середа, 22 серпня 2007 18:23

Зоя Зінченко збирає два врожаї картоплі

"Он бачите, вже посходила, — показує зелені пагони молодої картоплі пенсіонерка Зоя Зінченко, 56 років, з Новограда-Волинського Житомирської області. — Скоро її можна буде обгортати".

Кілька тижнів тому вона вдруге висадила на городі картоплю. Уже сім років улітку й восени жінка має з городу молодий урожай.

— Мені ніхто не радив садити картоплю в кінці липня. Просто одного року залишилося трохи насіннєвої, то я й вирішила її посадити, щоб не пропала, — каже. — Картопля зійшла, вродила. Відтоді саджу щороку.

Зазвичай Зоя Зінченко висаджує городину на місці зібраної цибулі.

— Цибулю й часник викопую ж раніше від інших культур, — розповідає. — Ось і виходить, що то єдина вільна грядка.

Зоя Станіславівна використовує ранній німецький сорт картоплі "Адретта". Пояснює, що лише ранні сорти швидко дозрівають, тому можуть дати другий урожай до заморозків. Для насіння бере "влежану", торішню картоплю. Цьогорічна ще не пароститься, тому не зійде — погниє в землі. Цю картоплю доглядає так само, як і посаджену навесні. У кінці серпня обгортає, прополює.

Їм уже немає чого їсти на інших городах

— Узагалі землю корисно час від часу підрихлювати, — каже. — Вона буде дихати, а значить, городина краще дозріватиме.

Єдине, що дошкуляє другому врожаю, — колорадські жуки. Зоя Зінченко скаржиться, що їх набагато більше, ніж на весняній картоплі. Якось на одному кущі вона нарахувала шістдесят шкідників:

— Їм уже немає чого їсти на інших городах. Вони обліплюють молоду картоплю. Причому, якщо на весняній городині сидять в основному червоні жуки, то на цій — старі, смугасті.

Зоя Станіславівна кропить їх "Конфідором" у середині серпня. А потім ще й у жовтні.

Урожай викопує за два тижні після опадання цвіту. Молоду картоплю не продає. Садить лише для себе. Цього року висадила одне відро. Восени планує зібрати до чотирьох.

Молоду картоплю оброблюють яровізатором

Геннадій Вихрист, 32 роки, із села Інгулка Баштанського району на Миколаївщині вже десять років висаджує картоплю двічі — навесні і влітку. На насіння бере ранні сорти "Кіранда" ("Китайське диво") і "Агаве".
— Улітку ми садимо не лише торішню, а й молоду картоплю. Для пророщення використовуємо хімічний препарат, який називається яровізатор молодої картоплі. Ось побризкаємо її, залишаємо на день, а зранку вже висаджуємо, — розповідає. — Але цьогоріч брали тільки торішню, бо через спеку молода картопля получила такий термоудар, що її яровізуй не яровізуй, усе одно не зійде.
Городник каже, що на Миколаївщині двічі на рік картоплю висаджують дуже рідко.
— У нас у селі 2500 дворів. А садять лише чотири-п"ять чоловік. Хоч клімат сприятливий. А якщо осінню пройтися по ринку на Миколаївщині, то молоду картоплю ви не найдете. У нас в регіоні люди якісь перелякані, бояться, що це хімія, — сміється. — Так ми в основному продаємо її в Херсон. Там і садять два рази в год, і купують.

Зараз ви читаєте новину «Зоя Зінченко збирає два врожаї картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути