вівторок, 21 березня 2017 05:30

Жимолость стає кисла від надміру вологи

Автор: ФОТО з сайта www.ogorod.ru
  Плоди жимолості мають синій колір, розміром із пів вказівного пальця. Нагадують лохину або чорницю. З них роблять варення та компоти
Плоди жимолості мають синій колір, розміром із пів вказівного пальця. Нагадують лохину або чорницю. З них роблять варення та компоти

— Жимолость дає готові плоди тоді, як решта дерев і кущів лише цвітуть. У середині травня можна їсти ягоди, схожі на виноград, — каже 46-річний Максим Корченюк із Шепетівки Хмельницької області. — Кущ цвіте раніше, ніж з'являється листя. Від початку цвітіння до періоду дозрівання плодів минає трохи більше місяця.

Плоди мають синій колір, розміром із пів вказівного пальця. На смак солодко-кислі. Нагадують лохину та чорницю. Містять багато вітамінів і мінералів.

Кущ любить легкі ґрунти. Важкі треба удобрити. Змішати відро перегною та 300 г нітрофоски — азотного добрива. Копає яму глибиною 40 см і стільки ж завширшки. Відстань між двома кущами повинна бути 1–1,5 м.

— Удома маю три сорти — Синю птицю, Фіалку й Амфору. У них солодкуваті та великі плоди. Найкраще приживається в новій землі дворічний ­саджанець.

Жимолость родить наступного року після посадки. З кожним роком кількість ягід збільшується. Дає 2–3 кг із куща. Їх потрібно садити декілька. Не менш як два сорти. Вони запилюють один одного. Розміщують саджанці на відстані 1,5 м.

— Ягоди дозрівають поступово, як смородина. Плодоносять два-три тижні. Це незручно при зборі врожаю на варення. Але якщо просто їсти чи варити компот — те, що треба.

Жимолость любить сонце. В тіні буде погано родити й кущ ростиме притуплено. Необхідно часто поливати, але не занадто. Якщо ґрунт перетворити в болото, ­погниють корінці. В момент формування ягід, кущ потребує води. Щоб вони були наливні та соковиті. При нестачі вологи зменшується розмір ягід і вони стають кислі.

— Перші п'ять років жимолость не треба обрізувати. Тоді тільки формується крона. Далі слід щороку вкорочувати пагони, бо кущ загущується. Після посадки хіба що попідрізувати гілки на 6–7 сантиметрів, щоб стимулювати ріст пагонів.

Рости на одному місці може понад 20 років. І весь час плодитиме.

Зараз ви читаєте новину «Жимолость стає кисла від надміру вологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути