понеділок, 18 червня 2018 00:40

У спеку огірки обприскують молочним розчином

Автор: WWW.WATCHMYFOODGROW.COM
  Огірки скручуються, коли недостатньо вологи та мікроелементів. На смак це не впливає, але такі плоди незручно консервувати
Огірки скручуються, коли недостатньо вологи та мікроелементів. На смак це не впливає, але такі плоди незручно консервувати

— Огірки покрутилися, як змії. Насіння сіяла не одразу на город, а на розсаду. Тому вже маю свіжі плоди, але викручуються страшне. З їх продажу живу все літо. Але покупці ж хочуть гарні та рівні, а не чорт знає що, — говорить 58-річна Лідія Грицак із міста Лозова Харківської області. — Від скручування смак огірків не зміниться, але їх важко консервувати.

Агроном підказав жінці, що покрутилися від недостачі мікроелементів у ґрунті. Виправила це підживленням.

— Якщо огірки з одного кінця стають пузатими, як груша — не вистачає калію. Тоді підсипаю грядки деревним попелом. Коли ж вони звужуються і витягуються в довжину, як морквина — рослина просить азоту. Тоді розводжу коров'як і чисту воду у співвідношенні 1:10 відповідно. Перемішую і поливаю рослини.

Сіє між рядками базилік, що приманює своїм запахом бджіл. Тоді комахи запилюють огірки. Якщо цього не зробили, можна обприскати солодким розчином. Розводить 2 л сироватки чи кефіру у 10 л води. Додає 150 г цукру, перемішує й обприскує огірки.

— Цього року вдарила така спека, що листки на огірках почали підсихати. Від цього рослина передчасно старіє й родить менше. Тому обприскую її молочним розчином.

Розводить у 10-літровому ­відрі води 1 л молока, 30 крапель йоду і 20 г натертого господарського мила. Обприскує огірки. Повторює це за 10 днів.

— Скоринки від хліба висушую і складаю в торбину. Там зберігаю, доки не почну підживлювати овочі. Від нього вони добре ростуть і не жовтіють.

Заповнює відро скоринками на 2/3 обсягу. Доливає доверху водою. Зверху кладе гніт. Ставить відро з пресом у тепле місце на тиждень. Буде закваска. Її розводить із чистою водою у співвідношенні 1:3. ­Поливає огірки хлібною закваскою кожні 10 днів.

Вирощують на дерев'яній піраміді

— За сезон збираю понад 200 кілограмів огірків, бо саджу їх на піраміді. У центрі неї встановлюю ящик із добривами. Вони самі поступово просочуватимуться в ґрунт і огірки не доведеться постійно підживлювати, — розповідає 62-річний Олександр Затолюк із селища Лисянка Черкаської області. — Наступного року споруду не розбираю, а переношу на нове місце. Так буде і сівозміна, і не треба знову збивати дошки.

Навесні викопує яму завширшки 1 м, глибиною 0,5 м. Збиває ящик у формі конуса висотою 70 см, але він має бути без дна. Знизу ширина становить 1 м, а зверху — 40 см. Ставить ящик у викопану яму. Засипає в нього перегній, землю та тирсу. Навколо ящика на півметровій відстані висаджує розсаду огірків у формі кола. Тоді ящик із розсадою накриває плівкою, доки не стане постійне тепло. Ставить усередину ящика 1,5 м кілок. До його верхівки прибиває 10 дерев'яних метрових планок. На їхніх краях робить отвори, крізь які протягує шпагат і прив'язує. Ці планки розміщує поблизу розсади, що плестиметься по них.

Зараз ви читаєте новину «У спеку огірки обприскують молочним розчином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути