розповідає Сергій Тесля з Луганської міської лікарні. — У хворої блискавично розвивалася гангрена, інфекція розійшлася по крові, почався сепсис.

— Лікарі попалися золоті, — говорить Надія Цимбалюк, мати Ганни. — Урятували доньку і зберегли ногу. Зараз Аня вже потихеньку встає. Витратили на лікування 20 тисяч гривень. Через прокуратуру вимагатимемо відшкодування. Хто винен — не знаємо. У міськводоканалі тицяють на жек, ті — на водоканал.

Зараз ви читаєте новину «43 гривні врятували життя Віталію Путиліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути