Ексклюзиви
Середа, 10 вересня 2008 19:58

Виноградну лозу обрізають під одним кутом

"Виноградні кущі підрізаю двічі на рік, тоді вони добре плодоносять, — каже 33-річний Андрій Косенко з селища Новосілки під Києвом. Він вирощує виноград понад 10 років. — Восени лозу підрізаю, як тільки зберу виноград. Другий раз — у кінця лютого до середини березня. Бруньки мають розпуститися".

Косенко обрізає лозу під одним кутом. Інакше зрізи повільно заростатимуть, кущ даватиме менший урожай. Восени чоловік залишає довшу лозу, ніж потрібно. Вона містить поживні речовини, необхідні рослині взимку.

— Та й частина сформованих бруньок може загинути у сильні морози, — додає Косенко.

Весняне обрізання потрібне, аби спрямувати поживні речовини на ягоди. Довге стебло цьому заважатиме.

Із лютневої лози Косенко вирощує молоді саджанці. Ріже її на галузи по 40 см і вимочує у воді три дні. Висаджує у теплу, добре политу і здобрену перегноєм суміш чорнозему з піском. У травні — на початку червня саджанці переносить у сад.

Косенко вирощує морозостійкі сорти. На зиму їх не укриває. Утеплює лише саджанці, яким менше року.

— Вони не встигли задерев"яніти — змерзнуть, — пояснює.

Зараз ви читаєте новину «Виноградну лозу обрізають під одним кутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4699
Голосування Чому президент Зеленський погодився на "формулу Штайнмаєра"?
  • Хоче швидких перемог для себе і не розуміє наслідків для країни
  • Робить це через тиск європейських партнерів
  • Піддався Росії
  • Це зрада і немає, чого обговорювати
  • Ще не все пропало, ситуацію можна виправити
  • Ваш варіант у коментарях
Переглянути
Погода